hirdetés
hirdetés

Műanyag-technológia

Egy év alatt a Föld körül

Műanyag csapággyal indult Föld körüli útra egy kisautó, amely 2014 januárja óta 80 ezer kilométert tett meg. Most Európát járja körbe. 

hirdetés

Az Igus multivállalat 50. születésnapja és az Iglidur nagy teljesítményű műanyag 30. évfordulója alkalmából a cég a Kölni Műszaki Főiskolával megalkotott egy Iglidur csapágyakkal ellátott kisautót, és világ körüli útra küldte. A megtett 80 ezer kilométer során a kétszemélyes autó bejárta Indiát, Kínát, Koreát, Japánt, Tajvant, Brazíliát és az Egyesült Államokat, Európában pedig már járt a szomszédos Ausztriában, Belgiumban és Hollandiában, sőt turnézott Angliában, Franciaországban és Svájcban is. A magyarországi megálló után a skandináv részeket fogja legyűrni. Minden nehézség ellenére az innovatív műanyag-technológiákkal felszerelt autó már bizonyított a legszélsőségesebb környezetekben is, ráadásul minden kilométere után egy euró jótékonysági célt szolgált, az adományokból az adott ország jótékonysági szervezetei részesültek. A Magyarországon bejárt 1000 km után a 300 ezer forintot a Heim Pál Gyermekkórház kapta meg.

Környezetkímélő csapágy

56 alkalmazást láttak el az innovatív csapágyakkal. Nagy teljesítményű műanyagokból készült komponenseket szereltek a fékpedálba, az ablaktörlőkbe és ablakemelőkbe, a kapcsolómodulba, az üléskonzolokba, a kézifékbe, az önindító-generátorba és a motorháztetőbe. Előnyei: könnyű, szennyeződésálló, és jó rezgéscsillapító hatásának köszönhetően megfelelően kompenzálja a terheléseket. Az önkenő műanyag keverékek jellemzője, a minimális súrlódás és kopás, a korrózióállóság és a karbantartás-mentesség, ezért különösen tartósak. A külső kenésre használt olajoktól és zsíroktól mentes csapágyak a környezetet sem szennyezik. A fröccsöntéssel előállított csúszó csapágyakat rugalmasan lehet kialakítani a beszerelési helyekhez alkalmazkodva.

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[163405] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés