hirdetés
hirdetés

Klímahelyzet

Szén-dioxid lekötésére képes anyag

A szén-dioxid-leválasztás javítása érdekében a Total olyan nanopórusos anyagokon dolgozik, amelyek felhasználhatók a csoport ipari műveletei vagy más szereplők (cement, acél stb.) által kibocsátott szén-dioxid lekötésére.

hirdetés

A Total megerősíti a szén-dioxid-leválasztási, -hasznosítási és -tárolási (CCUS) technológiák kutatását egy többéves partnerségi megállapodás segítségével, amelyet az egyesült királyságbeli Cambridge Quantum Computing (CQC) startup céggel kötött meg. A partnerség célja az új kvantum algoritmusok fejlesztése a szén-dioxid-leválasztáshoz szükséges anyagok javítása érdekében. A Total célkitűzése, hogy fontos szerepet töltsön be a CCUS-ban, a Total-csoport jelenleg az éves kutatási és fejlesztési befektetéseinek közel 10 százalékát erre a területre összpontosítja.

A szén-dioxid-leválasztás javítása érdekében a Total olyan nanopórusos anyagokon dolgozik – másnéven adszorbensek –, amelyeket a legígéretesebb megoldások közé sorolnak. Ezek az anyagok előbb vagy utóbb felhasználhatók a csoport ipari műveletei vagy más szereplők (cement, acél stb.) által kibocsátott szén-dioxid lekötésére. A visszanyert szén-dioxidot ezután sűrítik és újra felhasználják vagy folyamatosan tárolják. Ezeket az anyagokat fel lehetne használni a szén-dioxid levegőből történő közvetlen leválasztása közben is (Direct Air Capture vagy DAC).

A kvantum algoritmusok, amelyeket a Total és a CQC a közös együttműködése során fejlesztett ki, szimulálni fogják az összes fizikai és kémiai mechanizmust ezekben az adszorbensekben, méretük, alakjuk és kémiai összetételük függvényében, lehetővé téve a leghatékonyabb anyagok kiválasztását a fejlesztéshez. Jelenleg az efféle szimulációkat lehetetlen végrehajtani egy hagyományos szuperszámítógéppel, ez teszi elengedhetetlenné a kvantumszámítás használatát.

(forrás: Total)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés