hirdetés
hirdetés

Fluidtech

Nagyobb termelékenységet hoz a digitalizált pneumatika

Az Aventics okos pneumatikamonitorja előre jelzi a rendszer elhasználódásának időpontját.

hirdetés

Új termékével az Aventics megbízható és értékes információkat szolgáltat a végfelhasználók számára a pneumatikai rendszerek kopottsági és energiahatékonysági állapotáról. Előre feldolgozott állapotüzeneteket küld meghatározott üzemeltetőknek, illetve a központi IT-rendszernek, amelyek birtokában hatékonyan csökkenthetik a gépi nem tervezett leállásoknak kockázatát, illetve az üzemeltetési költségeket.

„Digitalizálással a pneumatika újabb szintre emeli a termelékenységet és a hatékonyságot” – hangsúlyozza Paul Cleaver, az Aventics vállalatcsoport vezérigazgatója. Ehhez a megfelelő pneumatikatermékeket a tervezési szakaszban kell kiválasztani és konfigurálni. A pneumatikai vállalat online konfigurációs eszközének használatával a felhasználók nem csupán a terméket, de a hozzá illeszkedő tartozékokat is kiválaszthatják. A konfigurációt követően a felhasználó azonnal megkapja az összes szükséges információt, mint például a 3D-modelleket, a 2D-s mérethálót, a pneumatikus kapcsolási rajzokat és az alkatrészlistákat. Kérésre a gyártó a konfigurált termékeket teljesen összeszerelve és letesztelve szállítja.

Működési adatok nyilvántartása szenzorok segítségével

Az AES szelepelektronika kiegészítő moduljaként az okos pneumatikamonitor (Smart Pneumatics Monitor – SPM) a rendszer állapotának megbízható azonosítása érdekében minden kapott szenzorjelet automatikusan értékel. A cég által írt algoritmus feldolgozza ezeket az adatokat, és rendelkezésre bocsátja az így kapott információkat. Az információk biztosítása vagy az integrált OPC UA interfészen keresztül, vagy más olyan kommunikációs módszerrel történik, mint például a MQTT vagy a felhőkapcsolatok. Ezen kívül meghatározott személyeket e-mailben vagy szöveges üzenetekben is lehet tájékoztatni.

A vizsgálni kívánt alkatrészek bekötése egyszerű
A vizsgálni kívánt alkatrészek bekötése egyszerű

Az SPM üzembe helyezéséhez egyáltalán nem szükséges a programozható logikai vezérlők (PLC) ismerete. A felhasználók egy grafikus interfészen drag-and-drop módszerrel köthetik össze a vizsgálni kívánt alkatrészeket. Kérésre a kopás mértékén túlmenően a modul monitorozza az aktuális energiafelhasználást is. A felhasználók idejekorán optimalizálhatják rendszereiket, aminek hatására képesek lesznek eleget tenni az EU energiahatékonyság követelményeinek. Tavaly óta az összes 250, illetve ennél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásnak energiaaudittal kell bizonyítania, hogy megfelel az ISO 50001 szabványnak, vagy az EMAS környezetvédelmi irányelveinek.

Együttműködés a teljes körű megoldások érdekében

„A dolgok internetje (Internet of Things – IoT) azt is jelenti, hogy a gépeknek és a beszállítóknak összhangban kell működniük – hangsúlyozza Paul Cleaver. – Ezért aztán az Aventics sok más vállalattal együttműködik annak érdekében, hogy hozzáadott értéket jelentő, teljes körű megoldásokat hozzon létre vevői számára.” A jelenleg zajló Hannoveri Vásáron a vállalatcsoport olyan IoT-kész modulokat és megoldásokat mutat be, amelyeket a vákuumspecialista Schmalzcal, a kompresszorgyártó Bogéval, valamint a szenzorszállító ifm-mel együtt fejlesztett ki.

(forrás: Aventics/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés