hirdetés
hirdetés

Év Gyára

Üveg, több mint száz éve

Az 1989-ben alapított cég gyökerei egészen 1918-ra vezethetők vissza, a Varga család akkor kezdett el üvegezéssel foglakozni, majd a harmadik generáció 32 évvel ezelőtt Varga Üveges Műhely néven indította el a vállalkozást, amiből mára Közép-Kelet-Európa meghatározó üveg-nagykereskedelmi és feldolgozó vállalatcsoportja lett.

hirdetés

Az 1989-ben alapított cég gyökerei egészen 1918-ra vezethetők vissza, a Varga család akkor kezdett el üvegezéssel foglakozni, majd a harmadik generáció 32 évvel ezelőtt Varga Üveges Műhely néven indította el a vállalkozást, amiből mára Közép-Kelet-Európa meghatározó üveg-nagykereskedelmi és feldolgozó vállalatcsoportja lett.

Az 1997-től már üvegfeldolgozással és szigetelőüveg előállításával is foglalkozó üzem Szeged egykori cipőipari szövetkezeti ingatlanába, majd 2003-ban a konzervgyári telekre költözött. 2004-ben jött létre a Szilánk részvénytársaság, később cégcsoport, amelynek jogutódja 2012-től a CE Glass, a hazai építészeti síküvegipar meghatározó termelő, kereskedelmi és szolgáltató cégcsoportja. 2021-ben kiemelkedően nagy beruházást hajtottak végre; az 5400 négyzetméteres termelőcsarnok-bővítéshez pedig új technológiák, gépsorok társultak. Többek között új edzőtechnológiát vezettek be, hőszigetelő gyártósort, laminált üvegvágó komplexumot szereltek be, illetve nagynyomású vízzel üveget vágó berendezés került a csarnokba. Magyarország és a régió meghatározó üvegfeldolgozó vállalata Franciaországba, Spanyolországba, Németországba, Romániába és Oroszországba is exportál.

Újdonság a termelésben

A vállalat innovatív fejlesztéseket hajtott végre és új megközelítéseket alkalmazott a gyártási folyamataiban. Idén pedig újabb fejlesztéseket hajtanak végre. Magyarországon nem használt környezethatékony technológiai eljárást vezetett be a termelésbe, a speciális edzőkemence mellé új CNC-csiszológépet és megmunkálóközpontot is beüzemeltek vizes vágóberendezéssel. Modernizálták a korlátüveg-, biztonságiüveg-gyártó gépsorukat, valamint optimalizálták a laminálóanyagok szabását, aminek köszönhetően jelentősen csökken a hulladéktermelés és a környezetkárosító anyagok kibocsátása.

Hatékony belső folyamatok

A vállalat számára kiemelten fontos az ellátásilánc hatékonyságának fokozása. A tavalyi év során bevezetett WMS (warehouse management system) raktárkezelő rendszerük segítségével csökkentették a holtidőket, illetve precíz termékazonosítást és nyomonkövethetőséget valósítottak meg. Mivel a vállalat rendkívül nagy volumenben – napi 3500 darab – szállít egyedi fizikai darabos terméket, folyamatos kihívást jelentett, hogy minden termék mindig minden ügyfélhez időben érkezzen meg. Ennek a megvalósításához járul hozzá a raktárkezelő megoldás, amivel teljes mértékben kiváltották a papíralapú manuális rakodási és szállítási tervezést, ezzel csökkentve – az alkalmazottak megelégedésére is – a dolgozók keresési idejét, és biztosítva azt, hogy a partnerekhez minden termék időben megérkezzen. Ráadásul ez egy olyan plusz ellenőrzési pontot jelent a munkafolyamatokban, aminek köszönhetően sikerült a szállítási hiányokat jelentős mértékben csökkenteni.

A vállalat Európában az elsők között vezette be a FeneVision amerikai vállalatirányítási rendszert, amely önmagában biztosítja az ISO9001-nek való megfelelőséget, átfogó termék-nyomonkövethetőséget és önellenőrzést biztosít a felhasználók számára. A vállalatirányítási rendszer kiterjed egészen a rendelésfelvételtől a termelési és logisztikai folyamatokra is.

A dolgozói erőforrás és biztonságtervezés területén szintén folyamatosak a fejlesztések, mára minden munkaállomás esetében „csipogós” dolgozói nyilvántartó rendszerrel mérik az egyéni hatékonyságot, amivel a kollektívnél hatékonyabb, egyéni motivációs rendszert valósítanak meg. A megoldás a munkafolyamatokat is kiválóan kontrollálja, adatot szolgáltat a kapacitás kihasználásáról és a volumenkibocsátásokról, amelyek által egyértelmű fejlesztési irányvonalak rajzolódnak ki a felső vezetés számára. A kékgalléros munkavállalókat külön HR-szakember kezeli. Képzettségi mátrixot alakítottak ki, amivel a vevők irányába biztosítják a homogén gyártási volument, vagyis a humán erőforrás hiánya miatt nem kell gépsort működésen kívül helyezni. Az üzembiztonság fenntartásához ehhez szükséges képzettségi szintet határoztak meg, valamint komplex raklaplogisztikai rendszert (pls) vezettek be. Ez hatékonyan biztosítja az ipari robotok által végzett, nagy méretű üvegek automata raktározását és az alapanyag mozgatását, így biztonságosabbá vált a raktározás és az alapanyag-kezelés.

A CE Glass tudatosan tervezett zöldmezős beruházásának és a szinte önfenntartó gyáregységnek köszönhetően az üzem létrehozása (2012) óta nem volt bejelentésköteles környezetkárosító tevékenysége a vállalatnak. Saját festéktisztító, önálló szennyvíztisztító és vízkezelő rendszert építettek ki, amely mind a technológiai, mind az ivóvizet biztosítja. Szelezéktárolókkal minimalizálták a hulladékképződést, és több mint 10 százalékkal csökkentették a poliuretán-felhasználásukat.

Vezetői portré

Varga Gusztáv1965-ben született Szegeden. Nagyapja 1918-ban Keszthelyen nyitott üvegesműhelyt, majd a szüleinek Szegeden volt üvegesüzletük. Sokáig úgy tűnt, a harmadik generációnál megszakad a családi hagyomány, ám Varga Gusztáv a jogi egyetemi tanulmányai alatt döntötte el, hogy vállalkozó lesz, és tovább viszi a családi céget. Végül az egyetemet otthagyva, hétezer forint kezdőtőkével szintén üvegesvállalkozást indított. Előtte egy maszek üvegesnél, Géza bácsinál gyűjtött tapasztalatot, kitanulta az üvegcsiszolás, a szabás, a homokfúvás és a tükörkészítés csínját-bínját. Mára a CE Glass Industries a hazai építészeti síküvegipar meghatározó termelő, kereskedelmi és szolgáltató cégcsoportjává vált. Varga Gusztáv tudatosan építi az életét, folyamatosan aktualizálja az ismereteit vezetésmódszertanban, információtechnológiában, termelésben és értékesítésben egyaránt. A cél: hosszú távon is az élvonalban maradni. A 32 éves vállalat tulajdonos-elnök-vezérigazgatója nős, három gyermeke van, akik már nagykorúak, így negyedik generációként viszik majd tovább a jövőben a családi vállalkozást.

Varga Gusztáv tulajdonos, a CE Glass cégcsoport vezérigazgatója
Varga Gusztáv tulajdonos, a CE Glass cégcsoport vezérigazgatója

Cikkünk eredetileg az Év Gyára 2020 kiadványban jelent meg.

Sós Éva
a szerző cikkei

(forrás: CE Glass)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés