hirdetés
hirdetés

Pályázat

Újhullámos művészet ipari ingatlanok falain

A CTP nemzetközi ingatlanfejlesztő vállalat Art Wall projektjében a művészek óriás falfelületre álmodhatják meg alkotásaikat. A pályázók – illusztrátorok, vizuális művészek, festőművészek és grafikusok – számára a megvalósításhoz a cég saját ipari ingatlanjainak falfelületeit bocsátja rendelkezésre. 

hirdetés

A szóban forgó épületek és ipari parkok a jövőben különleges szabadtéri kiállítóteremként is fognak működni. A megvalósításhoz nyújtott segítség mellett a CTP pénzdíjat, összesen 200 ezer cseh koronát is felajánlott két nyertesnek. A nemzetközi CTP Art Wall pályázat példa nélküli a cseh kulturális életben. „Szeretnénk lehetővé tenni a művészek számára, hogy a hagyományos formákkal szakítva mutassák be alkotásaikat, és ezzel vizuális élményt osszanak meg újszerűen egy szokatlan környezetben” – nyilatkozta a CTP vezérigazgatója, Remon Vos.

A projekt fő célja, hogy magasabb szintre emelje a nyilvános terek esztétikai értékét, és egyben „megszépítse” az ipari és logisztikai csarnokokat nemcsak Csehországban, hanem a CTP-nek otthont adó más kelet-közép-európai országban is. Az első év győztesei a CTP két ipari épületének egy-egy falán valósíthatják meg elképzelésüket: a D1-es autópálya melletti CTPark Humpolecben és a CTPark Prague Airport egyik épületén. A CTP összesen több mint 6500 négyzetméternyi falfelületet bocsát a művészek rendelkezésére.

Várhatóan lesz majd lehetőség Magyarországon is falat festeni (forrás: CTP)
Várhatóan lesz majd lehetőség Magyarországon is falat festeni (forrás: CTP)

A zsűri első körben a tíz legjobb műalkotást választja ki, a győztes pályázatokat pedig a díjátadó gálán jelenti be. A zsűriben a CTP, a CBRE, az Architect Acht, a Global Street Art, a DRAWetc. és az érintett települések képviselői kapnak helyet.

„Semmilyen módon nem korlátozzuk a műalkotások témáját. Szabad utat engedünk a kreativitásnak és a képzelet szárnyalásának. Az alkotások és a helyszín viszonya – akár környezeti, akár tematikus szempontból – fontos lesz az értékelés során” – tette hozzá a cég vezérigazgatója.  

A CTP Art Wall projekt közreműködő partnere a CBRE Art of Space művészeti projektje, amely csehországi ipari övezeteket és raktárépületeket céloz meg. Ez a kezdeményezés a tájékoztatást, az oktatást, valamint a szakemberek, a hatóságok és a közvélemény közötti tudásmegosztást kívánja ösztönözni. A CTP Art Wall pályázat művészeti szervezője a DRAWetc vizuális stúdió.

Bár a projekt egyelőre Csehországban indul, egyfajta tesztnek szánják a mostani megmérettetést, és a tapasztalatokat figyelmebe véve tervezik meghirdetetését, illetve kiterjesztését más kelet-közép-európai országokra. Így Magyarországon is lesz majd lehetőség falat festeni.

(forrás: CTP/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[206871] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés