hirdetés
hirdetés

Hajtástechnika

Hurrikán a Wind Games szabadesési világversenyen

Az ABB változtatható sebességű hajtásai biztosították a szélsebesség pontos vezérlését a világ egyik legjobb fedett pályás szélcsatornájában.

hirdetés

Több mint 200, a világ élmezőnyéhez tartozó versenyző mutatta be fedett pályás szabadesési (skydiver) gyakorlatát a spanyolországi Windoor Realfly függőleges szélcsatornában a február 2-án és 3-án megrendezett Wind Games 2017 elnevezésű versenyen.  A beltéri szabadesés különféle válfajaiban, így például a sebességi versenyekben, a szabadstílusú vagy a formációs szabadesésben induló versenyzők számára a szükséges feltételeket az ABB változtatható sebességű hajtásai (VSD-k) teremtették meg, amelyek ötös erősségű hurrikánnal vetekedő, 300 k/h szélsebességig pontos és szinte azonnali szabályzást biztosítanak.

 A Windoor Realfly elnevezésű, 2013-ban megnyitott létesítményt, amely az észak-spanyolországi Girona tartományban, Empuriabrava városában található, a csehországi központú, szélcsatornákra specializálódott Strojina Litvinov cég építette. A létesítmény, amely gyorsan a beltéri szabadesési sport egyik európai központjává vált, jelenleg a sportág nem hivatalos világbajnokságának számító, most negyedik alkalommal megrendezett Wind Games versenyeknek ad otthont.     

Azontúl, hogy a létesítményben a kezdők is megismerkedhetnek az izgalmas beltéri szabadeséssel, a szélcsatornában töltött negyedórás időtartam 15, repülőből végrehajtott ejtőernyős ugrásnak felel meg, így a szélszimulátor kiváló edzési lehetőséget kínál a gyakorlott ugrók számára is.   

A 4 méter átmérőjű és 15 méter magas szélcsatorna-kamrában egyszerre nyolc fő gyakorolhatja a szabadesést. A sportolók „lebegését és repülését” lehetővé tévő, felfelé irányuló légáramot négy nagy teljesítményű ventilátor állítja elő. A ventilátor fordulatszámát az ABB ACS800 jelű ipari hajtásai vezérlik, és biztosítják, hogy a szélcsatornában a szélerősség kevesebb mint egy másodpercen belül 150 és 300 km/h között változhasson.  

„Ez a beltéri szélcsatorna is kiválóan példázza, hogy az ipari hajtásaink milyen precíz vezérlést és kiváló megbízhatóságot garantálnak – mondja Morten Wierod, az ABB hajtások üzletágának vezetője. – A korábbi rendszerhez képest, amikor a szélcsatornát olajjal és olajszármazékokkal működő generátorokkal üzemeltetették, ezek a hajtások minimálisra csökkentik a villamosenergia-költségeket azáltal, hogy a ventilátorok fordulatszámát a tényleges légáramigény függvényében vezérelik.”

Alább a rendezvényen készült videó tekinthető meg.

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés