hirdetés
hirdetés

Fesztivál

Természettudományokat oktató pedagógusok vetélkednek

Csütörtökön nyílt meg Európa legnagyobb természettudományos oktatási fesztiválja Debrecenben.

hirdetés

Idén Debrecen ad otthont Európa legnagyobb, a természettudományokat oktató pedagógusok részére szervezett versenyének, a Science on Stage fesztiválnak. Június 29. és július 2. között csaknem 30 ország, közel 450 legjobb tanára jön el, hogy bemutassa, milyen ötletekkel, kísérletekkel, módszerekkel oktatja hazájában, iskolájában a természettudományi tárgyakat.

A fesztivál legfontosabb küldetése, hogy minél több diák érdeklődését felkeltse a természettudományok iránt. „A Science on Stage azonban nemcsak verseny” – hangsúlyozta Fülöp Zsolt, a fesztivál főszervezője az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. Azzal, hogy idén Debrecen ad otthont az európai döntőnek, elismerték a szervezők, hogy Magyarország már a kezdetektől fogva, a 2000-ben elindult Physics on Stage versenyben is részt vett. A házigazdai szerepkörnek köszönhetően a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb létszámban, 70 magyar tanár vehet részt a bemutatókon. Ilyen rangos nemzetközi eseményen az egymástól való tanulás lehetősége óriási jelentőséggel bír.

Négy napig a természettudományos oktatás áll a középpontban Debrecenben (forrás: NI)
Négy napig a természettudományos oktatás áll a középpontban Debrecenben (forrás: NI)

„Debrecen múltja, jelene és jövője az oktatás helyzetén és minőségén múlik” – mutatott rá Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere. – A város ezért törekszik arra, hogy folyamatosan fejlessze ezt a területet. Ebben a törekvésben segíthet a Science on Stage Fesztivál is.” Az alpolgármester elmondta, hogy a megyeszékhely 36 általános és 37 középiskolájában folyik többek között természettudományos oktatás. Emellett az ország egyik legnagyobb felsőoktatási intézményében, a Debreceni Egyetemen is magas szintű természettudományos oktatói és kutatói munka folyik. Debrecenben működik az Agóra Tudományos Élményközpont, ahol akár óvodás kortól az egyetemi hallgatókig a fiatalok kísérleteken keresztül ismerkedhetnek meg a természettudomány rejtelmeivel. 

A tudományos fesztivált a debreceni székhelyű NI Hungary Kft. is támogatja. „A National Instruments az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan szószólója és támogatója volt a természettudományok népszerűsítésének” – hangsúlyozta Barabás Botond, az NI fejlesztési programjának vezetője. Ezért támogatja a National Instruments Európa legnagyobb természettudományos oktatási fesztiváljának megrendezését is. Az amerikai anyavállalat küldetéséből fakadóan azt is fontosnak érezte, hogy a programsorozat egy napja a nagyközönség számára is látogatható legyen, ezért a szombati napra, a Baltazár Dezső téren nyílt napot szervezett meg, ahol 10 órától 17 óra között színes programokkal és bemutatókkal várja a látogatókat. A legkisebbektől a fiatalokig bezáróan ingyen próbálhatják ki a legújabb high-tech sporteszközöket és egyéb érdekességeket.

(forrás: NI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés