hirdetés
hirdetés

Esemény

Külföldi siker született a Pneumobil Versenyen

Izgalmas csatákat és számos figyelemreméltó fejlesztést hozott a X. Nemzetközi Aventics Pneumobil Verseny, amelyet május 5-6-án rendeztek meg Egerben. A sűrített levegővel hajtott járművek jubileumi megmérettetésén hét ország, negyvenhat csapata mérte össze tudását. A tizedik versenyen külföldi siker született először a verseny történetében. Az Aventics legjobb Pneumobilja díjat a lettországi BEST-Riga csapat nyerte, miután két fő kategóriában is az élen végeztek.

hirdetés

Tíz éve indította útjára felsőoktatási projektjét az Aventics Hungary Kft. (illetve akkor még jogelődje, a Bosch Rexroth), amely együttműködés keretében főiskolák és egyetemek műszaki képzéseit támogatja. Az egri pneumatikai üzem munkatársai olyan lehetőségeket kerestek a kezdeteknél, melyekkel szorosabb kapcsolatot tud kialakítani a cég a hazai felsőoktatási intézmények és a pneumatika világa között. Ekkor született meg egy sűrített levegő hajtású jármű, a Pneumobil gondolata. Így indult útjára a verseny tízéves története azzal a céllal, hogy a hazai mérnökhallgatóknak játékosan biztosítsanak kiemelt gyakorlati lehetőséget a szervezők.

„Az első versenyen – 2008-ban – még papíralapon, skiccelt rajzokkal születtek meg ezek a járművek, az akkori pneumobil futam igazából egy izgalmas játék volt a mérnökhallgatók számára. Mára már komoly presztízzsel bír a rendezvény, a diákok akár 1000-1500 munkaórát is beletesznek egy-egy léghajtány elkészítésébe, hónapokon át tartó tervezőmunka zajlik a futamok előtt. Az itt dolgozó hallgatók a jövő mérnökgenerációját adják majd, akik a versenynek köszönhetően kézzelfogható gyakorlattal állhatnak munkába az iskolai évek után” –vélekedett Gödri István, az Aventics Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Idén 46 csapat kapott versenyengedélyt (fotó: Koncz János)
Idén 46 csapat kapott versenyengedélyt (fotó: Koncz János)

„Éppen ezért a munkaerő iaci jelentősége is meghatározó a Pneumobilnak, mivel a munkáltatók előszeretettel döntenek olyan pályakezdők mellett, akik résztvevői voltak a sűrített levegős megmérettetésnek. Emellett persze az sem elhanyagolható szempont, hogy a verseny által a pneumatikában rejlő lehetőségek, és így az Aventics termékei is közelebb kerülhetnek a fiatalokhoz” – tette hozzá.

A léghajtányok 2017-es jubileumi seregszemléjén negyvenhat csapat kapott versenyengedélyt a hivatalos műszaki értékelést követően. Pénteken reggel a csapatok prezentációival kezdődött meg az egri versenyhétvége, a mérnökhallgatók projektjeit ipari szakemberekből álló zsűri értékelte. A délutáni ünnepélyes megnyitóra a járművek városi felvonulását követően a Dobó téren került sor, amit a távolsági futam rajtsorrendjéről döntő első kvalifikációs futam követett. A szombati versenynapot ez a szám indította, ahol egy töltet sűrített levegővel – a szabályok szerinti 15 kilométeres átlagsebességet tartva – a lettországi Riga Technical University BEST-Riga csapata állhatott a dobogó legfelső fokára 7402 méternyi távolsággal. Mindössze kétszáz méterrel lemaradva a győztestől a Debreceni Egyetem DE-Főnix csapata ért be másodikként, a harmadik helyet pedig az egyetem másik, DE-PuffAIR csapata szerezte meg.

Az ügyességi versenyszámban egy kiépített pályán kellett két kör alatt minél jobb eredményt elérnie a versenyző pneumobiloknak. Itt a legjobbnak a lengyel Gdansk University of Technology PG Power csapata bizonyult, kettőperces köridőeredménnyel. Két másodperccel lemaradva a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem Jok-Air team mérnökhallgatói lettek a másodikok, szoros csatában mögöttük pedig mindössze egytized másodperc különbséggel a Debreceni Egyetem DE-PuffAIR diákjai végeztek a harmadik helyen.

Több versenyszámban is összemérték a versenyzők aa tudásukat
Több versenyszámban is összemérték a versenyzők aa tudásukat

A gyorsulási számban egy 220 méter hosszú, kanyarívvel nehezített pálya várt az egyetemistákra, ahol a debreceni DE-PuffAIR mérnökhallgatói harmadik bronzérmüket is megszerezték. Ezüstérmes a lengyelek PG Power járműve lett, a leggyorsabb pneumobilnak pedig a győztes, BEST-Riga csapat bizonyult.

Az utolsó három évet összesítő egyetemi pontversenyben jelenleg a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem áll az élen, a legjobb Pneumobil díjat pedig a BEST-Riga team nyerte meg Lettországból. A jubileumi rendezvényen díjazták még a legeredetibb konstrukciót, a leginnovatívabb csapatot, a legnagyobb elért sebességet, a telemetriai megoldásokat, a legjobb futóművet és a legszebb karosszériát is. A szeniorok esetében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kakukktojás csapata nyerte meg a már diplomás mérnökök megmérettetését.

EREDMÉNYEK

A X. Nemzetközi Aventics Pneumobil Verseny összetett győztese:

BEST-Riga (Riga Technical University, Lettország)

Konstrukció eredetisége

 1. Technics 1 (Estonian University of Life Sciences, Észtország)
 2. Lithuanian Spirit (Klaipeda University, Litvánia)
 3. Technics 2 (Estonian University of Life Sciences, Észtország)

Távolsági futam

 1. BEST-Riga (Riga Technical University, Lettország) - 7402 méter
 2. DE - Főnix Pneumobil (Debrecen Egyetem, Műszaki Kar) - 7223 méter
 3. DE - PuffAIR (Debrecen Egyetem, Műszaki Kar) - 7059 méter

 Ügyességi futam

 1. PG Power (Gdansk University of Technology, Lengyelország) - 2:00.357
 2. Jok-Air (Pallasz Athéné Egyetem, Kecskemét) - 2:02.56
 3. DE - PuffAIR (Debrecen Egyetem, Műszaki Kar) - 2:02.66

 Gyorsulási futam

 1. BEST-Riga (Riga Technical University, Lettország) - 23.32 mp
 2. PG Power (Gdansk University of Technology, Lengyelország) - 23.57 mp
 3. DE - PuffAIR (Debrecen Egyetem, Műszaki Kar) - 23.69 mp

 Projektmenedzsment: Lithuanian Spirit (Klaipeda University, Litvánia)

Szenior kategória: Kakukktojás (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

Telemetria: PG Power (Gdansk University of Technology, Lengyelország)

Legötletesebb konstrukció: Lithuanian Spirit (Klaipeda University, Litvánia)

Leginnovatívabb csapat: Technics 1 (Estonian University of Life Sciences, Észtország)

Leggyorsabb jármű: BEST-Riga (Riga Technical University, Lettország) - 51,92 km/óra

Legjobb futómű: Lithuanian Spirit (Klaipeda University, Litvánia)

Legszebb karosszéria: Airrari Szeged (Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar)

Egyetemi pontverseny (az elmúlt három év összesítése alapján):

 1. Pallasz Athéné Egyetem (Kecskemét)
 2. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
 3. Debreceni Egyetem
(forrás: Aventics/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés