hirdetés
hirdetés

Folyamatirányítás

Kevesebb ivóvíz menjen veszendőbe!

Az ABB digitális vezérlési és hálózatfelügyeleti technológiáival növelhető egy város elöregedett ivóvízhálózatának üzembiztonsága.

hirdetés

Jó példa erre a vietnámi nagyváros, Ho Si Minh-város ivóvízhálózatának felújítása. Ha a település utcáit naponta zsúfolásig megtöltő másfél millió motorbicikli egymás mögé felsorakozna, a sor hossza alig egytizedét tenné ki a helyi ivóvízhálózat hosszának, amely több mint nyolcmillió lakost szolgál ki, hossza pedig eléri a 33 000 kilométert.

A korábban halászatra alapozott gazdaságra támaszkodó nagyváros alig ötven év alatt Vietnám gazdasági központjává nőtte ki magát, és az ország legnagyobb városává fejlődött. Az 1960-as években Vietnám lakosságának csupán öt százaléka élt városban. A városi lakosok aránya mára 33 százalékra emelkedett, mivel az embereket vonzzák a jobb életkörülmények és a több munkalehetőség. A növekedés ütemét az is jól jelzi, hogy a város területe évente 4 százalékkal növekszik, a nagyváros egyre messzebb tolja ki határait.

A jelentős növekedésnek köszönhetően gazdagodik az egész ország, azonban a gyors fejlődés veszélyezteti a gyors tempóban elöregedő városi infrastruktúra, benne az ivóvízhálózat működését. 2016-ban az ivóvízhálózat szivárgó és sérült csövei miatt Ho Si Minh-városban a tisztított ivóvíz 30 százaléka elfolyt, veszendőbe ment. Az ivóvízelosztó hálózat számos szakasza elöregedett, egyes részeit több mint harminc éve építették, de vannak olyan vezetékek, amelyeket még a gyarmati időszakban fektettek le. A vízveszteség egyedül a tavalyi évben túllépte a 150 millió köbmétert. A helyzet súlyosságát érzékeltetendő, érdemes megjegyezni, hogy a fejlett nagyvárosokban a vízveszteség mértéke 5 és 10 százalék között mozog.    

A Saigoni Vízművek (Saigon Water Corporation/Sawaco) elkezdte az ivóvízhálózat nagyszabású felújítását. A projekt célja, hogy lépést tartsanak az urbanizáció ütemével, a vízveszteséget pedig 2020-ra 10 százalékra csökkentsék. A felújítási projekt során bővítik a jelenlegi hálózat teljesítményét, a kisebb, elkülönülő alhálózatokat bekapcsolják a fő ivóvízhálózatba, csökkentik a vízszivárgás mértékét, a hálózat állapotának valós idejű vezérlésével és felügyeltével megelőzik a súlyos üzemzavarokat.

A cél, hogy lépést tartsanak az urbanizáció ütemével, a vízveszteséget pedig 2020-ra 10 százalékra csökkentsék (forrás: ABB)
A cél, hogy lépést tartsanak az urbanizáció ütemével, a vízveszteséget pedig 2020-ra 10 százalékra csökkentsék (forrás: ABB)

A fent körvonalazott ambiciózus, összetett célok eléréséhez egy stratégiai ABB Ability Symphony Plus SCADA rendszert terveztek. Az ABB rendszere magába foglalja az ivóvíz- és szennyvízkezelési szoftverjeiről ismert TaKaDu cég fejlett szivárgásjelző és szivárgáskezelő rendszerét is. A felújítási projekt keretében több adatgyűjtő pontot telepítenek az ivóvízhálózatba. Az adatgyűjtési pontokon a beépített szenzorok és mérőkészülékek a vízhozam mérésével és az üzemi nyomás ellenőrzésével lehetővé teszik, hogy a Sawaco digitálisan és valós időben felülegyelje a hálózat állapotát. A vízközműtársaság képes lesz folyamatosan észlelni, elemezni és kezelni az ivóvízhálózaton fellépő eseményeket, az elemzett adatok döntéselőkészítő és végrehajtható információkká alakításával pedig csökkenteni tudja a vízveszteségeket.

Az ABB Ability Symphony Plus olyan osztott intelligenciájú folyamatirányító rendszer (DCS), amelyet kifejezetten az ivóvízellátó és a szennyvízrendszerekhez fejlesztettek ki. A vezérlőrendszer, amely a digitális megoldásokat magába foglaló ABB Ability portfólió része, az üzemi és technológiai adatok gyűjtésével, elemzésével és az adatok döntéselőkészítő, végrehajtható információkká alakításával jelentős többletértéket nyújt az ügyfelek számára. A DCS alkalmazása lehetővé teszi, hogy csökkentsék a projekt kockázati szintjét, költséget takarítsanak meg, lerövidítsék az átfutási időket, javítsák az eszközök teljesítményét és a jövedelmezőséget is.

Az ABB ehhez a kritikus projekthez terepi műszerezést és érzékelőket szállít. A műszerezés és az érzékelők kritikus alkotóelemnek számítanak, mivel ezek feladata, hogy kiváló minőségű adatokat szállítsanak a vezérlőrendszer számára. A digitális adatok terepi eszközöktől történő „okos” begyűjtése valós idejű információkkal szolgál a hálózat állapotáról, és lehetővé teszi az árbevétel növelését is.   

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés