hirdetés
hirdetés

Ipar 4.0

Intelligensen kommunikáló gépek a pneumatikában

Alapjaiban változtathatja meg a gyártástechnológiai tervezést az intelligens pneumatika. A legújabb műszaki fejlesztések már az ipar 4.0 irányelveinek megfelelő megoldásokkal látják el az iparágat, ahol ma is megszokott az üzemi berendezések összehangolt, hálózati kommunikációja.

hirdetés

Az ipar 4.0 a német szövetségi kormány és ipar high-tech stratégiájának projektje, amelynek központi célja az intelligens gyártás megvalósítása. Az információ- és gyártástechnológia összehangolása révén az ipar 4.0 a pneumatikus megoldások terén sem ismeretlen fogalom. A dinamikusan fejlődő pneumatika a szétválasztott teljesítmény- és logikai elektronikának köszönhetően már ma is a moduláris felépítés és a különböző komponensek hálózati összekötésének számos lehetőségét hordozza magában.

Ezeknek a műszaki fejlesztéseknek köszönhetően üzemi gyártósorok önálló egységei kapcsolódhatnak hálózatokká. Pár éven belül egy gyár vagy akár egy vállalatnál működő összes gép folyamatosan kommunikálhat egymással. A modulok interneten és adatfelhőn keresztüli önálló koordinációja egészen új gyártási stratégiákhoz vezethet a szegmensben, így kétségtelen az automatizálási technológia kiemelt fontossága az intelligens pneumatika területén.

Évtizedek óta dolgoznak rajta

Az Aventics jogelődjével közösen már évtizedek óta dolgozik a jövőbe mutató pneumatika központi témáin. Öndiagnosztika, önkonfiguráció és önoptimalizálás jellemzi a stratégiákat a modern pneumatikus szeleprendszereknél. „Célunk egy olyan technológia megalkotása, amely komplexen gondolkodik, és új standardokat állít a jövő tervezőinek. Az intelligens pneumatika csökkenti az üzemeltetési költségeket és jelentősen növeli a modulok rendelkezésre állását” – nyilatkozta Hegymegi István, az Aventics Hungary Kft. kereskedelmi vezetője, aki elmondta, hogy az egymással összekapcsolt érzékelők egy decentralizáltan működő információs rendszert alkotnak, amely az automatizált adatkiértékelés és diagnózis segítségével növelni tudja az egyes berendezések hatékonyságát. Egyidejűleg megelőző karbantartások is beiktathatók egy ilyen konstrukcióba, amelyekkel az üzemeltetési költségek hatékonyan csökkenthetők.

Az ipar 4.0-nak megfelelő stratégiák a modern pneumatikus szeleprendszereknél (forrás: Aventics)
Az ipar 4.0-nak megfelelő stratégiák a modern pneumatikus szeleprendszereknél (forrás: Aventics)

Ezt az irányelvet követik az Aventics, a Bosch Rexroth egykori pneumatikai ágazatának új szeleprendszerei is. A kompakt, bankkártya méretű pneumatikus szelepek speciális belső elrendezésüknek és csúcstechnológiás anyaghasználatuknak köszönhetően méretükben és tömegükben is csak a felét képviselik a kereskedelmi forgalomban kapható egyéb termékeknek. Az aktuátorok közvetlen közelébe történő beépítésre is alkalmas egységek nemcsak megkönnyítik a moduláris felépítés kialakítását a gépgyártásban, hanem így az egyes működési egységek kompletten válnak előszerelhetővé.

Új szint hálózatba kapcsolás révén

A komponensek hálózatba kötése az ipar 4.0 irányelveivel új szintre emelik a gyártástechnológiát. Ehhez közös protokollok és interfészek szükségesek, mivel minden megoldás valós idejű Ethernet protokoll szerinti adatcserén keresztül történik. Jelenleg különböző nyílt szabványok és gyártói interfészek vannak versenyben, így a gépgyártóknak különböző protokollokat kell alkalmazniuk a végfelhasználók igényeinek megfelelően.

Az ésszerű mértékű elektronikai integráció mellett az adatbiztonság kérdése is igen fontos. Az adatbiztonság, valamint a külső informatikai támadások veszélye olyan megoldandó feladatok egy vállalat számára, melyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni a jövőbeni vállalati fejlesztések során.

A komponensek hálózatba kötése feltartóztathatatlanul fejlődik, ami már napjainkban is mérhető előnyöket nyújt. A gépgyártók az Aventics intelligens pneumatikájával csökkenthetik a beépítési időt, mivel a párhuzamosan előszerelhető egységek kábelezési igénye is alacsonyabb. A végfelhasználók állapotfelügyelettel javíthatnak berendezéseik rendelkezésre állásán, valamint az üzemi adatok folyamatos feldolgozásával a folyamatbiztonság hatékonysága is növelhető.

(forrás: Aventics/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés