hirdetés
hirdetés

Beruházás

Levegőbontó üzem épül Kazincbarcikán

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt. a tavalyi évben megkezdte az új levegőbontó üzemének kivitelezését, amely elsődlegesen a BorsodChem Zrt. kazincbarcikai vegyipari komplexumának nitrogén, oxigén és sűrített levegő ellátását szolgálja.

hirdetés

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt, mint az ország egyik legnagyobb ipari- és egészségügyi gáz gyártó vállalata 2020 elején írt alá a BorsodChem Zrt-vel hosszútávú megállapodást egy új levegőbontó üzem tervezésére, kivitelezésére és 15 éves üzemeltetésére. A 41,6 millió euró értékű beruházás a jelen állás szerint 2021 végére fejeződik be. A BorsodChem Zrt. folyamatosan növekvő gáz igényeinek kielégítése mellett az új üzem kapacitása lehetővé teszi a magyar piacon szignifikánsan megnövekedett cseppfolyós nitrogén, oxigén és argon szükségletek ellátását, és további lehetőséget ad a környező országok igényeinek költséghatékony kiszolgálására is. A magyar kormányzat a Nemzti Befektetési Ügynökségen (HIPA) keresztül 5,6 millió euróval támogatja a beruházás megvalósulását. A LINDE 2005-ben építette első levegőbontó üzemét a borsodi iparvidéken. Ezzel a technológiával a vállalat gáz és cseppfolyós halmazállapotú nitrogént, oxigént és argont állít elő a BorsodChem Zrt. és más ipari vevők igényeinek ellátására. Az új beruházásnak köszönhetően a hazai cégek igényeinek kiszolgálása várhatóan teljes mértékben megvalósítható lesz magyar forrásból.

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt-nek 2001 óta ez már az ötödik nagy beruházása a BorsodChem Zrt. kazincbarcikai területén. Az első hidrogén és szénmonoxid (HyCO) előállítására szolgáló üzemet követte az említett levegőbontó és két újabb HyCO üzem, és folytatja a sort a most épülő újabb levegőbontó. A LINDE Kazincbarcikán kívül Dunaújvárosban és Százhalombattán rendelkezik levegőgáz gyártó kapacitással az országban. A BorsodChem Zrt. a Borsodi Vegyi Kombinát jogutódja, a Wanhua Chemical Group európai tagja. Fő profilja a vegyipari nyersanyag gyártás, mint például PVC, TDI, MDI előállítása. A vállalat fő magyarországi gyártóüzeme Kazincbarcikán és Berentén található.

Benedek Zsolt, a LINDE On-site értékesítési igazgatójának elmondása szerint az új típusú levegőbontó üzem a világon jelenleg elérhető legmodernebb technológiával készül. Kiválasztásának és tervezésének fő szempontja a termék előállítási rugalmasság és megbízhatóság mellett az energiahatékonyság volt.

(forrás: Linde Gáz Magyarország Zrt.)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés