hirdetés
hirdetés

Vállalatirányítás

Konferenciát tartottak a lean menedzsmentről

Az AdrenaLean konferenciát ismét telt ház előtt szervezte a LeanCenter október 20-án, ezúttal Székesfehérváron. Tavasszal a lean gyakorlatok, az esettanulmányok jártak az élen, most pedig újra a szervezetfejlesztés került fókuszba.

hirdetés

Elsőként a lean menedzsment rendszerek kiépítéséről és fenntartásáról, a vezetői gyakorlatokról, a vezetői sztenderdtevékenységek beindításának aspektusairól hallottak az érdeklődők előadást Bencsics Hunortól, a németországi Continental csoport munkatársától. Őt Kovács Zsolt követte, aki a Sapa Profiles Kft. sajtolóüzemének gyakorlatáról beszélt, kiemelve a műszaki és karbantartási terület leanes szemléletmódváltásának mérföldköveit és az úton szerzett hasznos tapasztalatait. A „hagyományos” eredményességnövelő feladatokat teljesítve, számos invenciózus ötlettel végeztek hatékonyságnövelést, mint például a javítási listák felülvizsgálata vagy a képzés. Miután a lean gyakorlatot kezdték beépíteni a mindennapik munkamódszereikbe, látványos javulásnak indultak a mutatószámok is.

Akinek megadatott szakmai pályafutása során, hogy új gyár építésében vagy költöztetésében vehetett részt, az tudja, hogy egy ilyen feladat rengeteg buktatóval járhat. Nem csupán a technológiai, logisztikai és minőségirányítási aspektusai fontosak ennek a projektnek, de a szervezetre is nagy hatást gyakorol az, ha a gyártást áthelyezzük. A PEX Automotive gyárköltözési projektjét és a költözés tanulságait osztotta meg a résztvevőkkel Sefcsik Nóra és Mihálcz István.

A lean rendszerintegrációja kapcsán gyakran és helyesen előkerül a minőségirányítás és a logisztika. A munkavédelem kérdése azonban általában háttérbe szorul, pedig nagyon fontos téma, gondoljunk csak az 6S vonatkozására. A Grundfosnál az elmúlt majdnem két év alatt a munkavédelmi folyamatokat is a futó lean fejlesztésekhez igazították. Új eszközöket vezettek be, a folyamatokat rendszerszinten is integrálták. Ezekről és a szervezeti hatásokról hallhattunk sok érdekességet Urbán Katalintól, a vállalat fenntartható fejlődésért felelős vezetőjétől.

Tömpe László lean tanácsadó a szervezők részéről megnyitja a konferenciát (forrás: LeanCenter)
Tömpe László lean tanácsadó a szervezők részéről megnyitja a konferenciát (forrás: LeanCenter)

A délutáni szekcióban Egyed Ildikó, a LeanCenter ügyvezető partnere következett, aki a dolgozói motivációról tartott előadást. Ahhoz, hogy a dolgozóink motiváltak legyenek, sok mindenre szükség lehet: pénzre, jó vezetőkre és valódi elkötelezettségre. De vajon lehet-e pénzzel jobb teljesítményre ösztönözni a munkavállalóinkat? Vajon mi a vezetők legfontosabb feladata ebben? Mit jelent pontosan a belső motiváció, és ezt hogyan kelthetjük életre? Ezen kérdések megválaszolása mellett az előadásban szó volt egy friss hazai motivációs kutatásról is, amelyet a LeanCenter készített idén szeptemberben 397 fő bevonásával.

Hogyan bontsuk le az üzleti célokat operatív szintre? Hogyan alkossunk megfelelő mutatószámokat? Hogy jelenik meg a cél a dolgozóval szemben támasztott viselkedési elvárásokban? A kérdésekre Tavaszi Tivadar, a Knorr-Bremse Vasúti Járműrendszerek Kft. ügyvezetője fejtette ki válaszait, bepillantást adva a cég menedzsmentjének napi gyakorlatába is.

Szervezetfejlesztés, motiváció, munkatársak bevonása, mind olyan fogalmak, mely elképzelhetetlen javaslati rendszerek kiépítése nélkül. A Stadler Szolnok Kft minőségirányítási vezetője, Réti Eszter Judit a cég javaslati rendszerét mutatta be a hallgatóságnak, azzal együtt, hogy a tanulságokat, a rendszer kialakításának fordulópontjait sem hallgatta el.

Hasonlóan színvonalas és érdekes előadással búcsúztatta a rendezvényt Aradi Mátyás, a Chinoin gyárigazgatója, aki a VUK – Vállalati Újítási Kezdeményezés – programot mutatta be a részvevőknek. Érdekes volt hallani, hogy a szervezet milyen fejlődésen ment át a program kapcsán, és ez a fejlődés miként mutatkozott meg a javaslati rendszer fejlesztésében is.

(forrás: LeanCenter/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés