hirdetés
hirdetés

Pneumatika

Tíz pneumatikai tipp az egyszerű mérnöki munkához

A pneumatikus megoldások rendkívüli egyszerűségükről, könnyű használatukról és sokoldalúságukról ismertek – és nem alaptalanul. 

hirdetés

Mindössze néhány trükk segítségével a mérnökök időt takaríthatnak meg, és optimalizálhatják a rendszer teljesítményét. Az alábbiakban tíz gyakorlati tippet gyűjtöttünk össze.

1 Helyes konfiguráció Pneumatikus rendszerek tervezése során a megfelelő méretezés kulcsfontosságú szerepet játszik az energiahatékonyság szempontjából. Az optimális munkahenger- és csőátmérő, illetve a megfelelő sűrítettlevegő-előkészítő egység kiválasztásakor az online levegőfogyasztás-kalkulátor értékes segítséget nyújthat.

2 Testreszabott pneumatikus alkatrészcsomagok az internetről Olyan online eszközök segítségével, mint a termékkonfigurációs programok, a mérnökök egyszerűen választhatják ki a szükséges funkciókat, amelyekkel egyéni megoldáscsomagokat hozhatnak létre. A termékadatok – beleértve a CAD-modelleket, az árakat és a szállítási határidőket is – azonnal rendelkezésre állnak.

3 Optimális csőhossz A hosszú csövek, a csatlakozások és a visszatérő csövek mind sűrítettlevegő-veszteséget okozhatnak. A hengerre szerelt szelepek megelőzik az ilyen veszteségeket. Ezenkívül a decentralizáció lerövidíti a henger reakcióidejét is.

4 Szükségletalapú szűrés a sűrített levegő előkészítés során Egy túl sűrű szűrő megnehezíti a sűrített levegő áramlását, és energiaveszteséghez vezet. Egy nem kellően sűrű szűrő viszont meggyorsítja a pneumatika nagyobb méretű szennyeződések okozta kopását.

5 Összeszerelés kevesebb erőfeszítéssel, szeleprendszerek segítségével Számos önálló szeleppel ellátott pneumatikus megoldás összekapcsolása jelentős erőfeszítést igényel. A szeleprendszerek kialakítása csökkenti az összeszerelés munkaigényességét.

A szelepszigetek előnyösebben alkalmazhatók az önálló szelepekhez képest (forrás: Aventics)
A szelepszigetek előnyösebben alkalmazhatók az önálló szelepekhez képest (forrás: Aventics)

6 Intelligens csatlakozás a vezérléshez A szeleprendszerek többpólusú, szabványos terepi buszrendszerek vagy Ethernet kapcsolat útján kommunikálnak a vezérlőegységgel. A diagnosztikai és szenzoradatok küldése tovább bővíti a berendezések alkalmazásainak körét, és csökkenti azok szervizigényét.

7 Szükségletalapú nyomásszint Elégtelen nyomásszint mellett a berendezések nem képesek elérni optimális teljesítőképességüket. A túl magas nyomásszint viszont a szükségesnél több energia felhasználásával jár. Kézi, illetve elektropneumatikus nyomásszabályozással biztosítható az optimális nyomásszint.

8 Megfelelő szintű rezgéscsillapítás Az egyes hengerek rezgéscsillapításának egyéni finomhangolása sok esetben csökkentheti a rendszer költségességét, és megnövelheti annak élettartamát. A mérnökök választhatnak kisebb munkahengereket, vagy mérsékelhetik a ciklusidőt is. Ez legtöbbször a zajszint csökkenésével is járhat.

9 Naprakész üzembiztonsági információk A pneumatika biztonságos és a szabványoknak megfelelő megoldások széles választékát kínálja, például robbanásveszélyes környezetekhez vagy biztonsági szempontból jelentős alkalmazásokhoz. A legfrissebb információk mindig elérhetők az interneten.

10 A szaktudás és gyakorlati szakértelem előnyei Azoknak a felhasználóknak, akik nem mindennapi szinten foglalkoznak pneumatikus rendszerek összeállításával, gyakorlatilag minden alkalommal elölről kell kezdeniük a tanulási folyamatot. Külső szakmai támogatással viszont időt takaríthat meg, és biztosítható az optimális eredmény az üzemelés során.

(forrás: Aventics/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés