hirdetés
hirdetés

EMO Hannover 2019

Termelékenység, rugalmasság, digitalizáció terítéken

Az első hannoveri EMO vásár 1977-es megrendezésétől napjainkig hatalmas utat járt be a világvásár vezértémája, a fémmegmunkáló ipar. Az idén szeptember 16. és 21. között megrendezésre kerülő seregszemle mottója a legaktuálisabb trendet tükrözi: az okostechnológiák a jövő gyártásának motorjai.(X)

hirdetés

A fémfeldolgozás világszerte legnagyobb vására 2017 után idén újra Hannoverben nyitja meg kapuit – a kétéves ciklusban rendezett EMO-nak szokásosan kétszer Alsó-Szászország tartományi székhelye, majd egyszer az északolasz Milánó ad otthont –, azaz Németországban, a világ harmadik legnagyobb szerszámgéppiacán mutatják be a gyártástechnológia mérvadó képviselői termékeiket és szolgáltatásaikat. „Senki sem engedheti meg magának, hogy ezt kihagyja” – fogalmazott velősen Cristoph Miller, a szakmai szervező VDW (Német Szerszámgépgyártók Szövetsége) vásárigazgatója az EMO Hannover 2019 május 21-én Budapesten rendezett beharangozóján.

Az EMO Hannover világvásár igazán nemzetközi platform, amely összehozza a fémipari szereplőket. A világ minden pontjáról vonzza a szakmai érdeklődőket. Két évvel ezelőtt nagyjából 130 000 látogató volt kíváncsi a technológiai trendekre, akiknek majdnem a fele Németországon kívülről érkezett Hannoverbe, és mintegy 160 ország képviseltette magát. A kiállítókat tekintve ez az arány 64 százalékra emelkedett.

A hannoveri EMO a fémmegmunkáló ipar teljes keresztmetszetét adja
A hannoveri EMO a fémmegmunkáló ipar teljes keresztmetszetét adja

Idén május elejéig 2030 kiállító jelentkezett 47 országból, a cégek között szerepelnek a különböző technológiák piacvezetői. A bemutatók mintegy 175 ezer négyzetméternyi alapterületet foglalnak majd el. Magyar részről eddig két vállalat regisztrált kiállítóként.

Mi lesz a fókuszban?

Az EMO Hannover kiállítás központi témája, „Az intelligens technológiák mozgatják a jövő termelését”, az iparág egyik legnagyobb kihívásával foglalkozik. Az okosmódszerek jelentik a produktivitás legfontosabb kulcsát, és ugyanígy a jobb minőségét és a nagyobb rugalmasságét is, ezek pedig a gyártástechnológia további fejlesztéseinek klasszikus célkitűzései.

Az IoT többféle vetületében jelenik majd meg a szakkiállításon, így rámutat az ipar 4.0 minden vonatkozására. Hogy csak néhányat említsünk, az IoT a gyártásban témára kialakított kiállítóterület a vezérléstechnológia, a szoftverek és az automatizálási technológia területéről érkező egyéni kiállítók számára fenntartott szekció lesz. Az Ipar 4.0 – intelligens megoldások az üzlet fellendítésére címmel tartott különbemutatón innovatív cégek és elismert kutatóintézetek mutatják be intelligens megoldásaikat, amelyek legfőbb célja, hogy növeljék az ügyfelek üzleti sikereit a negyedik ipari forradalom korszakában. A VDW, a gép- és berendezésgyártás ernyőszervezete a VDMA (Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége) szoftveregyesületével fogott össze, és együtt szervezik az ipar 4.0 koncepcióval és a gépi tanulással kapcsolatos legújabb trendeket bemutató fórumot.

Az ipar 4.0 közös nyelve, az Umati, azaz a szerszámgépek felhasználói felületéhez kapcsolódó, az OPC egységes struktúráján alapuló szabvány valamennyi funkciójával együtt is bemutatásra kerül az EMO Hannover 2019 kiállításon.

A jövő trendjei közül a termelőegységek hálózatba kapcsolása is az idei EMO fókusztémája
A jövő trendjei közül a termelőegységek hálózatba kapcsolása is az idei EMO fókusztémája

Gazdasági háttér

Az Oxford Economics brit gazdaságkutató intézet tavaszi előrejelzése szerint a globális gazdasági növekedés 2019-ben várhatóan 2,5 százalékos lesz. A beruházások mértéke és az ipari termelés is 2,4 százalékkal fog növekedni. A szerszámgépfogyasztás a 2019-es év tavaszi előrejelzése szerint azonban egy kicsit elmarad ettől, 2,3 százalékos növekedéssel lehet számolni. Az EMO Hannover 2019 kiállítás ebben a gazdasági háttérben kerül megrendezésre szeptember 16–21. között.

„A globális gazdaság nem növekszik olyan dinamikusan, mint az előző években – mondta Christoph Miller vásárigazgató a budapesti sajtótájékoztatón. – A növekedés viharos évei után ez a lassulás azonban azt jelenti, hogy a cégek újra stratégiai kérdésekre és a jövőbeli beruházásaikkal kapcsolatos döntésekre összpontosíthatnak, és az EMO Hannover 2019 megfelelő platformot kínál ehhez.”

Segítséget adnak a kiállítói jelenléthez és a vásárlátogatáshoz

A hannoveri vásárok hivatalos magyarországi képviselője két úton is aktívan belefolyik az idei EMO Hannoveren való hazai részvétel megkönnyítésébe: a magyar exportképes fémipari cégek számára extra támogatást nyújt a kiállítói jelenléthez, az érdeklődő szakembereknek pedig kiutazást szervez a vásár meglátogatására.

Az 1000 euró összértékű szolgáltatáscsomagot a potenciális kiállítóknak ajánlják fel, ha június 30-áig jelzik részvételi szándékukat a rendezvényre. A csomagban foglalt szolgáltatások kiállításfelkészítéssel, megjelenésszervezéssel, ügyintézéssel és marketingkommunikációs feladatok átvállalásával segítik a határidőig jelentkező vállalkozások sikeres megjelenését az EMO-n. Az egyedi, az adott cég igényeire szabott támogatás hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalkozások a maximumot hozhassák ki a kiállítási megjelenésükből.

Az aktuális innovációkról, technológiákról való tájékozódást a várhelyszínen teszik lehetővé a magyar képviselet által szervezett kiutazások. Elsősorban fémipari szakembereknek, diákoknak, érdeklődőknek nonstop buszos egynapos vásárlátogatást ajánlanak, míg az üzletemberek, a beszerzők, a cégvezetők akár 2-3 napos repülős utat is igénybe vehetnek szállodai elhelyezéssel. Nem mellesleg segítség lehet a felkínált tolmácsolás, illetve a kapcsolatok építésének is jó lehetőségét adja a más üzletemberekkel való közös utazás.

További részletek mindkét lehetőségről a kiállítás hivatalos magyarországi partnerétől tudhatók meg.

www.hannoverkiallitas.hu 

www.emo-hannover.de
www.hannoverkiallitas.hu

(forrás: EMO Hannover/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés