hirdetés
hirdetés

Esemény

Véget ért a világ vezető műanyag- és gumiipari szakvására

Nyolc vásárnapot követően 2019. október 23-án zárta kapuit Düsseldorfban a K 2019, a világ vezető műanyag- és gumiipari szakvására, amely egyértelműen síkra szállt a műanyagok felelősségteljes használata mellett. 

hirdetés

Nyolc vásárnapot követően 2019. október 23-án zárta kapuit Düsseldorfban a K 2019, a világ vezető műanyag- és gumiipari szakvására. A 63 országból érkezett 3333 kiállító látványosan bizonyította, hogy a műanyagok változatlanul innovatívak, nélkülözhetetlenek és jövőbemutatóak. A bemutatkozó vállalatok egyúttal egyhangúlag megerősítették, hogy szükség van a műanyagok teljes használati láncára kiterjedő, működő körforgásos gazdálkodásra, sőt már konkrét megoldásokat is felvonultattak ehhez. Ezzel tökéletesen megfelelnek korunk igényeinek, hiszen a 165 országból érkezett mintegy 225.000 látogató kiemelt érdeklődést mutatott mindenekelőtt az újrahasznosítási rendszerek, a fenntartható hasznosítású alapanyagok és az erőforrásokat kímélő technológiák iránt. Ezen kívül a változatlanul élénk beruházási kedv nyomta rá a bélyegét a K 2019 szakvásárra. A nemzetközi szakemberek körében egyöntetűen érzékelhető volt, hogy a legújabb technológiákkal szándékoznak optimálisan felkészülni a jövőre.

Elgondolni, átgondolni, felforgatni és újragondolni

„A K 2019-et éppen a megfelelő időpontban rendezték. A világ minden tájáról jelentős számban összesereglő résztvevők visszaigazolták a seregszemle szakmai jelentőségét az iparágban, hiszen az iparági szereplők sehol másutt nem jelennek meg ilyen nemzetközi felhozatallal és ennyire hiánytalanul, mint három évente Düsseldorfban“ - állapította meg Werner Matthais Dornscheidt, a Messe Düsseldorf vásártársaság ügyvezetésének elnöke, majd így folytatta: „Egy olyan szakmai színtér, mint a K 2019 is, éppen a nagy kihívásokkal teli időszakban nélkülözhetetlen, mert támpontot és kitekintést ad, hosszú távú lendületet ad gazdasági értelemben, felsorakoztatja a jövő fejlődési irányzatait és a kézzel fogható megoldási javaslatokat. Az ágazati szereplőknek és szakmai szervezeteiknek páratlan lehetőség kínálkozott az ágazati megoldások bemutatására és a fajsúlyos társadalompolitikai kérdések az egész világot átívelő megvitatására. És a szakemberek kitűnően éltek is ezzel a lehetőséggel. “Ulrich Reifenhäuser, a K 2019 kiállítói tanácsadó testületének elnöke rendkívül elégedett volt a szakvásár menetével: a műanyag- és gumiipar ismételten tanúbizonyságot tudott tenni arról, hogy a műanyagfélék nem csupán egy kitűnő tulajdonságokkal rendelkező, nagyon értékes alapanyagot jelentenek, hanem hogy az iparág felelősséget vállal a teljes értékláncban. A K 2019 címszavai, az „Elgondolni, átgondolni, felforgatni és újragondolni“ egy az egyben tükröződtek a kiállítói standokon is. Az iparág még soha nem vállalt fel ennyire egyöntetűen egy témát és soha nem dolgozott ennyire egységesen a megoldásokon, mint most a környezet és az erőforrások kímélése, valamint a hulladékok megelőzése kérdésében. Szó szerint aranykort élünk, lenyűgöző ez a lendület.

A világ minden tájáról jelentős számban összesereglő résztvevők visszaigazolták a seregszemle szakmai jelentőségét az iparágban
A világ minden tájáról jelentős számban összesereglő résztvevők visszaigazolták a seregszemle szakmai jelentőségét az iparágban

Újrahasznosítás

A K 2019 szakvásár ismét kitűnt a bemutatott újdonságok sokaságával is, hiszen számos jövőbe mutató termékeket és alkalmazásokat mutattak be először a világ szakmai nyilvánossága előtt. Ezeket az újdonságokat nem csupán megcsodálták, hanem rendkívül sok konkrét tárgyalást is folytattak értékesítésükről, sőt szerződések is születtek. „Rendkívül magas beruházási hajlandóságot tapasztaltunk, mégpedig kivétel nélkül minden országból. Idén legfőképpen az új ügyfelek megrendelései alakultak rendkívül örvendetesen. Nagy bizakodással várjuk, hogy a vásáron megkezdett tárgyalásokból jelentős számú üzletkötés is lesz“ - mondta el Ulrich Reifenhäuser. A világ minden tájáról érkezett vendégeknél főként a bővítési beruházások álltak az élen, ezen belül is az extrudáló és extrúziós gépeket keresték. A K 2019 látogatói körében végzett felmérés ezen kívül azt bizonyította, hogy nemzetközi szinten jócskán nagyobb érdeklődés mutatkozik a feldolgozó és újrahasznosító gépek és berendezések iránt. A rugalmas anyagok – a gumiféleségek és a hőre lágyuló elasztomerek – ismét kitüntetett helyet kaptak a K 2019 szakvásáron. Az elasztomerek ágazata a műanyagokhoz viszonyítva ugyan hagyományosan kisebb kínálati csoport a K 2019 szakvásáron, mégis meglepően sok, kifejezetten az elasztomerekhez kapcsolódó terméket és szolgáltatást kínálnak a kiállítók az alapanyagoktól az adalékokon és kompoundokon át a célgépekig és feldolgozó, valamint megmunkáló felszerelésekig.

A soron következő K szakvásárt 2022. október 19-26. között rendezik Düsseldorfban.
A soron következő K szakvásárt 2022. október 19-26. között rendezik Düsseldorfban.

A műanyagok alakítják a jövőt

A K 2019 szakvásár kísérő rendezvényeinek többek között a megújuló energiaforrásokkal, a hatékony anyagfelhasználással és a hulladék nélküli termeléssel foglalkozó programja a vitaindító előadásokkal és rangos résztvevőket felvonultató vitafórumokkal nagy visszhangra talált a nemzetközi szakmai közönség körében, és ez kiemelten igaz a K 2019 „Plastics shape the future – A műanyagok alakítják a jövőt“ különbemutatóra. Idén a műanyagok és a műanyagipar megújuló képessége állt az előtérben az erőforrások kíméletes felhasználása, a digitalizáció, a funkcionalitás, a megújuló energiák, a körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság vonatkozásában. Emellett nem ódzkodtak olyan kritikus témáktól sem, mint a műanyagszemét a tengerekben, az egyszer használatos műanyag csomagolások széles körű elterjedése és a véges erőforrások használata a termelésben. A kiállítás egyik fénypontja többek között egy emberszabású robot, amelyet a K 2019 szakvásár ideje alatt a FabLab Lübeck egyesület ifjú kutatói építettek, felvillantva, hogy az additív gyártás, a robottechnika és a modern anyagok, mint például a műanyagok párosítása milyen irányt vesz a jövőben.

A Science Campus tudományos bemutató keretében a K 2019 kiállítói és látogatói koncentrált áttekintést nyújtanak a műanyag- és gumiipari ágazat tudományos tevékenységéről és eredményeiről. A tudományos bemutató keretében számos főiskola és egyetem, intézet és támogató szervezet kínált lehetőséget a párbeszédre.

(forrás: Messe Düsseldorf/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés