hirdetés
hirdetés

COVID-19

Hazánkban zavartalan az oxigénellátás

Zajlik az ipari felhasználású oxigénellátó eszközök – palackok, cseppfolyós gázt tároló tartályok – átcsoportosítása az egészségügyi ellátás részére. 

hirdetés

A járványhelyzet kapcsán a legtöbb szó az oxigénnel történő légzéstámogatás témakörében a lélegeztető gépekről esik. Ideális esetben a lélegeztető gépek oxigénellátása egy megfelelően nagy teljesítményű oxigénellátó/-elosztó hálózatról működik. Ez a kórház falaiban kiépített vezetékhálózatot jelent, amelybe az épületen kívül elhelyezett központi, cseppfolyós oxigént tároló tartályból táplálják be az elpárologtató készülékkel gázzá alakított oxigént. Ahol nem áll rendelkezésre ilyen központilag kiépített gázellátó rendszer, ott oxigénpalackról kell megoldani a gépek működtetését. Mivel a palackok térfogata véges ellátást nyújt, így ez respirátorok működtetése esetén inkább vészhelyzeti megoldásra szolgál, tartós gépi lélegeztetés esetén továbbra is a központi gázellátás a legbiztonságosabb. Azonban szükségmegoldásként, megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló palack esetén azok rendszeresen cserélhetők.

Légzéstámogatás formái

Az oxigénnel történő légzéstámogatásnak a lélegeztető gépeken túl további formái is léteznek, amelyek alkalmazása a légzési elégtelenségben szenvedő páciens állapotának súlyosságától, jellegétől is függ: pl. oxigénmaszkon vagy orrkanülön keresztüli oxigénpótlás, ahol az oxigénforrás lehet egyedi oxigénpalack, kisebb hordozható cseppfolyós oxigén tartály, esetleg hordozható oxigénkoncentrátor, vagy a már említett központi oxigénellátó gázhálózat a betegágyakhoz kivezetett oxigénelvételi helyekkel.

Az egészségügyi ellátásban az oxigénpótlás rohamosan terjedő formája még a magas áramlású oxigénterápia, melynek során közvetlenül az orrba juttatják a gázkeveréket, amelynek az oxigén koncentrációja pontosan szabályozható. Súlyosabb esetekben a magas áramlású oxigénterápia a beteg fejére illesztett sisakon vagy az arca elé helyezett, szorosan illeszkedő maszkon keresztül is kivitelezhető. Utóbbiak előnye, hogy itt már bizonyos fokú pozitív nyomást is lehet generálni, mely a beteg megtartott, saját légzését támogatja. Értelemszerűen, a nagyon magas gázáramlási igény miatt ez csak központi ellátásból kivitelezhető.

Oxigénellátottság Magyarországon

Az oxigéngyártás alapanyaga, a levegő szerencsére korlátlanul rendelkezésre áll. A Messer országszerte három levegőszétválasztó üzemet és öt palacktöltő üzemet működtet, amely az egyik legnagyobb oxigéntermelő kapacitást jelenti az országban. A Messer az oxigén levegőből való kinyerésétől kezdve a tartály- és palacktöltésen, laboratóriumi minőségi analízisen át, a kórházakba való kiszállításig a teljes gyártási- és ellátási láncot egy kézben tartja. Így nagy hatékonysággal képes gyorsan reagálni a váratlan helyzetekre is.

A koronavírusnak jelenleg nincs kezelési módja, gyógyszere. Enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, súlyos állapotú betegnél az immunrendszert, a légzést, a keringést támogató kezeléseket alkalmaznak pl. oxigénterápia, szükség esetén légzéstámogatás. Az ehhez szükséges egészségügyi oxigén folyamatos biztosítása emiatt stratégiai jelentőségű. Az ipari és egészségügyi gázokkal, a Messer Hungarogáz több mint 140 hazai egészségügyi intézményt lát el. A lélegeztetőgépekhez és a légzési nehézséggel küzdők légzésterápiájához szükséges orvosi oxigén gyártójaként a Messert is a 140 Létfontosságú Magyar Vállalat közé sorolta a kormány. A Messer jelenleg stabil és elegendő kapacitással rendelkezik az általa ellátott egészségügyi intézmények, mindenekelőtt az elsődleges járványkezelésre kijelölt kórházak megnövekedett oxigénigényének biztonságos ellátására hosszantartó kritikus helyzetben is.

"A kórházakkal közvetlenül egyeztetve folyamatosan felmérjük a meglévő egészségügyi oxigénkészleteket, oxigénellátó infrastruktúrát, az oxigénigény várható növekedését és az ehhez szükséges infrastruktúra-bővítést, hogy rugalmasan tudjunk reagálni a hirtelen fellépő igények megoldására. Ezzel párhuzamosan szervezzük a többlet ellátás műszaki kivitelezését, és zajlik az ipari felhasználású oxigénellátó eszközök (palackok, cseppfolyós gázt tároló tartályok) átcsoportosítása az egészségügyi ellátás részére. Ennek eredményeként, ahol lehet és szükséges, a kiemelt járványkórházak kisebb tartályait átcseréljük nagyobb térfogatú, cseppfolyós oxigén tárolására szolgáló tartályokra és nagyobb teljesítményű elpárologtatókra, amely a cseppfolyós oxigén elpárologtatására, azaz gázzá alakítására szolgál. A jelenlegi vészhelyzetben az ipari palackokat ideiglenesen átminősítjük orvosi palacknak." – írják közleményükben.

A Linde is felkészült

Magyarország másik ipari- és egészségügyi gáz gyártó cége, a Linde Gáz Magyarország Zrt. is felkészült a koronavírus elleni küzdelemre. Közleményükben azt írják, hogy a koronavírus megjelenésével számtalan sürgős feladat hárult a gázipari cégre. Többek között megbízást kapott a Kiskunhalason épülő, közel 150 ágyas mobil járványügyi kórház és az ajkai Magyar Imre Kórház teljes orvosi oxigén- és sűrített levegő gázhálózatának kivitelezésére, mellyel így akár további 400 beteget is el tud látni az intézmény. A napokban zajlik a Korányi Pulmonológiai Intézet, a Budai Egészségközpont, a budapesti Szent Margit és a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház, illetve a szombathelyi Markusovszky és a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház medikai gázellátó infrastruktúrájának bővítése is. A Linde ezeken túlmenően az ország további 20 intézményében végez el kapacitás növelést, mindezzel jelentősen javítva az intézmények műszaki állapotát és befogadóképességét. A cég erőforrásait átcsoportosította az egészségügyi létesítmények felkészítésére, így lehetővé téve azt, hogy a normál üzletmenetben több hónapot igénylő orvosi gáz kivitelezések most erőltetett menetben, de 2 hét alatt elkészülnek.

Hegedüs Ákos Egészségügyi üzletág igazgató elmondása szerint a járványügyi kórházak oxigén felhasználása a vírus megjelenésével várhatóan az átlagos felhasználásnak körülbelül az öttízszeresére nőhet a nemzetközi tapasztalatok alapján. “A Linde Gáz Magyarország Zrt. az óriási gyártókapacitásnak köszönhetően ezt a mennyiséget a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint elő tudja állítani, így nem számítunk ellátási hiányra. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy az összes intézményt el tudjuk látni a megfelelő mennyiségű és kiszerelésű orvosi oxigénnel.” – tette hozzá az üzletág igazgató. 

A lélegeztetésre használt orvosi oxigén gyógyszernek minősülő termék, így minőségében, tisztaságában meg kell felelnie az Európai Gyógyszerkönyv által előírt minőségi specifikációknak, követelményeknek. Az orvosi oxigén gyártására, kezelésére és alkalmazására is szigorú jogszabályok vonatkoznak. A megnövekedő oxigénigény biztosítására az ipari oxigénpalackokat a megfelelő öblítési, tisztítási és átminősítési eljárásokkal teszik alkalmassá orvosi oxigén töltésére. A Magyar Ipari Gázszövetség ajánlása alapján a napokban született döntés arról, hogy – a megfelelő tisztítási és engedélyezési folyamatok után – vészhelyzet esetén az ipari gázpalackok is bevonhatók medikai célokra a járvány idején, ami jelentősen megnöveli a kihelyezhető oxigénpalackok számát az országban.

(forrás: Messer Hungarogáz, Linde Gáz/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés