hirdetés
hirdetés

Digitális rendszerek

Közösen fejlesztettek FPGA-alapú oktatási hardvert

Nagy sebességű multimédiás tartalmak feldolgozására alkalmas hardvert fejlesztettek közösen a National Instruments Hungary Kft. és a BME VIK Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék munkatársai.

hirdetés

Az FPGA-k (Field-Programmable Gate Arrays), azaz újraprogramozható szilíciumchipek az elmúlt 25 évben a gazdaság és a tudomány szinte minden területre betörtek. A Google, az Amazon vagy a NASA ilyen eszközöket használ az intelligens képfelismerés és -feldolgozás vagy az MI (mesterséges intelligencia) algoritmusainak gyorsítása érdekében. Erre épülnek az 5G-s telekommunikációs próbahálózatok, de jelen vannak szinte minden hálózati routerben, továbbá ott vannak a radarokban, a rendszámfelismerő kamerákban, az arcfelismerő rendszerekben és a robotvezérlésekben is. A National Instruments Hungary Kft. és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös projektjük keretében válhatnak ennek a gyakorlatban is egyre szélesebb körben alkalmazott technológiának a hazai éllovasaivá. Az intézmény Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék FPGA Laboratóriuma olyan oktatási célú hardvert fejlesztett az NI szakembereinek segítségével, amely képes nagy sebességű multimédiás tartalmak nagyméretű adathalmazok gyors, optimális feldolgozására.

Az FPGA-áramkör a digitális rendszerek fejlesztésének egy forradalmi platformja, amely nemcsak a nagy teljesítményű egyedi, feladatorientált számítási rendszerek, hanem a nagy sebességű digitális jel-/kép- és adatfeldolgozó egységek egyik fontos eleme. A Műegyetemen már 1992-ben megkezdődtek a nagyteljesítményű chipekkel kapcsolatos kutatások az akkori OMFB (Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság) támogatásával. A BME VIK MIT tanszék FPGA-laboratóriuma az elmúlt negyed évszázad során folyamatosan magas szintű hozzáférést biztosított a legújabb generációs eszközökhöz, a fejlesztői környezetekhez és a magas szintű tervezési eredmények gyakorlati megvalósításához. A tanszék saját fejlesztésű FPGA-oktatási technológiája az elmúlt időszakban több száz villamosmérnök és informatikus hallgató számára biztosította a közvetlen tapasztalatszerzés lehetőségét.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője az adományozott FPGA-kártyával (forrás: NI)
Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője az adományozott FPGA-kártyával (forrás: NI)

 „Ilyen eszközökkel biztosítható, hogy a hallgatók a diploma megszerzése után igazán hasznos munkát végezhessenek, illetve valódi karriert futhassanak be, akár az általunk működtetett mérnökéletpálya-modell keretében – mondta Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője, aki korszakalkotó lépésnek tartja az együttműködés létrejöttét. – Az eszköz oktatási célú használata óriási jelentőségű, mert további távlatokat nyit meg az informatikus- és a villamosmérnök-képzés területén.” Józsa János rektor kiemelte, hogy a mikroelektronika nagy léptékű fejlődése megköveteli az új mérnökgenerációk felkészítését ezek alkalmazására és használatára. „A BME VIK MIT FPGA-laboratóriuma vezető szerepet vállalt hazánkban ezeknek az eszközöknek a kutatásában és oktatásában egyaránt. A villamosmérnök szakos mesterhallgatók számára egy külön mellékspecializáció tárgyait is kidolgoztuk, ahol elmélyíthetik a témával kapcsolatos ismereteiket. Az utóbbi évek tapasztalatai szerint a hardveres témájú diplomamunkák jelentős része készült az FPGA-alapú technológia felhasználásával.”

A BME-vel közös fejlesztés mellett a National Instruments Hungary Kft. úgy döntött, hogy hat hazai felsőoktatási intézmény számára, közel 40 millió forint értékben biztosít FPGA-kártyákat, ezzel támogatva az egyetemeken jelenleg is folyó oktatói és kutatómunkát.

(forrás: NI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés