hirdetés
hirdetés

Esemény

Új léghajtányok a tizenegyedik Pneumobil Versenyen

Májusban rendezik a XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyt Egerben, ahol az eddigi megmérettetésekhez képest is új, érdekes és kreatív mérnöki megoldásokkal találkozhatunk majd. A 2018. május 10–12-i versenyhétvégén a szigorított biztonsági előírások miatt quad típusú járművek már nem indulhatnak az érsekkerti futamokon, ez azonban nem szegte kedvét a mezőnynek – egészen új léghajtányok érkeznek tavasszal.

hirdetés

Lezárult a XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil Verseny tervdokumentációinak első körös értékelése: 37 pneumobil anyagát hagyta jóvá eddig a szakmai zsűri. Több olyan elképzeléssel is találkoztak a szakemberek, amelyek újdonságnak számítanak a verseny több mint tízéves történetében. Az értékelés célja, hogy a versenykiírás műszaki paramétereinek és biztonsági előírásainak figyelembevételével készüljenek el ezek a sűrítettlevegő-hajtású járművek. Közel tíz mérnökcsapat kapott még lehetőséget január végéig arra, hogy korrigálják anyagaikat az észrevételeknek megfelelően. A hiánypótlások határideje 2018. január 23. a diákok számára, ezt követően az elemigényeket összesítik a szervezők, hogy február végén megkezdődhessen az alkatrészek kiszállítása a csapatoknak.

„Örömmel láttuk, hogy a leadott tervdokumentációk tartják az előző évek minőségi színvonalát, idén első alkalommal pedig a mérnökhallgatók módosíthatják az Aventics által kínált szabványtermékeket, amit többen közülük ki is használnak majd. A verseny során elemeink speciális célokat szolgálnak, ezért is biztosítunk lehetőséget ezek átalakításához” – mondta el Gödri István, a szervező Aventics Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Évek óta Eger ad otthont a pneumobilok versenyének (forrás: Aventics)
Évek óta Eger ad otthont a pneumobilok versenyének (forrás: Aventics)

A hajtás és vezérlés területén a csapatok a legmodernebb megoldásokhoz nyúlhatnak: a Bosch Rexroth programozható vezérléstechnikai és telemetriai eszközeinek felhasználására a verseny megalapítása óta lehetőségük van a mérnökhallgatóknak. Az idén első alkalommal megrendezett, a National Instruments (NI) által kínált kiegészítő pályázat tizenegy csapat részvételével zajlott. Ennyien adtak be tervet a cég meghirdetett elektronikus vezérlést érintő részversenyére. Ezek közül az NI mérnökei öt csapatot választottak ki, amelyek megkapják az összes szükséges hardver- és szoftverelemet járművük elektronikus vezérlésének megépítéséhez.

Az elfogadott pneumobil-dokumentációk alapján kijelenthető, hogy a nemzetközi mezőny folyamatosan követi a jól bevált megoldásokat, figyelik egymást a csapatok, és évről évre tanulnak a sikeres versenyzők konstrukcióiból. Azonban idén is találkozhatunk majd számos innovatív műszaki megoldással a májusi mezőnyben – hogy ezek hogyan vizsgáznak majd a különböző versenyszámokban, azt a szervezők is érdeklődéssel várják. 

(forrás: Aventics/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés