hirdetés
hirdetés

Esemény

Nagy volt a nyüzsgés az Ipar Napjain

Idén 19 ország több mint 430 kiállítója és csaknem 16700 látogató vett részt az Ipar Napjai-Mach-Tech kiállításon május 9–12. között. Az eseményen több fontos gazdasági bejelentés is elhangzott. 

hirdetés

430 kiállító várta a látogatókat
430 kiállító várta a látogatókat
Magyarország legnagyobb ipari szakkiállításán valamennyi olyan ágazat részt vett, amely vezető szerepet játszik az ipari digitalizáció, más néven az ipar 4.0 térhódításában. A szerszámgépes és más gépipari szereplők, a robotgyártók, az elektronikai vállalatok, a logisztika képviselői, a vezérlések megvalósítói egyaránt nagy számban voltak jelen a Budapesti Vásárközpontban. A 16 700 fős látogatói létszám több mint 10 százalékos növekedés a két évvel ezelőttihez képest.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója szerint ekkora érdeklődés már régen nem volt tapasztalható a Mach-Tech és Ipar Napjai kiállítások iránt, ami elsősorban az iparban zajló forradalmi változásoknak tudható be.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kiállítás megnyitóján újabb 15 milliárd forintos keretet jelentett be a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programhoz (NBT). A tárca 2015-ben indította a programot, akkor 14, tavaly 35 nagyvállalat kapott támogatást.

Ha Magyarország fenntartható, a felzárkózást biztosító ütemű gazdasági növekedést kíván elérni, az erőforrásokat az innovatív iparágakba kell irányítani – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára az NGM tematikus napján. Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány számára elsőrendű kérdés a beszállítófejlesztés, amelyre két év alatt 14 milliárd forintot szánnak különböző programokban. Példaként említette a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban 2,5 milliárd forintból megvalósuló úgynevezett mintagyárak kialakítását nagyvállalatokkal közösen, ahol a kis- és középvállalatok megismerkedhetnek a digitalizáció, az ipar 4.0 lehetőségeivel.

Az NGM tematikus napján hazai és külföldi előadók járták körül a technológiai fejlesztés kérdéseit és annak hatásait az általános gazdasági növekedésre.

Összesen három pavilonban zajlott a szakkiállítás
Összesen három pavilonban zajlott a szakkiállítás

Emellett több mint egy tucat konferencia, kerekasztal és szakmai program kapcsolódott a kiállításokhoz, amely programokkülön pavilonban (F) kaptak helyet.

Nagy figyelem kísérte a többi mellett a MAJOSZ és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara hagyományos autó- és gépipari beszállítói fórumát, 150-nél is több üzleti tárgyalást folytattak beszállítók és beszerzők. Sokan vettek részt az energiahatékonysággal, valamint a cégek munkaerő gondjaival foglalkozó konferenciákon is.

Sikert aratott a kiállítók újfajta, interaktív bemutatkozása az Application Zone-ban, ahol gyakorlat közben mutathatták be gépeiket, szolgáltatásaikat az érdeklődőknek.

Immár harmadik alkalommal volt a kiállítás része a GTE-Autopro Techtogether diákverseny, amelyen 8 egyetem 18 csapata mérte össze tudását a gyártástechnológia és az ipar 4.0, a digitalizáció kérdéseiben. A nyolc egyetemről érkező diákcsapatok műszaki kvíz feladatokat oldottak meg, bemutatták a járműépítéseik során felhasznált ipar 4.0 ismereteiket, és a kiállításhoz kötődve expo-caching kérdésekre kerestek válaszokat. Idén az Óbudai Egyetem OECO csapata nyerte a versenyt. 

(forrás: GyártásTrend/MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés