hirdetés
hirdetés

Verseny

Ledöntötték a tudomány falait a Falling Walls Labon

Havlik Károly nyerte az idei Falling Walls Lab Budapest döntőjét. A fiatal egyetemista cukorbetegek számára kifejlesztett applikációs projektjével további 14 társát utasította maga mögé az innovációs szuperviadal hazai elődöntőjében, és ezzel elnyerte a jogot, hogy novemberben a tudományos élet Woodstockjaként emlegetett Falling Walls Conference keretein belül Berlinben is bemutathassa korszakalkotó projektötletét a nemzetközi technológiai-gazdasági élet nagyjai és Nobel-díjas kutatók előtt.

hirdetés

Forradalmi diabéteszmonitorozó alkalmazással hódít Magyarország a novemberi Falling Walls Lab szuperdöntőjében, Berlinben. A budapesti Semmelweis Egyetem mesterszakos orvostanhallgatója, Havlik Károly 56 ország közel 200 versenyzőjével küzd majd meg a nemzetközi innovációs verseny fináléjában. Projektje középpontjában egy okos applikáció áll, amely segít az inzulinkezelt cukorbetegeknek vércukorszintjük megfelelő szinten tartásában. Az alkalmazás a felhasználóról gyűjtött információkat analizálva képes megmutatni a vércukorszint várható alakulását. A második helyezett Fülöp Ádám (BME) előadása egy vak és gyengénlátó emberek számára kifejlesztett olvasószerkezetet mutatott be, amely segítségével az írott szöveg Braille-írássá konvertálódik, így visszaadva a látássérültek számára az olvasás örömét. A dobogó harmadik fokán álló Dávid Bálint (BME) projektje témájául a laporoszkópia forradalmasítását választotta. Az általa megálmodott szerkezetnek köszönhetően a sebész műtét közben információkat kap a beteg állapotáról, ezzel megkönnyítve számára a megfelelő beavatkozás kiválasztását. A mezőny további versenyzői előadásaikban olyan összgazdasági és össztársadalmi problémákra keresték a választ, mint a drónterrorizmus elhárítása, a feketekereskedelem visszaszorítása vagy a fennakadások megszűntetése a mindennapi közlekedésben.

Az idei Falling Walls Lab Budapest döntőjének dobogós helyezettjei (forrás: BME)
Az idei Falling Walls Lab Budapest döntőjének dobogós helyezettjei (forrás: BME)

Idén a verseny történetében első alkalommal adott otthont a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a hazai válogatónak, ahol a neves egyetemi oktatókból, kutatókból és a jövő technológiái iránt elkötelezett nagyvállalatok képviselőiből álló zsűri 15 projektmunka közül választotta ki a dobogósokat. A Falling Walls Lab Budapest 2018 résztvevőinek három perc állt rendelkezésükre, hogy bemutassák korszakalkotó ötleteiket, amelyekkel jobb hellyé tennék a világot. A verseny szabályainak értelmében az első helyezést elérő fiatal innovátor mellett az őt delegáló egyetemet is díjazzák: az a felsőoktatási intézmény rendezheti meg ugyanis a következő évi magyarországi válogatót, amelynek színeiben a győztes projektötlet tulajdonosa jelentkezett a megmérettetésre. A 2019-es Falling Walls Lab Budapest otthonául a Semmelweis Egyetem szolgál majd.

(forrás: BME/Faling Walls Lab/ GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés