hirdetés
hirdetés

Eseménybeszámoló

Technológia a fejlődés szolgálatában

Ismét megrendezte a CAD-Terv cégcsoport a Performa konferenciát, ahol fejlesztő mérnökök, terméktervezők, műszaki döntéshozók hallgathattak érdekes előadásokat arról, hogyan fonódik össze az ember a digitális világgal, milyen trendek, innovatív újdonságok és gyakorlati megoldások léteznek, és ezek hogyan érintik a mindennapi munkát.

hirdetés

A szakmai konferenciát Budapesten, az Aquaworld Resort Hotelben rendezték, az előadásokat három szekcióba szervezték, amelyek a technológia hatását vizsgálták az emberre, az eszközök közötti kommunikációt, együttműködést mutatták be és a gyakorlati példákon keresztül nyújtottak betekintést a termékfejlesztés és a végeselemes analízis témakörébe. A konferencia plenáris ülésén az autóiparban történő események gazdasági hatását boncolgatta Várkonyi Gábor autópiaci szakértő, a Millásreggeli autós rovatának szakkommentátora és Nadj István, a CAD-Terv Cégcsoport ügyvezetője, a Performa alapítója.

Az emberre fókuszáló előadások között volt, amelyik a mesterséges intelligencia hatását vizsgálta, vagyis hogy Magyarországnak milyen lehetőségei vannak a MI használatával a versenyképesség növelésének érdekében. Bencze Róbert, a PwC ”People and Organisation” igazgatója a munkaerőpiaci kihívásokról és azokról az automatizációs lehetőségekről beszélt, amelyek teljesen megváltoztatják a munkához való viszonyunkat. 

Yáhya Páykar géptervező gépészmérnök előadásában prezentálta a ViveLab Ergo saját fejlesztésű 3D-s szimulációs szoftverét, amellyel analizálhatjuk és optimalizálhatjuk a fizikai munkavállalók munkavégzését, munkakörnyezetét. A délelőtti program technológiával foglalkozó szekcióján belül a résztvevők betekintést nyerhettek abba, hogy miként lehet közös platformra állítani a különböző CAD-programokat. Hiszen az adatok ellenőrzése, a változások követése, az egységes folyamatok garantálása nehéz akkor, amikor különböző CAD-programokkal dolgoznak a cégek.

Tóth Balázs, a CAD-Terv képviseletében arról beszélt, hogy a Dassault Systèmes Power’by megoldásával megmaradhat az összes eddigi CAD-program, viszont lehetővé válik, hogy egy webfelületen keresztül ellenőrizni és összeállítás szinten szerkeszteni lehessen az adatokat, származzanak azok bármelyik szoftverből is. A 3Dexperience Catia segítségével létrehozhatók olyan vegyes összeállítások, amik eredeti Creo, NX, SolidWorks, vagy Catia V5 adatokat is tartalmaznak. A szekció délelőtti részében még az okosszemüveg és a kiterjesztett valóság nyújtotta lehetőségekkel ismerkedhettünk meg a szerelés, karbantartás és üzemeltetés területén.

Jó gyakorlatok

A legnépszerűbb előadások azok az esettanulmányok voltak, amelyek a termékfejlesztést helyezték a fókuszba. Az Emerson Automation Solutions fejlesztési igazgatója, Soltész László egy elővezérlő szelepcsalád fejlesztési projektjén keresztül ismertette, hogy egy fejlesztés során hogyan kapcsolódik a gyárthatóság, az automatizálás ma a fejlesztéshez. Rátz Csaba csoportvezető áttekintést adott a Zodiac Aerospace által gyártott mérésadatgyűjtő és rögzítő berendezéscsaládokról (DATaRec4, Modular Data Recorder, MDR-GT) és néhány, a fejlesztés során jelentkező speciális kihívásról és ezek megoldásairól.

A mai komplex, nagysebességű digitális áramkörök tervezésekor elengedhetetlenül szükségessé válik a kapcsolás és a NYÁK layout szimulációja, hiszen egy prototípuskör gyakran több millió forintba kerül. A szimuláció segítségével hatékony válaszokat kaphatunk sok gyakran feltett kérdésre: milyen alapanyagot használjunk, mennyi lehet a maximális vezetékhossz, megfelelő-e a kiválasztott csatlakozó – Lazányi János, a PCB Design igazgatója ezt szemléltette a Hyperlynx program segítségével.

Ilyés Donát, a CAD-Terv terméktámogató mérnöke bemutatta, hogy milyen új eszközök jelentek meg, illetve a régiek hogyan fejlődtek tovább a 3DExperience Catiaban. A fókuszban a gépészeti tervezésben használt modulok voltak, mint a Part vagy az Assembly Design. A hallgatóság megismerhette, hogy miként lehet hatékonyabban tervezni a Dassault új generációs szoftverével.

A Performa 2019 szakmai konferencián az innovációk, technológiai újdonságok bemutatása és testközelbe hozása került a középpontba. Olyan trendekről, megoldásokról értekeztek a jelenlevők, amelyek nagyban hozzájárulnak a magyar piac modernizációjához és fejlődéséhez.

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: CAD-Terv)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés