hirdetés
hirdetés

Nemzetközi sajtókonferencia

Még a cápák is társaiknak hihették a Festo bionikus vízi lényeit

Nemzetközi sajtótájékoztató keretében mutatta be a Festo vállalat legújabb automatizálási fejlesztéseit, köztük a természetből vett mozgási minták átültetését a jövő ipari megoldásainak ötletet adó mesterséges lényekbe – ez utóbbit stílszerűen a rotterdami állatkert cápamedencéjének tőszomszédságában.

hirdetés

Ahogyan a hétköznapi technológiák viharos fejlődését mindenki a saját bőrén tapasztalhatja például a hagyományos Nokia telefonoktól az iPhone okosgenerációkig, hasonló korszakos változás zajlott le a német Festo csoport alapkompetenciájának számító pneumatikában a klasszikus megoldásoktól a smart pneumatikáig. És amíg a decentralizált intelligencia térhódítása az Encyclopaedia Britannicától a Wikipediáig vezető úttal szemléltethető, addig azt az iparosításban a monilitikus gazdaságtól a modulárison keresztül az ipar 4.0-hoz tartó folyamat írja le. Ez utóbbi pedig az ipari automatizálásban világszerte elismert Festo jelen fejlesztéseinek legfontosabb színtere. Napjaink technológiája feszegeti a határokat, új piaci igényekkel, globális és nyílt ökorendszerekkel jár együtt – vázolta az idei, ezúttal a cégcsoport holland leányvállalatának delfti központjában tartott nemzetközi sajtófórum bevezetőjében a vállalat előtt álló legfontosabb kihívásokat Frank Melzer, a Festo igazgatótanácsának tagja. A megoldási lehetőségeket pedig az előadásokat követően a helyi eXperience Centre bejárásakor mutatták be a szaksajtó közel húsz országból érkezett képviselőinek.

 A digitalizáció folyamatos képzést igényel

Az élményközpontban a Festo automatizálási kulcstermékeit, az IoT és az ipar 4.0 alkalmazásaihoz szánt legmodernebb digitalizációs megoldásokat lehetett megismerni, és működésüket, hatékonyságukat demonstrációs berendezéseken figyelhették meg az érdeklődők. Az idei Hannoveri Vásáron debütált elv szerint a Learn-Build-Operate-Inspire láncolat szerint rendezték logikus sorrendiségbe a cég mérnökeinek manapság legtöbb munkát adó fejlesztéseket. Szerepeltek ezek között – a teljesség igénye nélkül – a közlekedő járművek közötti kommunikáció analógiájára a gépek közötti párbeszédet lehetővé tevő rendszerek, a Festo néhány éve bemutatott és a pneumatikát forradalmasító intelligens Motion Terminaljának alkalmazásai, az okosgyárak működését segítő ipari kijelzők, a termelési folyamatok automatizálásában kiemelt jelentőségű Multi Carrier Systems anyagmozgatási megoldások, az üzemekben nem ritkán hatalmas méreteket öltő sűrítettlevegő-veszteségek elkerülését, a pneumatikus rendszerek optimalizálását célzó fejlesztések.

Bionikai építőkészletek középiskolásoknak
Bionikai építőkészletek középiskolásoknak

Mindezeknek azonban aligha lehet hasznát venni jól képzett és folyamatosan továbbképzett szakemberek, illetve az ipar 4.0-ra felkészített fiatalok nélkül. Ezért is fektet a Festo különös súlyt didaktikai üzletágára, amely a korszerű technológiákat kívánja közelebb vinni a felhasználókhoz (hogy beszerezzék és használják azokat), az oktatókhoz (csak megfelelően képzett oktatókkal lehet az új megoldásokat elterjeszteni), a diákokhoz (nekik a legmodernebb technológiákat kell tanulniuk) és nem utolsósorban a cég saját munkatársaihoz (hogy tanácsokat tudjanak adni a felhasználóknak). Az elméleti oktatásokat követően a célszerűen felszerelt laborokban az adott megoldásokat biztonságosan kipróbálni, használni is lehet. Az egyik fő cél a fiatalok ösztönzése a műszaki pályákra, és ennek érdekében különféle korosztályoknak szánt építőkészletek, oktatópanelek is szerepelnek a Festo kínálatában.

Vízi és szárazföldi lények sokasága

A Festo egy további, évek óta nagy figyelemmel övezett kutatási-fejlesztési kezdeményezése a Bionic Learning Network, azaz az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba abból a megfontolásból kiindulva, hogy a természetben fennálló természetes kiválasztódás optimális megoldásokat jelenti egy-egy problémára. Az elmúlt évek bionikai fejlesztéseinek sokaságát – amelyek eredményeképpen úszó, repülő, kétlábú, négylábú és soklábú mesterséges lények jöttek létre a mintául szolgáló egyedek felépítésének, mozgásmechanizmusainak követésével és a vállalat automatizálási termékeinek alkalmazásával – Heinrich Frontzek, a Festo vállalati kommunikációért felelős alelnöke tekintette át. A prezentációra a rotterdami Blijdorp állatkert híres cápalagútjának szomszédságában került sor, ahol az úszkáló ragadozók – a meghívottakkal együtt – figyelhették a medence melletti tartályban tempózó bionikus medúzákat (lásd videónkon). Az autonóm, ugyanakkor kollektív viselkedésű AquaJellies 2.0 modellekkel a Festo a jövő folyamattechnológiájában, ezen belül is vízkezelési technikájának hatékony, önszerveződő rendszereire kívánja ráirányítani a figyelmet.

Míg a medúza a Festo egyik első bionikus kísérletezését jelentette, ebben a témában a legújabb fejlesztések közé tartozik a jövő ember-robot együttműködését mesterséges intelligenciával támogató bionikus munkahely. Az ergonomikus kialakítású és a világításig bezárólag a dolgozó egyedi igényeihez igazítható munkakörnyezet központi eleme a BionicCobot elnevezésű, könnyű építésű pneumatikus robot, amely az emberi kart mintázza felépítésében. A műveletek közbeni pozíciókat gyűjtő szenzorok és kamerás rendszer segítségével a munkatárs a bionikus kobotot érintéssel, mozdulatokkal vagy akár beszéd formájában, intuitívan vezérelheti. A biztonságos ember-gép kooperációt a digitalizált pneumatika, a Festo Motion Terminal teszi lehetővé. 

A BionicCobot interaktív, egyben biztonságos együttműködést tesz lehetővé ember és gép között
A BionicCobot interaktív, egyben biztonságos együttműködést tesz lehetővé ember és gép között

Farm 4.0 boldog tehenekkel

A Festo jövőbe mutató megoldásai számos ágazat számára jelentik a hatékonyságnövelés elvárt és biztos útját – ezt a sajtóesemény keretében a tejtermelő gazdaságok számára automatizált megoldásokat szállító, globálisan jelenlévő Lely vállalatnál tett látogatás alkalmával győződhettek meg az újságírók. A családi tulajdonban lévő agrárgépipari cég és a Festo húsz éve stratégiai partnerségben működik együtt, legújabban az ipar 4.0 mintájára értelmezhető farm 4.0 létrehozásáért. A holland Lely testvérek 1948-ban azzal a céllal alapították meg vállalkozásukat, hogy a különféle mezőgazdasági munkákat megkönnyítő megoldásokat állítsanak elő. Az eredetileg bő termékspektrum mára a tejtermelő gazdaságokat kiszolgáló berendezések fejlesztésére és gyártására koncentrálódik, amivel a növekvő népesség élelmiszerigényét igyekeznek kielégíteni fenntartható módon. A jelenleg az egyik alapító fiának vezetése alatt álló Lely fő terméke az Astronaut nevű fejőrobot, ennek ötödig modellgenerációját gyártják a cég székhelyén, a Rotterdamhoz közeli Maasluisban. A magasan automatizált berendezéssel a tehenészetekben végzett hagyományosan nehéz munka megkönnyíthető, valamint a hatékonyság a haszonállatok lehető legnagyobb szabadsága mellett fokozható – a sokszor hatalmas beltéri karámokban tartott szarvasmarhák akkor esznek, isznak, mozognak, alszanak és adnak tejet (napi átlagban 2,7-szer), amikor akarnak. És a legjobb minőségű, valamint a legtöbb tejet a stresszmentes tehenek adják…

Robotizált hibrid fejőkar Festo automatizálási elemekkel (forrás: Festo)
Robotizált hibrid fejőkar Festo automatizálási elemekkel (forrás: Festo)

Az automatizált fejési folyamat lényege, hogy a fejőállomásba – önszántából – lépő tehenet adóchipje alapján azonosítják, majd a robotizált hibrid fejőkar Festo gyártmányú energiahatékony villamos hajtásai (ESBF villamos hengerek) és egyedi horizontális fogasszíjas hajtása segítségével az állat helyzetét követő állásba mozog. A szintén felhasználóspecifikus megoldásként fejlesztett ECMA-motoros hajtással az aktuátorok finom pozicionálás után rákapcsolódnak a tehén tőgyére. A fejési folyamat szelepeit VTUB-12 típusú szelepszigetek vezérlik. A berendezés kialakításakor figyelemmel kellett arra is lenni, hogy egy tehénistálló extrém mostoha körülményeket jelent, és az állatok sokszor nem bánnak mozgásuk közben a legfinomabban a robot tengelyeivel – magyarázta Arnoud Nieuwdorp, a Festo hollandiai leányvállalatának globális értékesítője.

A Lely és a Festo által fejlesztett mechatronikai megoldás természetesen nem működik alkalmas szoftver nélkül. A teljesen automatizált fejőrobot mozgásvezérlő szoftverét a Festo Stuttgarthoz közeli esslingeni központjában fejlesztették ki Codesys szabványos programozási nyelven alapulva, a szoftverfunkciókat pedig Mathlap Simulink szimulációs környezetben tesztelték.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés