hirdetés
hirdetés

Fluidtech

Sok kicsi sokra megy: pontos folyadékadagolás

A folyadékadagolást igénylő technológiák üzemeltetőinek érdemes utánaszámolniuk, mennyi lehet az anyagveszteségük térfogatban, de leginkább önköltségben kifejezve, illetve feltehetik maguknak a kérdést: „Biztos, hogy a megfelelő mennyiséget adagolom?”

hirdetés

Az elektronikai ipartól a precíziós mechanikai szereléstechnikáig számtalan terület igényli a pontos folyadékadagolást. A Nordson EFD technológiája a kézi adagolóktól a nagy teljesítményű ipari gyártóberendezésekig tartó skálán képes ezt a követelményt teljesíteni.

Példa az elektronikai iparból

Ha egy sokkivezetéses integrált áramkör kivezetéseinek szubmilliméteres forrasztófelületét tekintjük, könnyen belátható, hogy a szükségesnél több forrasztópaszta adagolása éppoly káros, mint ha a kívánt mennyiségnél kevesebbet helyeznénk el a mikroszkopikus nyákfelületen. A túladagolás zárlat, a szükségesnél kisebb mennyiség elhelyezése megbízhatatlan forrasztás okozója lehet – az eredmény mindenképpen selejt. De ahol a túladagolás még nem is számítana technológiai hibának, a nemritkán drága segédanyag túlzott felvitele feleslegesen növeli a gyártás önköltségét, és rontja a profitabilitását. Márpedig, ha az adagolástechnika pontatlan, jelentős az adagolt mennyiség szórása, és a tervezett túladagolás az egyetlen – messze nem optimális – megoldás. Érdemes hát olyan adagolástechnikát választani, amelynek szórása minimális – ez garantálja, hogy a szükséges és csakis a szükséges mennyiséget fogyasszuk el a drága segédanyagból.

Nagy pontosságú adagolás autóipari érzékelők szerelésénél (forrás: Nordson EFD)
Nagy pontosságú adagolás autóipari érzékelők szerelésénél (forrás: Nordson EFD)

Az adagolástechnikai rendszereiről világszerte ismert Nordson EFD éppen az adagolásnál elkövethető hibák elhárítását tűzi ki célul. A precíziós folyadékadagoló rendszerek használatával, a pontosan ellenőrzött mennyiségű adagolással a termelékenység szinte minden ipari gyártófolyamatnál növelhető. Az elektronikai iparban például a Nordson EFD adagolórendszerei alkalmazhatók forrasztó- és hővezető paszták, ragasztók, tömítőanyagok, lakkok és más folyadékok felvitelére.

A veszteség csökkentésének útjai

A drága folyadékok adagolásánál a veszteség csökkentése alapvető igény. A túlzó mennyiségek megszüntetése akár 50 százalékkal is csökkenti az anyagveszteséget. Mindezek mellett az anyagtárolók tervezésénél fontos szempont, hogy azok teljesen kiürüljenek, ezzel is mérsékelve az anyagveszteségeket. A zárt rendszerek nemcsak a túladagolási veszteség csökkentésével járulnak hozzá a gyártási költség leszorításához, de az adagolt anyagok idő előtti beszáradását is megakadályozzák. 

A Nordson EFD csekély anyagmennyiségek mindig pontosan ismételhető adagolásához kínál megoldást, már sok helyen bizonyított kézi és automata, érintéses és érintésmentes folyadékadagolás-technológiai eszközeivel és berendezéseivel. Az automatikus módszerek ráadásul szinte mindig beleszámítanak a gyártás ciklusidejébe is; ilyenkor jelent különös előnyt, hogy egyes Nordson EFD eszközök akár másodpercenként ezer adag kiadagolására is képesek.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés