hirdetés
hirdetés

Verseny

Napenergiával hajtott versenyhajó a BME csapatától

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Solar csapata két nemzetközi versenyen vesz részt 2016 nyarán saját tervezésű és építésű hydrofoil hajójával.

hirdetés

2014-ben a Gépészmérnöki Kar három gépészmérnök hallgatója alapította a BME Solar Boat Team csapatot azzal a céllal, hogy egy kizárólag napenergiával működő, ember által vezetett, teljesen elektromos hajtású hajót tervezzenek és építsenek, és ezzel a járművel 2016-ban a Hollandiában és Monte Carlóban megrendezésre kerülő Dong Energy Solar Challenge Világbajnokság és Solar 1 Races megmérettetésein sikerrel szálljanak versenybe. 2016-ban a Solar Boat Team első magyar csapatként kíván részt venni ezeken a versenyeken.

Elhivatott hallgatók több szakmából

A projekthez csatlakozott továbbá a Gépészmérnöki Karról három mechatronikai mérnök, valamint egy gépészmérnök hallgató, akik a napelemes és elektronikai rendszerek tervezésén, valamint a CFD szimulációkon dolgoznak. A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karról további három hallgató vesz részt a tervezésben és a megvalósításban; a közlekedésmérnökök feladata a hajótest és a hydrofoil tervezése. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar képviseletében egy műszaki menedzser hallgató dolgozik a marketing és gazdasági ügyek lebonyolításán.

Forrás: BME Solar Boat Team
Forrás: BME Solar Boat Team

A BME Solar Boat Team olyan mérnökhallgatókból áll, akiket a közös munkavégzés és az egyetemen felüli szakmai tevékenységek motiválnak; tudásukat mind elméleti, mind gyakorlati ismeretekkel kívánják tovább mélyíteni. A csapat tagjainak eddigi tevékenységei is ezt igazolják; versenyeken és különböző projektekben igyekeztek bővíteni ismereteiket. Néhány példa a hallgatók munkáira:

  • UniTech – Claas Mérnökverseny (járműtervezés és -építés)
  • Von Karman Institut robotrepülő-építő verseny
  • RobonAut egyetemi robotépítő verseny;
  • Shell Eco-Marathon járműépítő verseny (gazdasági és marketingfeladatok)

A versenycsapatot hosszú távú céllal hozták létre; reményeik szerint kezdeményezésükkel egy olyan tudásbázis és infrastruktúra jön létre, amelyre építve éveken keresztül működik majd a csapat, a mérnökhallgatók újabb és újabb generációját bevonva az elektromos járműépítés világába.

A hajó bemutatása

A csapat a négy különböző hajóosztály közül az úgynevezett Open Class csoportban tervezi indítani járművét. Ezen hajók egyedi tervezésű és elrendezésű napelemes rendszerrel szerelhetők, amelyeknek csupán a maximális teljesítménye és a befoglaló mérete korlátozott. Az energiatárolásra használt akkumulátorokkal kapcsolatban az összes tárolókapacitás, a hajótestre vonatkozóan pedig befoglaló méretek vannak előírva.

A verseny során a hajó kizárólag a napelemek által összegyűjtött és az akkumulátorok által tárolt energiát hasznosíthatja. A csapat számára komoly szakmai kihívás és cél, hogy a hajótesttől a szárnyakon keresztül az elektronikán át a hajtásrendszerig olyan járművet készítsen, amely képes felvenni a versenyt akár a tapasztalt csapatok járműveivel is.

A hajó elkészítéséhez szükséges tevékenységek: kompozit hajótest tervezése és építése, hajtás- és irányítási rendszer tervezése és építése, szimulációk és végeselem-számítások (CFD, FEM), napelemrendszer összeállítása, teljesítményelektronika és akkumulátortelep tervezése, költségvetési és marketingterv összeállítása, valamint megfelelő támogatói rendszer kiépítése.

A csapat által végzett munka további különlegessége, hogy az elektromos hajónak mint az elektromos járművek egy csoportjának fejlesztése nem kizárólag versenyfeladat, hanem aktuális ipari tendencia is.

Dong Energy Solar Challenge (The Netherlands)

A verseny Hollandia északi területein zajlik, belföldi csatornákon haladva, Groningen és Frízföld tartományon keresztül. Az öt napon át tartó megmérettetés során több versenyszámot kell teljesíteniük a csapatoknak és hajóiknak.

A versenynapok helyszínei közötti hosszútávú szakaszokat a csapat hajóját vezetve önállóan kell megtennie a pilótának a lehető legrövidebb idő alatt. Ezen felül három gyorsasági szakaszfutamot, valamint egy hosszútávú körversenyt szükséges teljesíteni, a lehető legjobb eredménnyel.

Solar1 Races (Monte Carlo)

A verseny helyszíne Monte Carlo kikötője, ahol a három napon át tartó küzdelem, során három különböző megmérettetésen kell részt venni. Szlalomverseny, gyorsasági futam, valamint körverseny teljesítése a feladat, a lehető legrövidebb idő alatt.

(forrás: BME Solar Boat Team/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés