hirdetés
hirdetés

Pneumatika

Nő a pneumatikai piac

A szakértői előrejelzések alapján 2020-ra átlagosan 25 százalékkal is emelkedhet a pneumatikai eszközök világpiaci összforgalma. A legnagyobb lehetőség az ázsiai piacban rejlik, azonban az AVENTICS Amerikában, Európában és hazánkban is stabil növekedéssel kalkulál.

hirdetés

Az első pneumatikus eszközök ipari alkalmazása a gőzgépek megjelenésével került előtérbe, a technika és a gépek fejlődése egyre többször állította a mérnököket olyan feladat elé, ahol egyenes vonalú mozgásra volt szükség. A pneumatika széleskörű alkalmazása azonban a 20. század közepétől számítható, a hatvanas évektől már gyakran váltották ki a bütykös tengelyeket és forgattyúkat munkahengerekre, valamint a gépek vezérlését ellátó görbetárcsákat sűrített levegős megoldásokra. Az ipari automatizálás máig leggyakrabban alkalmazott lineáris technikája a pneumatika, hiszen az ipari berendezések alapjait képezik az olcsó, tartós és kevés karbantartást igénylő elemek.

A technológia fejlődésével új lehetőségek is megjelentek a gyártásban: az elektronika és a szenzortechnika előretörésének köszönhetően új funkciókkal egészültek ki az eszközök, ami lendületet adott a pneumatikának. A piaci tapasztalatok alapján a vásárlói igények napjainkban a személyre szabott megoldások irányába terelik a gyártást, emellett az energiahatékonyság is elsődlegessé vált, így a termékeknek és az előállítási folyamatnak is ehhez kell alkalmazkodnia. Az elvárások tehát növelik a termékek komplexitását, ám a felgyorsult világ szükségletei ezzel egyetemben csökkentik a fejlesztéshez, gyártáshoz rendelkezésre álló időt.

A szakértői vélekedés szerint e folyamatok jelentős növekedést eredményezhetnek a pneumatikai eszközök ipari alkalmazásában, s 2020-ig világszerte jókora emelkedés várható. A prognózisok alapján az ázsiai piacban rejlik a legnagyobb potenciál: az évtized végéig akár az 5 milliárd eurós forgalmat is elérheti a szegmens, ami 37 százalékos fejlődést jelent a 2012-es eredményhez képest. Amerikában 29 százalékos növekedést várnak a szereplők, így várhatóan 2,95 milliárd eurós forgalmat bonyolíthat majd e terület. Európában 3,92 milliárd euróra nőhet ez a szám, amennyiben teljesül a 23 százalékos bővülés e ciklusban.

A pneumatikai alkatrészek és rendszerek gyártója - az AVENTICS - hazánkban is további bővüléssel kalkulál: Gödri István, ügyvezető igazgató elmondása szerint 2015-ben 10 százalékkal nőhet a cég belföldi értékesítése. Az ügyvezető hozzátette: a vállalat termékeinek legfőbb felvevőpiacának az ipari automatizálás, az egészségügyi szektor, az élelmiszer és energia ipar, a haszonjármű és a vasúti gyártás területe számít. Az AVENTICS Egerből alapvetően a németországi Laatzenbe szállítja a kész termékeket, ahonnan a továbbszállításról a központ gondoskodik, egyedül az autóipari felhasználás esetében biztosítja a logisztikát a Heves megyei gyár.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés