hirdetés
hirdetés

Fluidtech

"Okos" elektromágneses adagoló membránszivattyúk

Az egyre összetettebb folyamatok felügyelete és szabályozása a fluidtechnikában is egyre nagyobb mennyiségben állítja elő az adatokat és az információkat. Ezeknek a feldolgozását pedig úgy kell megtervezni, hogy a lehető legátláthatóbb legyen.

hirdetés

A korszerű ProMinent adagolószivattyúk olyan egységekkel vannak felszerelve, amelyek tartalmazzák a Chemistry 4.0 és/vagy Process 4.0 programot. Csökkentik a nyersanyagok felhasználását, és segítenek minimalizálni az üzemelési hibákat és az állásidőket. Ez azáltal érthető el, hogy a szivattyúk nemcsak masszívak, alkalmazkodók és felhasználóbarát kivitelűek, hanem úgy tervezték meg őket, hogy egy központi hálózatba kapcsolhatók is legyenek. Masszívak, szerkezetük biztosítja a hosszú élettartamot és a magas fokú rendelkezésre állást. Alkalmazkodók, és automatikusan tudnak illeszkedni állandóan változó üzemi feltételekhez. Felhasználóbarát kivitelűek, könnyen telepíthetők és beüzemelhetők. A tiszta, intuitív kezelés egyszerű paraméterezhetőséget, kalibrálást és tárolást kínál. Hálózatba szervezhetők: CANopen, Profibus és Profinet segítségével kommunikálnak terepibusz-szinten, és egy applikáció segítségével távvezérelhetők.

Elektromágneses adagoló membránszivattyú a hálózatra csatlakozás Dulconnect egyégével (forrás: ProMinent)
Elektromágneses adagoló membránszivattyú a hálózatra csatlakozás Dulconnect egyégével (forrás: ProMinent)

A Gamma/X és Gamma/XL új adagolószivattyúk világosan illusztrálják, hogyan történik ezeknek a jellemzőknek a megvalósulása a gyakorlatban. A ProMinent az új elektromágneses adagoló membránszivattyút az Achema 2018 kiállításon mutatta be.

Automatikusan illesztett adagolás

Egy motorhajtású adagolószivattyú frekvenciaváltójával egyenrangúan az elektromágneses adagolószivattyú vezérelt elektromágnese lehetővé teszi az adagolási ráta precíz szabályozását. Az elektromágneses szabályozás felhasználható az összes nyomáseltérés kimutatására is. Nincs szükség interferenciaérzékeny érzékelőkre.

Sőt, a szivattyú automatikusan igazítja az adagolási viselkedését az uralkodó körülményekhez is. Növeli az adagolási nyomást, ahogyan nő az ellennyomás, illetve csökkenti azt, amikor az ellennyomás esik. A szivattyú akkor is igazít az adagolási funkcióján, ha az adagolt vegyszer viszkozitása változik. Ha a vegyszerek sűrűn folyó állagúak, a meghajtó elektromágnes mozgatása nagyobb erővel történik, miközben kisebb az erőráadás alacsony viszkozitású folyadékok használata esetén.

Sigma/X motoros adagolószivattyú az új, Dulconnecttel összekötött, levehető kezelőegységgel
Sigma/X motoros adagolószivattyú az új, Dulconnecttel összekötött, levehető kezelőegységgel

Intuitív kezelés, vezérlés appal

A hibamentes működtetéshez kulcsfontosságú az intuitív kezelés és az összes szükséges szivattyúparaméter egyszerű programozhatósága. A vezérlőelemek minimális száma garantálja az olyan paraméterek gyors beállítását, mint a lökethossz, a frekvencia és az adagolási profil. Mindössze egy kattintókerék és egy gomb néhányszori megnyomása szükséges a paraméterek vagy a funkciók gyors eléréséhez különböző menüszinteken. A kapacitás liter/órában történő meghatározása kiküszöböli a nehézkes átváltásokat, és lehetővé teszi a beállítás gyors és könnyű elvégzését.

Az ipari gyakorlatban az okoseszközök, például az okostelefonok, tabletek, PC-k általánossá váltak. A Gamma/XL adagolószivattyúk fokozottan felhasználóbarátak lettek az applikáción keresztüli távvezérlésnek köszönhetően. Könnyen kezelhetők anélkül, hogy a kezelőnek közvetlenül előttük kellene állnia. Ez munkát, időt takarít meg, és ezáltal üzemeltetési költséget is, különösen az olyan szivattyúknál, amelyek telepítése nehezen elérhető helyekre történt.

Hűtőtorony vízének kezelése klór-dioxiddal végzett fertőtlenítéssel, valamint korróziógátló szerek, biocid és vízkőgátló szerek adagolásával
Hűtőtorony vízének kezelése klór-dioxiddal végzett fertőtlenítéssel, valamint korróziógátló szerek, biocid és vízkőgátló szerek adagolásával

Az applikáció további funkciókat is kínál: szivattyúüzemmód esetén a paraméterek és az opciók nemcsak kijelzésre kerülnek, hanem kiválasztásra és konfigurálásra is szinte bármilyen elrendezéshez való illeszkedés érdekében. Az eszköz- vagy diagnózisadatok előhívása ugyanilyen egyszerű. A szivattyúval kapcsolatos események naplófájlban jelennek meg, és e-mailként elküldhetők, hasonlóan a teljes szivattyúkonfigurációhoz.

Ezzel időt és pénzt lehet megtakarítani, különösen, amikor több szivattyút használnak hasonló feladatokra: az aktuális alkalmazásokhoz könnyen betölthetők a szabványparaméterek. Ugyanez igaz a szivattyú cseréje esetén is: a régi szivattyú paraméterei leolvashatók, és vezeték nélkül importálhatók az új szivattyúra.

Átláthatóság digitalizáláson és portálokon keresztül

A jövőben jelentősen nő a rögzített adatok mennyisége. A különböző, akár érzékelőktől, akár szivattyúktól származó információt nemcsak rögzíteni kell, hanem megőrizni és hatékonyan továbbítani is a folyamatvezérlés számára. Ez adatalapú működtetési modelleket feltételez, amelyek megkövetelik a nagyfokú mobilitást és átláthatóságot. Ennek megfelelően a vonatkozó adatok előkészítésére és biztonságának szavatolására egy komplett megoldás részeként kerül sor. A belső adatok összekapcsolódnak külső adatokkal, és azokat műveleti és üzemviteli folyamatok optimalizálásához használják fel.

A jövőben a világon bárhonnan az interneten keresztül elérhető portálok kulcsfontosságú szerepet kapnak. Többszörös előnyt kínálnak a felhasználók számára, különösen a zökkenőmentes és hibátlan működésük révén. A végfelhasználói eszközök teljeskörűen integráltak mind lokálisan, mind távcsatlakozáson keresztül.

Online felügyelet: az adagolószivattyúra vonatkozó információk távolról is hozzáférhetők internetkompatibilis eszközök segítségével
Online felügyelet: az adagolószivattyúra vonatkozó információk távolról is hozzáférhetők internetkompatibilis eszközök segítségével

Az ügyfelek és a technikusok egyaránt hasznát látják a helyszínen telepített eszközökre és rendszerekre vonatkozó összes információhoz való közvetlen hozzáférésnek. A kalibrálási adatok, a beállított paraméterek vagy a hibaállapotok átfogó képet adnak. Az üzemelési körülmények, például a működés időtartama, a kapacitások vagy a mindenkori nyomás bármikor előhívható és megjeleníthető az aktuális elrendezésre vagy a korábbi napokban és hónapokban alkalmazott elrendezésekre vonatkozóan. Riasztás jelzi a beállított határértéket és riasztási értékeket. Például megjelennek a folyadékszintekre vonatkozó aktuális határértékek, és a feltöltés időben biztosított a kritikus szintek elérésekor. Ez lehetővé teszi a vegyszerek éppen időben történő beszerzését és a tárolótartályok ennek megfelelő feltöltését. Elkerülhetők az időben való feltöltés elmulasztásából adódó költséges állásidők.

Ezenkívül a felhasználó automatikusan generálhat jelentéseket pluszköltség vagy további erőfeszítés nélkül. Így a hivatalos előírások kényelmesen teljesíthetők, és a dokumentáció könnyen előállítható. Minden szükséges jelentés közvetlenül elküldhető az illetékes hatóságnak.

Optimalizált folyamatok

A korszerű adagolószivattyúk számtalan különböző eljárásban megfelelnek a negyedik ipari forradalom követelményeinek. Az intelligens vezérlési technológiák mindenkor hibamentes adagolási folyamatot nyújtanak azzal, hogy automatikusan reagálnak a változó feltételekre, intuitív kezelést és kommunikációs választási lehetőségeket biztosítanak a legmodernebb technológia segítségével. A felhasználók számára előnyös a mért adatok valós idejű átláthatósága és a megnövelt folyamatbiztonság.

Ilyen módon a folyamatok állandó kapacitáskihasználtsággal és optimalizáltan működhetnek. A hatékonyabb folyamatirányítás, valamint az előre meghatározható karbantartás csökkenti az állásidőket, javítja a termékek minőségét, meghosszabbítja a rendszerek élettartamát és csökkenti az üzemelési költségeket. Az említett szivattyúkat és vezérlőköröket például ipari hűtőtornyokban, az ivóvíz- és szennyvízkezelésben, valamint az ipari és technológiai vízkezelésben használják.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[227557] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés