hirdetés
hirdetés

Zöld tanterem épült a panelek között

Helyi, egyetemi és vállalati összefogással zöld tanterem épült Békásmegyer lakótelepi negyedében, amely a világ egyik vezető fenntartható csomagolási megoldásokat szolgáltató vállalata, a DS Smith körforgásos gazdasági szemléletet támogató mintaprojektje.

hirdetés

A cég „A jelenben a jövőért” átfogó fenntarthatósági stratégiája keretében, az Ellen MacArthur Alapítvánnyal együttműködve épített kültéri tantermet egy békásmegyeri általános iskolában, létrehozva ezzel egy olyan inspiráló tanítási teret, ami segíti a környezettudatos szemléletformálást.

A világon több mint 30 országban működő DS Smith csomagolástechnológiai vállalat „A jelenben a jövőért” fenntarthatósági stratégiájában megfogalmazott 5 célkitűzésének egyike az ökologikus szemléletformálás, melynek megvalósítása érdekében ökotantermet épített a békásmegyeri Pais Dezső Általános Iskolában, nemcsak megszólítva fiatalokat, hanem aktívan bevonva őket a környezeti gondolkodásba.

A konstrukció középpontjában egy élő fa áll, amit a pillangótetős építmény organikusan ölel körbe
A konstrukció középpontjában egy élő fa áll, amit a pillangótetős építmény organikusan ölel körbe

A szabadtéri tanterem 20 ezer font (7,9 millió forint) támogatásból épül meg: „A DS Smith nagyon fontosnak tartja, hogy a fenntarthatósági szemléletet erősítsük, ennek gondolatát elültessük már fiatal korban.”– mondta el az ökotanterem életre hívása kapcsán Fekete Zsolt, a DS Smith Packaging Hungary ügyvezető igazgatója.
A program megvalósításának első lépéseként a DS Smith Packaging Hungary 2020 elején országos tervpályázatot hirdetett a BME Építészmérnöki Karának Lakóépülettervezési Tanszéke szakmai patronálásával, melyben a hazai építész hallgatókat hívta, hogy tervezzenek olyan ökotantermet, ami motiválja a gyerekeket és a fenntarthatóságot hirdeti. A szakmai zsűri bírálata alapján Józsa Krisztina és Szilágyi Szabolcs BME hallgatók terve került ki győztesként.

„Évek óta nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy hallgatóinknak olyan feladatokat adjunk, amelyek a szakmai kihívásokon túl, megkövetelik a szociális és ökotudatos szemléletet is tőlük.” – magyarázta Dankó Zsófia a BME egyetemi adjunktusa, aki Sugár Péterrel DLA dr. habil. együtt, a Lakóépülettervezési Tanszék részéről szakmai mentorként támogatta a projektet.

A tavaszi eredményhirdetést követően az építési munkálatok több ütemben, körülbelül 100 önkéntes bekapcsolódásával zajlottak – köztük hallgatók, oktatók, középiskolások, pedagógusok, szülők és DS Smith dolgozók –, hogy őszre birtokba vehesse a közel 300 fős diáksereg és a 45 fős pedagógus gárda a kültéri tantermet.

Az ökotanterem építészeti terve több szinten a természetet helyezi fókuszba; a konstrukció középpontjában egy élő fa áll, amit a pillangótetős építmény organikusan ölel körbe, az alapanyaghasználatban pedig a fenntarthatóság volt meghatározó, több mint 450 raklap beépítésével. A 200 nm-es szabadtéri pavilon különböző funkciókat rejt magában: a nagyobb egybefüggő térben tantermet, valamint kisebb, csendesebb gyülekezési pontokat szabadidős, kiscsoportos foglalkozások számára. Józsa Krisztina és Szilágyi Szabolcs, az ökotanterem tervezői így fogalmazták meg koncepciójukat. „Olyan közösségi tereket szerettünk volna létrehozni, ahol jó tanulni és jó lenni.”

A tanterem számos felnövekvő generációt segít közelebb vinni a természethez, hogy megértsék környezetüket és mennyire fontos megóvni. Ennek lehetőségét még több gyermek számára szeretné megteremteni a vállalat, így tervei között szerepel, hogy a Nagykátán működő telephelyük közvetlen közösségét támogatva felépüljön egy újabb ökotanterem.

(forrás: DS Smith)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés