hirdetés
hirdetés

Sűrítettlevegő-ellátás gazdaságosan

Kompresszorok forradalmi technológiával

Az ingadozó sűrítettlevegő-igény már nem problémaforrás. Épp ellenkezőleg: nagyban hozzájárulhat a költségtakarékossághoz. Bizonyíték erre az Atlas Copco kompresszorokban alkalmazott forradalmi VSD+-technológia. Ezek az iparágban jelenleg forgalomban lévő legkompaktabb, legcsendesebb és főként legtakarékosabb kompresszorok.

hirdetés

Az egyedülálló technológia az Atlas Copco fejlesztése, amely méltán tölt be vezető szerepet az ágazatban. A VSD+ (Variable Speed Drive) rövidítés egy vertikális szerkezetű, olajhűtésű motorral és folyamatos teljesítményszabályozást biztosító tartós mágnessel szerelt berendezést jelöl, amely a teljesítményét a sűrítettlevegő-szállítás pillanatnyi igényei szerint alakítja. „Az egyedülálló technológiának köszönhetően az új Atlas Copco kompresszorok tartósan akár a felére csökkentik az energiafogyasztást. A teljes iparágat tekintve kétségkívül a legnagyobb költségmegtakarítást nyújtják” – fejtette ki Jan Krejčí, az ipari kompresszorok divíziójának business line menedzsere

Újdonság változó fordulatszámmal

A VSD+-technológia által nyújtott alapvető innováció a hajtóműben van, tehát a motor és a csavarelem kombinációjában. „A tartós mágnessel szerelt motor az Atlas Copco saját konstrukciós fejlesztésének eredménye. Ennél különösen nagy figyelmet fordítottunk egyfelől a hűtésnek, másfelől a hatékonyságnak – emeli ki Jan Krejčí azzal, hogy a további műszaki újítás egy olajhűtésű fő elektromotor alkalmazása. – Ezzel több mint 5 százalékkal nagyobb mellékhő nyerhető a kompresszorból, és ennek köszönhetően hatékonyabbá válik a teljes berendezés hűtése.”

A motor és a csavarelem között nincs tengelykapcsoló vagy fogazott erőátvitel, így a hajtás közvetlen, ami rendkívül csendes és maximálisan hatékony üzemet biztosít. A VSD+-technológián alapuló hajtómű zárt kört alkot, amelyben a motor és a csavarelem is olajhűtésű. Ez a megoldás jelentősen hozzájárul az energia megtakarításához.

Kompakt függőleges felépítés, csendes és takarékos működés jellemzi (forrás: Atlas Copco)
Kompakt függőleges felépítés, csendes és takarékos működés jellemzi (forrás: Atlas Copco)

Az új GA 75-110 VSD+ kompresszor ezenfelül több csúcsszintű műszaki elemet is tartalmaz, ideértve a fejlett Neos frekvenciaváltót, az új saját konstrukciós csavarelemet és a teljesen integrált légszárítót. A felhasználók ezeknek köszönhetően akár 6 százalékkal is növelhetik a kihasználható légszállítási kapacitást.

Helytakarékos függőleges konstrukció

Az újdonság további különlegessége a rendkívül kicsi alapterület, amelyet a kompresszor egyedülálló elrendezése tesz lehetővé. Az új VSD+-technológiával szerelt berendezésnél ugyanis a motor és az elemek függőleges elrendezését alkalmazták. „A függőleges konstrukciójú kompresszorok sokkal helytakarékosabbak, és elősegítik a gyártási tér még hatékonyabb kihasználását. Így kiválóan alkalmasak a helyszűkével küzdő üzemekben” – magyarázza Jan Krejčí. Hozzáteszi, hogy a minimális zajszintnek köszönhetően a berendezés valóban bárhová telepíthető anélkül, hogy zavarná a közeli gépállásokon dolgozókat.

Az Atlas Copco szakemberei által kifejlesztett legmodernebb technológiák kombinációja garantálja a sűrített levegő lehető legjobb minőségét, ami az ügyfelek többségének rendkívül fontos a minőségi és megbízható gyártáshoz. „A sűrített levegő nem okozhat problémát ezeknél a vállalatoknál. Mindig akkor kell rendelkezésre állnia, amikor szükség van rá, mégpedig a legjobb minőségben. Ez az oka annak, hogy annyira közkedveltek a GA típuscsalád megbízható és nagy teljesítményű kompresszorai” – mondja Jan Krejčí, aki szerint az új technológia belépésével csak növekszik az érdeklődés a csúcsminőségű kompresszorok iránt.

További információ a GA 75-110 VSD+ kompresszorokról itt olvasható.

A jelenlegi kompresszorállomány energiahatékonysági mérése ingyenesen, egy hetes időtartamban igénybe vehető. Az ingyenes mérésre ezen a linken lehet jelentkezni.

(forrás: Atlas Copco/GyártásTrend)
hirdetés

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés