hirdetés
hirdetés

Minőségi kenőanyagok

Zöld utat a biztonságnak

Amikor egy élelmiszeripari üzemben az ideális kenőanyagok kiválasztására kerül sor a gyártás, illetve a karbantartás számára, a döntéshozatalban kiemelt fontosságú a minőség, valamint a megfelelő specifikáció és a biztonság.

hirdetés

A CRC Industries által kifejlesztett és szigorúan ellenőrzött körülmények között gyártott gyártásközi és karbantartási vegyi anyagok mindenben megfelelnek az iparági előírásoknak és a termékspecifikus európai szabályozásnak. A folyamatosan garantált, prémiumminőségű termékek
nemcsak megbízható, biztonságos, hanem költséghatékony megoldást is kínálnak az élelmiszer- és italgyártás teljes vertikumában felmerülő karbantartási problémákra. Különös tekintettel a különféle kenési feladatokra.

Az NSF-besorolás kívánalma

Az élelmiszer- és italgyártást végző üzemek területén, a közvetlen élelmiszer-feldolgozást és - csomagolást végző helyiségekben minden esetben NSF H1 besorolással rendelkező kenőanyagot szabad(na) használni. Az NSF H1 besorolású kenőanyagokat olyan kenési pontokon, illetve helyzetben kell használni, ahol fennáll a lehetősége, hogy a kenőanyag – a HACCP-rendszerben rögzített,rendeltetésszerű felhasználás során és mértékig – véletlenszerűen, közvetlenül érintkezhet az élelmiszerrel, annak bármilyen alapanyagával, illetve csomagolásával. Élelmiszeripari környezetben mindenképpen érdemes egyedi NSF-regisztrációval rendelkező kenőanyagot választani. Egyes gyártók ugyan kínálnak kettős NSF-regisztrációval rendelkező kenőanyagokat is (pl. NSF H1 és K1), de ez félrevezető lehet, mert használata felesleges kockázatot okozhat az üzem számára.

Élelmiszeripari környezetben mindenképpen érdemes egyedi NSF-regisztrációval rendelkező kenőanyagot választani.
Élelmiszeripari környezetben mindenképpen érdemes egyedi NSF-regisztrációval rendelkező kenőanyagot választani.

Problémák és félreértések

A kettős NSF-regisztráció azt jelenti, hogy a termék H1-minősítéssel rendelkezik, amikor kenőanyagként használják, és K1-minősítéssel, amikor tisztítószerként. Ez a kettősség viszont zavart okozhat, hiszen míg egy H1-regisztrált terméket gyakorlatilag területi korlátozás nélkül lehet használni egy élelmiszerüzem teljes területén, ideértve az élelmiszer-feldolgozó helyiségeket is, egy K1-minősített tisztítószer nem használható ugyanott. A leggyakoribb félreértés a kettős NSF-minősített termékekkel kapcsolatban az, hogy a felhasználó azt gondolja: kenőanyagként és tisztítószerként egyaránt alkalmazható a készítmény. Így lényegében megengedett az élelmiszerekkel, illetve azok csomagolásával történő véletlen érintkezés. Ez azonban egyáltalán nincs így! Éppen ezért a CRC Industries – gyártóként maximálisan előtérbe helyezve az élelmiszer-biztonságot – nem is gyárt kettős NSF-minősítéssel rendelkező, kombinált kenőanyag/tisztítószer „szupertermékeket”.

A műanyag-szennyeződések kockázata

Az élelmiszerek előállítása során sajnos valós és nagyon komoly kockázatot jelentenek a műanyaggal történő szennyeződések. Ennek legfőbb oka, hogy bár a legtöbb üzem rendelkezik fémdetektorokkal a gyártósorokon, ezekkel lehetetlen kiszűrni az esetleges műanyag-szennyeződéseket. Ugyan elérhetőek már színképelemző és sűrűségmérő detektorok is, de ezek használata egyelőre még nem terjedt el szélesebb körben. Ennélfogva a gyártók számára a különféle műanyag-szennyeződések kiszűrése, még inkább megelőzése elsődleges fontosságú feladat és kihívás. A karbantartás és gyártásközi műveletek során könnyen előfordulhat, hogy az alkalmazott aeroszolos flakonokról leválik a szórófej vagy a toldócső, illetve leesik a műanyag kupak. Utóbbi ráadásul könnyen törik; így kisebb-nagyobb műanyagdarabkák kerülhetnek a gyártósorra. Annak érdekében, hogy az élelmiszergyártók teljes egészében kiküszöbölhessék az ilyen típusú műanyagszennyeződések kockázatát, a CRC Industries valamennyi aeroszolcsomagolású, NSF H1 minősített
élelmiszeripari kenőanyagát speciális, Perma-Lock-rendszerű szórófejjel hozza forgalomba.

Kármentés helyett megelőzés

A Perma-Lock egy egyedülálló szórófejrendszer, amely több elemből áll. Egyik legfőbb jellemzője, hogy masszív kialakításának köszönhetően nem eshetnek, illetve törhetnek le róla műanyag alkatrészek és darabok. A rendszer részét képezi a beépített kétállású szórófej, amelynek segítségével egy egyszerű mozdulattal, biztonságos módon lehet váltani a pontszerű és széles permetminta között. További előnye a terméknek, hogy az aeroszolos flakon nyakánál található magas perem megakadályozza a készítmény véletlen lecsöppenését. Illetve a kupak hiányánál fogva – amit a messziről is könnyen felismerhető egyedi szórófej tesz teljessé – tökéletesen csúszásbiztosan lehet megfogni a flakont. A CRC elsődleges célja – az egyedülálló Perma-Lock-rendszernek köszönhetően – a megelőzés, és nem a hibakeresés. Hiszen a megelőzés mindig sokkal kifizetődőbb és egyszerűbb, mint az utólagos hibakeresés és kármentés.

Könnyű beazonosítás

Hiába rendelkezik a felhasználó a legjobb és legbiztonságosabb kenőanyaggal, ha nem a megfelelő helyen és módon használja, az nem sokat ér. Az egyértelmű és könnyű beazonosíthatóság érdekében a CRC Industries valamennyi NSF H1 minősített kenőanyagának flakonján jól látható módon egy zöld
kör és a termék NSF-regisztrációs száma látható. Emellett az egyedi kialakításáról felismerhető zöld színű Perma-Lock szórófej és a készülékbe integrált sárga precíziós toldócső szintén megkönnyíti a termék beazonosítását és kiválasztását.

(Cikkünk eredetileg a FoodTechline Magazin 2019-es lapszámában jelent meg.)

Szóga Péter, a CRC Industries Europe regionális értékesítési menedzsere
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés