hirdetés
hirdetés

Fluidtech

Sok kicsi sokra megy: pontos folyadékadagolás

A folyadékadagolást igénylő technológiák üzemeltetőinek érdemes utánaszámolniuk, mennyi lehet az anyagveszteségük térfogatban, de leginkább önköltségben kifejezve, illetve feltehetik maguknak a kérdést: „Biztos, hogy a megfelelő mennyiséget adagolom?”

hirdetés

Az elektronikai ipartól a precíziós mechanikai szereléstechnikáig számtalan terület igényli a pontos folyadékadagolást. A Nordson EFD technológiája a kézi adagolóktól a nagy teljesítményű ipari gyártóberendezésekig tartó skálán képes ezt a követelményt teljesíteni.

Példa az elektronikai iparból

Ha egy sokkivezetéses integrált áramkör kivezetéseinek szubmilliméteres forrasztófelületét tekintjük, könnyen belátható, hogy a szükségesnél több forrasztópaszta adagolása éppoly káros, mint ha a kívánt mennyiségnél kevesebbet helyeznénk el a mikroszkopikus nyákfelületen. A túladagolás zárlat, a szükségesnél kisebb mennyiség elhelyezése megbízhatatlan forrasztás okozója lehet – az eredmény mindenképpen selejt. De ahol a túladagolás még nem is számítana technológiai hibának, a nemritkán drága segédanyag túlzott felvitele feleslegesen növeli a gyártás önköltségét, és rontja a profitabilitását. Márpedig, ha az adagolástechnika pontatlan, jelentős az adagolt mennyiség szórása, és a tervezett túladagolás az egyetlen – messze nem optimális – megoldás. Érdemes hát olyan adagolástechnikát választani, amelynek szórása minimális – ez garantálja, hogy a szükséges és csakis a szükséges mennyiséget fogyasszuk el a drága segédanyagból.

Nagy pontosságú adagolás autóipari érzékelők szerelésénél (forrás: Nordson EFD)
Nagy pontosságú adagolás autóipari érzékelők szerelésénél (forrás: Nordson EFD)

Az adagolástechnikai rendszereiről világszerte ismert Nordson EFD éppen az adagolásnál elkövethető hibák elhárítását tűzi ki célul. A precíziós folyadékadagoló rendszerek használatával, a pontosan ellenőrzött mennyiségű adagolással a termelékenység szinte minden ipari gyártófolyamatnál növelhető. Az elektronikai iparban például a Nordson EFD adagolórendszerei alkalmazhatók forrasztó- és hővezető paszták, ragasztók, tömítőanyagok, lakkok és más folyadékok felvitelére.

A veszteség csökkentésének útjai

A drága folyadékok adagolásánál a veszteség csökkentése alapvető igény. A túlzó mennyiségek megszüntetése akár 50 százalékkal is csökkenti az anyagveszteséget. Mindezek mellett az anyagtárolók tervezésénél fontos szempont, hogy azok teljesen kiürüljenek, ezzel is mérsékelve az anyagveszteségeket. A zárt rendszerek nemcsak a túladagolási veszteség csökkentésével járulnak hozzá a gyártási költség leszorításához, de az adagolt anyagok idő előtti beszáradását is megakadályozzák. 

A Nordson EFD csekély anyagmennyiségek mindig pontosan ismételhető adagolásához kínál megoldást, már sok helyen bizonyított kézi és automata, érintéses és érintésmentes folyadékadagolás-technológiai eszközeivel és berendezéseivel. Az automatikus módszerek ráadásul szinte mindig beleszámítanak a gyártás ciklusidejébe is; ilyenkor jelent különös előnyt, hogy egyes Nordson EFD eszközök akár másodpercenként ezer adag kiadagolására is képesek.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés