hirdetés
hirdetés

Vízkezelés

Jövőbe mutató vízfertőtlenítés vegyszerek nélkül

Tudományos kutatás és számos sikeresen működő rendszer bizonyítja, hogy az UV-sugárzás alkalmazása ideális a vízfertőtlenítéshez.

hirdetés

Nem keletkeznek nem kívánatos melléktermékek, a kezelt víz fizikai paraméterei – illata és íze – nem romlanak. Nincs szükség vegyszerek tárolására és kezelésére, illetve reaktorra vagy reakciótartályra. A ProMinent Dulcodes UV-rendszerek széles körben alkalmazhatóan aknázzák ki az UV-sugárzással történő fertőtlenítés biztonságosságát és megbízhatóságát. A rendszer kevés helyet igényel, a beruházási és üzemeltetési költségek alacsonyak, miközben kivételes megbízhatóságot és teljesítményt nyújt.

Víztisztítás UV-berendezéssel

Az UV-sugárzás a röntgensugárzásnál nagyobb, míg az érzékelhető fénynél kisebb hullámhosszú elektromágneses sugárzás. Számokban kifejezve ez a 200–400 nm-es tartományba esik. Az UV-C-sugárzás tartománya 100–280 nm között határozható meg. Az UV-A- és UV-B-sugárzással ellentétben a légkör teljesen elnyeli, ami szerencse, mert erős sugárzásról van szó, ezért is használják baktériumölésre és sterilizálásra. Mivel szétroncsolja a baktériumok DNS-ét, ivóvíz, szennyvíz, úszómedencék fertőtlenítésére, kezelésére kiválóan használható.

A sugárzás által kiváltott fotokémiai reakciók számos alkalmazásnál használhatók. UV-sugárzással csökkenthető az uszodavízben a kötött klór nem kívánatos jelenléte, ezáltal jelentős vízmegtakarítás érhető el. Az élelmiszer- és a gyógyszeriparban a termelésben használt vízben lévő antioxidánsok, például az ózon, a klór vagy a klór-dioxid, megbízhatóan csökkenthetők, így nincs szükség költséges aktívszén-szűrőkre.

Dulcodes LP UV-berendezés 523 m3/h átfolyásig (forrás: ProMinent)
Dulcodes LP UV-berendezés 523 m3/h átfolyásig (forrás: ProMinent)

Az üledékektől megtisztított víz a vízkezelés utolsó lépéseként kerül a Dulcodes UV berendezésbe, amelynek házába több, UV-C-sugárzást kibocsátó fénycső van beépítve, ezt nevezzük a mindennapi életben UV-lámpának. A lámpa 264 nm-rel megvilágítja a vizet, így az UV-C-sugárzás szétroncsolja a kórokozók DNS-ét, meggátolva ezzel reprodukciós képességüket. Még a kémiai fertőtlenítőszerekkel szemben rendkívül ellenálló paraziták, mint a Cryptosporidia vagy a Giardia, száma is hatékonyan csökkenthető. Ezután a csírátlanított víz távozik a rendszerből a felhasználási hely felé.

Világújdonság: másodperc pontosságú fényerő-szabályozás

A Dulcodes LP nagy teljesítményű, hosszú élettartamú szabadalmaztatott Vario-Flux lámpákat használ, ami dinamikus lámpafűtéssel gyors fényerő-szabályozást, pontos vezérlést tesz lehetővé. Mivel a fény erejét a víz hőmérsékletétől függetlenül képes szabályozni a névleges teljesítmény 50 százalékáig, ezzel kiemelkedő hatékonyságú, és a változó átfolyásokhoz automatikusan igazodik, minimális nyomásveszteség mellett.

Csökkentett fényerejű üzemmódban nő a hatékonyság. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha a tényleges áramlás kisebb, mint a rendszerben előfordulható legnagyobb áramlás. A szezonális vízhőmérséklet-ingadozások többé már nem számítanak, a berendezés egyszerűen kompenzálja ezeket.

Az áramlás felügyelete a Dulcodes LP berendezés reaktorában intenzív számítógépes szimuláció alapján került optimalizálásra. A kapott egységes sugárdózis a részleges térfogatáram túl-, illetve alulmérése nélkül minimális energiafelhasználást és lámpaszükségletet eredményez, és jelentősen csökkenti az életciklus költségeit.

(forrás: ProMinent/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés