hirdetés
hirdetés

Pneumatika

Előre látható az elhasználódás

Nincs több rendszerhiba, előre látható az elhasználódás. Az Aventics új SPM modulja a Drinktec 2017 világvásáron mutatkozik be.

hirdetés

Új moduljával az Aventics megbízható és értékes információkat biztosít a végfelhasználóknak rendszerük állapotáról és energiahatékonyságáról. A szeptemberi müncheni Drinktec 2017 nemzetközi ital- és folyékonyélelmiszer-gyártási vásáron bemutatkozó rendszer a PLC program módosítása nélkül, utólag is beépíthető. A modul előre feldolgozott üzeneteket küld meghatározott munkavállalóknak és az anya IT-rendszereknek. Ez az információ csökkenti a gépállásidő kockázatát, hosszú távon pedig mérsékli a működési költségeket.

„Mennyibe kerülhet a vállalatnak a gépállásidő? És mennyire fontos, hogy egy ilyen esemény esélyét nagymértékben csökkentsük?” – tették fel a kérdést az Aventicsnél. A pneumatikai szakértő cég erre találta meg a választ, és kifejlesztett egy terméket, amely érzékeli és jelenti a pneumatikus rendszerek elhasználódását, mielőtt az meghibásodáshoz vezetne.

Működési adatok már meglévő szenzortechnológiával

Megbízható információt ad a gépállapotról
Megbízható információt ad a gépállapotról
A meglévő szenzorok jeleit képes befogadni az SPM (Smart Pneumatics Monitor), a modul decentralizált helyen feldolgozza és felhasználja az adatokat, majd megbízható információt szolgáltat a gép állapotával kapcsolatban. Ezzel nem terheli a PLC-t, és nagy sávszélességre sincs szüksége a szerverek felől. „A lökéscsillapítók a nem tervezett gépleállások egyik leggyakoribb okai – mondta el Hegymegi István, az Aventics Hungary Kft. kereskedelmi vezetője. – A lökéscsillapító elhasználódásának megfigyelésére az SPM felbontja a végállásérzékelő jeleit, hogy értékelje a csillapítási szakaszt. A ciklusidő változásai alapján egy hengerütemben, amely a milliszekundum szintjén mozog, a rendszer észlelni tudja, ahogy a lökéscsillapító hatékonysága csökken az üzemi élettartama alatt.”

A modul nemcsak a kopás mértékét figyeli meg, hanem emellett az aktuális energiafelhasználást is. A felhasználók hamar intézkedéseket tehetnek az optimalizálásra, ezzel megfelelve az EU energiahatékonysági irányelve által megszabott követelményeknek. Tavaly óta minden több mint kétszázötven dolgozót foglalkoztató vállalat köteles elvégezni egy energetikai auditot, valamint bizonyítékot szolgáltatni hitelesített energiagazdálkodási rendszeréről az ISO 50001 szerint, vagy környezetvédelmi vezetési rendszeréről az EMAS felé.

Algoritmusok elemzik az adatokat

Az Aventics által írt algoritmusok a sokrétű tapasztalatokra alapozva belsőleg elemzik az adatokat, a kapott információt pedig hozzáférhetővé teszik. Ez általában integrált OPC-UA szerveren keresztül történik, de más kommunikációs megoldások is lehetségesek, mint például MQTT vagy felhőcsatlakozások. Előre meghatározott címzetteket lehet közvetlenül értesíteni e-mailben vagy akár SMS-ben.

Decentralizált helyen feldolgozza és felhasználja az adatokat, majd megbízható információt szolgáltat (forrás: Aventics)
Decentralizált helyen feldolgozza és felhasználja az adatokat, majd megbízható információt szolgáltat (forrás: Aventics)

Az állapotmegfigyelés, a működési státusok összegyűjtése és előrejelzése a tervszerű megelőző karbantartás alapja, közvetlen előnyöket szolgáltat az IoT-alkalmazásokat használó ügyfeleknek. Mivel ezek előre tudják jelezni az elhasználódást, mielőtt az gépleállást okozna, lehetővé teszik a gépgyártók és felhasználók számára, hogy lényegesen növeljék állományuk rendelkezésre állási idejét. „Bárki maga is ki tudja számítani az SPM értékét új termékünk árának, illetve egynapi nem tervezett rendszerhiba költségének összehasonlításával” – vélekedik a hazai leányvállalat vezetője.

(forrás: Aventics/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés