hirdetés
hirdetés

Program

Várják a tudomány iránt érdeklődő lányokat

A Nők a Tudományban Egyesület (NATE) idén is megrendezi a Lányok Napja rendezvényt április 23-án, amelynek keretében 11 egyetem és kutatóintézet, valamint 21 vállalat, köztük az NI HUngary Kft. nyitja meg kapuit a tudományok iránt érdeklődő lányok előtt.

 

hirdetés

A nők aránya a tudomány és a technológia területén még mindig meglehetősen alacsony Magyarországon, ezért számos nagy cég, kutatóintézet és műszaki egyetem nyitja meg kapuját a 14-17 év közötti, pályaválasztás előtt álló lányok előtt, hogy azok betekinthessenek az ott folyó tudományos munkába. Április 23-án 11 egyetem és kutatóintézet, valamint 21 vállalat vesz részt 34 programmal a 10 városban zajló Lányok Napja sorozatban, többek közt az evopro, a Morgan Stanley, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, a Lego, az Audi, a Google, a Microsoft és a Magyar Telekom is. A szervezők célja, hogy a fiatal lányok megismerhessék a tudomány és a technika világát, sokszínűségét. Fontosnak tartják, hogy a pályakezdők ne társadalmi beidegződések és sztereotípiák mentén induljanak el a felsőoktatásba, hanem döntéseikben vezesse őket kézzelfogható tapasztalat is.

Idén április 23-án a National Instruments (NI) debreceni és budapesti leányvállalatának virtuális összekapcsolása révén kétszáz középiskolás fiatalnak nyílik lehetősége bepillantást nyerni a high-tech cég működésébe. A pályaválasztás előtt álló lányok nemcsak az NI női szakembereitől és vezetőitől kapnak majd hasznos tanácsokat a karrierépítéshez, hanem a tudományokban és más férfiasnak tartott területeken sikeres női vendégektől is.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetőjeként (középen) és Széles Diána, Debrecen első női alpolgármestereként is népszerűsítették az eseményt (fotó: NI)
Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetőjeként (középen) és Széles Diána, Debrecen első női alpolgármestereként is népszerűsítették az eseményt (fotó: NI)

A vállalat 2013 óta vesz részt a Lányok Napja elnevezésű kezdeményezésben, és tavaly a legnépszerűbb, országosan az összes résztvevő mintegy 10%-át vonzó helyszínnek bizonyult. Idén az interaktív programok és a vetélkedővel összekapcsolt gyárlátogatás mellett egy virtuális sétára is invitálják a lányokat a CERN-be, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumába.

A nemzetközi Lányok Napja kezdeményezést (International Girls in ICT Day) 2010-ben indította útjára az ENSZ szakosodott ügynöksége, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU). A csatlakozó vállalatok és felsőoktatási intézmények nyílt napok, állásbörzék, gyakorlati szemináriumok szervezésével igyekeznek alakítani a lányok és a társadalom viszonyulását az infokommunikációs és technológiai területekhez. Az elmúlt négy évben 140 országban több mint 111 ezer lány és fiatal nő vett részt mintegy 3500 Lányok Napja programban világszerte.
(forrás: MTI, NI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés