hirdetés
hirdetés

Verseny

Robotok szállják meg jövőre Debrecent

A verseny történetében első alkalommal Németországon kívül rendezik meg a First Lego League (FLL) nemzetközi robotikaverseny-sorozat közép-európai döntőjét 2016-ban. 

hirdetés

A 9–16 éves fiataloknak szóló népszerű megmérettetés fináléjának rendezési jogát a debreceni NI Hungary Kft., a mérés- és irányításautomatizálás terén vezető National Instruments (NI) legnagyobb gyártóközpontjának alapítványa nyerte el. Hét ország legtehetségesebb műszaki érdeklődésű fiataljai mérik össze tudásukat és kreativitásukat jövő márciusban Debrecenben.

A Közép-Európában 2002 óta megrendezett verseny tavaly a régióban 789 csapatot vonzott, globális szinten pedig 80 országban mintegy 265 000 fiatalt mozgatott meg. Az FLL többek között azzal is kiemelkedik a hasonló műszaki természetű erőpróbák sorából, hogy a fiatalokat komplex kihívások elé állítja. Nemcsak az oktatási célra kifejlesztett Lego Mindstorms robotokat kell megtervezniük, felépíteniük és különféle feladatok autonóm elvégzésére felprogramozniuk, de emellett egy meghatározott fókuszú kutatási projekt eredményeit is prezentálják, valamint csapatmunkában problémákat oldanak meg. A versenysorozat így egyszerre képes felkelteni a felnövekvő generáció érdeklődését a mérnöki és természettudományok iránt és olyan készségekkel felruházni őket, amelyek bármely más területen is felkészült munkavállalókká teszik majd őket.

A tavalyi verseny 80 országban mintegy 265 000 fiatalt mozgatott meg (forrás: NI)
A tavalyi verseny 80 országban mintegy 265 000 fiatalt mozgatott meg (forrás: NI)

A National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány 2013 óta rendez regionális fordulókat a sorozat hivatalos közép-európai szervezőjével, a német Hands on Technologyval együttműködve, idén pedig Debrecenben rendezte meg az FLL közép-európai elődöntőjét. A február 7-ei rendezvényen a visegrádi országok 20 legjobb csapata mérkőzött meg az Agóra Tudományos Élményközpontban. Az abszolút győztesként továbbjutó Talentum SAP elnevezésű kassai magyar csapat ráadásul a márciusi müncheni döntőben is elhozta az előkelő negyedik helyezést, és megszerezte a jogot egy egyesült államokbeli nyílt tornán való részvételre. Az idei müncheni döntő 24 csapat 190 versenyzőjének részvételével zajlott két napon át, és jövőre a debreceni esemény is hasonló kihívást jelent majd a magyar szervezőknek.

A versenysorozat új évadára már nevezhetnek a 3-10 fős csapatok, és közzétették a kutatási projektek tematikáját is: a Trash TrekChallenge keretében a fiataloknak a való életből vett hulladékgazdálkodási problémákat kell megoldaniuk, így a korábbi évekhez hasonlóan meglepő és kreatív megoldásokat várhatunk tőlük a szemét szelektálására, újrahasznosítására vagy akár a keletkező hulladékmennyiség intelligens gyártási folyamatokkal történő csökkentésére. A november-decemberi regionális fordulók és a január-februári elődöntők után Ausztria, Németország, Svájc, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország legjobbjai Debrecenben találkoznak majd, és ami a legjobb: erőpróbájuknak ez alkalommal rendhagyó módon a nagyközönség is tanúja lehet! Az NI ráadásul a verseny mellett nagyszabású tudományfesztivállal is várja majd az érdeklődőket. 

(forrás: NI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés