hirdetés
hirdetés

Energiahatékonyság

Új megoldás a változó hűtőközeg-áramú klimatizálásban

Az új generációs inverteres kompresszor és a páratartalmat is mérő kettős érzékelő kiemelkedő teljesítményt, megbízhatóságot és hatékonyságot garantál.

hirdetés

Az LG Electronics (LG) Magyarországon is bemutatta változó hűtőközeg-áramú (VRF, Variable Refrigerant Flow) légkondicionálási megoldásának legújabb generációját, a Multi V 5-öt. A vállalat nagy sikerű Multi V termékeinek legmodernebb képviselőjét olyan funkcionalitás jellemzi, amely egyszerre optimalizálja az energiahatékonyságot és maximalizálja a felhasználói komfortot.

A Multi V 5 különleges új funkciója az a kettős érzékelő (Dual Sensing Control), amely a külső és a belső hőmérséklet mellett a páratartalmat is folyamatosan monitorozza, így hatékonyan képes irányítani a hűtési, illetve fűtési folyamatot. A nagy kapacitású kültéri egységnek és az azt meghajtó, 5. generációs inverteres kompresszornak köszönhetően a Multi V 5 valóban erőteljes hűtési és fűtési megoldást jelent. A készülék akár 48 Celsius-fokos hőségben is képes 100 százalékos hűtési működést produkálni, és egészen -25 °C-os külső hőmérsékletig tud fűteni.

Kettős hő- és páratartalom-érzékelő

A Multi V 5 egyik legmeggyőzőbb funkciójának a Dual Sensing Control számít: e kettős érzékelő révén a légkondicionáló egység képes részletekbe menően kiértékelni a klímajellemzőket. Ez azt jelenti, hogy ellentétben a hagyományos légkondicionálókkal, amelyek csupán a hőmérséklet változását érzékelik, a Multi V 5 méri a kül- és beltéri hőmérséklet mellett a páratartalmat is. Ez olyan működést tesz lehetővé, amely optimális energiahatékonyságot és maximális beltéri komfortot eredményez. A készülék egyik hatékony rendszere, a Smart Load Control képes arra, hogy kontrollálja a kültéri egységben keringő hűtőközeg nyomásviszonyait és hőmérsékletét, amivel – a páratartalomtól függően — 15-31%-os energiahatékonyság-növekedés érhető el. A tipikus VRF-rendszerek általában jelentős ingadozással működve tartják a beállított beltéri hőmérsékletet, ami energiapazarló üzemet jelent. A Multi V 5 kettős érzékelőjének Comfort Cooling funkciója a kívánt hőmérséklet és páratartalom mellett üzemelteti a készüléket, ami maximalizálja a felhasználói kényelmet.

Inverteres kompresszor

A Multi V 5 kültéri egység központi elemét jelentő inverteres kompresszort páratlan hatékonyság, megbízhatóság és tartósság jellemzi. Az előző modell 15-150 Hz-es üzemi tartományát tovább javították, így még szélesebb tartományban, 10-165 Hz között működik. E szélesebb üzemi tartománynak köszönhetően javult a részterheléses üzem energiahatékonysága, illetve a készülék gyorsabban képes elérni a kívánt hőmérsékletet. Az inverteres kompresszor mindemellett különleges csapágytechnológiával rendelkezik: a repülőgépek hajtóműveiben is használatos PEEK (poliéter-éter-keton) bevonat révén a készülék hosszú időn át képes olaj nélkül is üzemelni. A Multi V 5 okos olajkezelő rendszere (Smart Oil Management) szenzorokkal valós időben ellenőrzi a kompresszor olajszintjét, minimálisra csökkentve ezzel a nemkívánatos olajvisszanyerési üzemmód idejét.

Ötödik generációs inverteres kompresszor (forrás: LG)
Ötödik generációs inverteres kompresszor (forrás: LG)

Nagy teljesítményű kültéri egység

A Multi V 5 kültéri egysége akár 26 lóerős berendezés is lehet, ami annak köszönhető, hogy a készüléket a nagy hatásfokú kompresszoron túl továbbfejlesztett, biomimetikus, azaz a természet ihlette formájú ventilátorlapátokkal és négyoldalú hőcserélővel látták el. A Szöuli Nemzeti Egyetem mechanikai és repülőgépipari szakán elvégzett kutatások eredményét felhasználva a Multi V 5 tervezői a hosszú szárnyú, más néven púpos bálna uszonyának formájából merítettek inspirációt a ventilátorlapátok megformálásához. A ventilátor különleges, fejlett biomimetikus kialakítása ráadásul 10 százalékkal nagyobb légtérfogat-áramot is eredményezett, alacsonyabb zajszint mellett.

Még jobb korrózióvédelem

Az LG egyedi korrózióvédelmi rendszerét alkotó rendszer, az úgynevezett. Ocean Black Fin és a kétrétegű, kétoldalú bevonat, a Dual Protection révén a készülék még ellenállóbb a korrozív anyagokkal szemben, mint amilyenek az ipari szennyezőanyagok, a tengerparti telepítéseknél a só vagy – koptató hatása miatt – a homok. A hőcserélő különleges fekete bevonata megakadályozza, hogy felgyűljön a víz az egységben, így a minimálisra csökkenti a párásodás és deresedés veszélyét. Mindez a nagyobb tartósságot, a hosszabb élettartamot és az alacsonyabb fenntartási költségeket szolgálja.

Folyamatos fűtés

A berendezés rész- és késleltetett leolvasztási funkciója — amely a Dual Sensing Control páratartalom-érzékelőjétől érkező jeleket használja fel — javítja a készülék folyamatos fűtési üzemmódjának időtartományát azáltal, hogy növeli a fűtési teljesítményt, és javítja a beltéri komfortérzetet. A Multi V 5 folyamatos fűtési funkciója kisebb energiafogyasztást is jelent egyben, szemben a hagyományos VRF-ekkel, ahol energiapazarló módon hűtési üzembe szükséges állítani a berendezést a dérréteg eltávolítása végett, majd újra kell indítani a fűtést. A fejlesztésnek köszönhetően a berendezés napi fűtési üzemi ideje 11 százalékkal javult, 7 százalékos energiafogyasztás-csökkenés mellett.

(forrás: LG/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés