hirdetés
hirdetés

Pneumatika

Közegáramlások megbízható elzárása tömlőszelepekkel

A Festo VZQA tömlőszelepeinek előnyei az olyan alkalmazásokban mutatkoznak meg, ahol szabad keresztmetszetű közegáramlásra és megbízható elzárásra van szükség.

hirdetés

A VZQA pneumatikus tömlőszelepek ideális alternatívái a hagyományos membrán- vagy golyósszelepeknek, mivel rendkívül strapabírók, hatékonyak, egyszerűen szervizelhetők, és nyitott felépítésüknek köszönhetően rugalmasan használhatók. Tiszta, megbízható és műszaki szempontból egyszerű megoldást kínálnak különféle közegek elzárására és bizonyos fokú szabályozására. Legyen az folyadék, sűrű massza, granulátum vagy szálas anyag – a VZQA tömlőszelepek megbízhatóvá teszik a gyártási folyamatot. A Festo termékcsaládja moduláris felépítésének köszönhetően a rugalmasságot és a tartósságot egyszerű tisztíthatósággal és gyors szervizelhetőséggel ötvözi.

Megbízhatóan tartott átfolyási sebesség

A tömlőszelepek elsőként két változatban mutatkoztak be: az N/O változat 0 és 4 bar közötti, míg az N/C-verzió 0 és 6 bar közötti közegnyomásoknál használható. Az elasztomerből készült, henger alakú tömlő sűrített levegős nyomással nyitható vagy zárható, változattól függően. A vezérlő levegőnyomásának szabályozásával lehetőség van az átfolyó közeg mennyiségének beállítására is.

VZQA pillangószelep: rugalmas csatlakozási lehetőségek (forrás: Festo)
VZQA pillangószelep: rugalmas csatlakozási lehetőségek (forrás: Festo)

A VZQA tömlőszelepek különböző csatlakoztatási lehetőségekkel, szerkezeti anyagokkal és tömítőelemekkel rendelhetők, így számtalan alkalmazáshoz testre szabhatók. Rendkívül jól használhatók pneumatikus szállító- és mérőrendszerekben, porfestő berendezésekben, valamint szívó- és sűrített levegős készülékekben. Kompakt felépítésüknek köszönhetően helytakarékosak.

Előnyök a hagyományos folyamatszelepekhez képest

A VZQA tömlőszelep szabad keresztmetszete miatt nem okoz áramlási ellenállást, nincs lehetőség a szelep eltömődésére, beragadására. Mivel működtetése közvetlen sűrített levegővel történik, ezért üzemeltetése gazdaságos.

A szelep elzárása az üzemi nyomás segítségével
A szelep elzárása az üzemi nyomás segítségével

További előnyös sajátossága a könnyű szervizelhetőség. A tömítőpatron gyorsan, speciális szerszámok nélkül cserélhető néhány egyszerű lépésben. A Festo tömlőszelepei teljes átmérőjüknek és minimális holt térrel rendelkező felépítésüknek köszönhetően gyorsan és egyszerűen tisztíthatók akár gépi úton is.

Teljesítmény, funkcionalitás, energiahatékonyság

Az alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készült szelepek kihívást jelentő körülmények között is helytállnak. Az elzárótömlő választhatóan EPDM-, NBR- vagy szilikonanyagú lehet, amely utóbbi FDA-minősítéssel rendelkezik. Legyen akár koptató, korrozív, magas viszkozitású vagy semleges a közeg – a VZQA szelepek képesek ellenállni a mindennapos üzem által támasztott rendkívüli igénybevételeknek.

A tömlőszelepek alacsony üzemi nyomásokkal működtethetők. Töltő- vagy mérőalkalmazásoknál a közeg és a közegnyomás függvényében már 0,3 és 1 bar közötti vezérlőlevegő-nyomás is elegendő a közegáramlás hézagmentes elzárásához.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés