hirdetés
hirdetés

Kémia és fizika a Kutatók Éjszakáján

A természetes szerves anyagokról, a színtévesztésről, repülésbiztonsági rendszerekről, a legkorszerűbb elektrotechnikai fejlesztésekről is hallhatnak előadásokat és láthatnak bemutatókat, akik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem programjait választják pénteken, a kutatók éjszakáján.

hirdetés

Az egyetem AE épületében látogatást lehet tenni a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban, ahol a BME Formula Racing Team versenyautójának szélcsatorna tesztelését rendezik meg óránként. A K épület mögötti kertben az egyetemi hallgatók egy csoportja által tervezett Odooproject során elkészült, napenergiát hasznosító, energiahatékony, környezettudatos, könnyűszerkezetes lakóépületet lehet megtekinteni, amely a Solar Decathlon egyetemek közötti nemzetközi hallgatói versenyre készült.

A Nukleáris Technikai Intézet Oktatóreaktorában az atomenergiáról lehet többet megtudni, a Ch-épület alagsorában pedig laboratóriumba látogathat az érdeklődő a Legyél te is biomérnök! című program során. Az alagsor termeiben párhuzamosan zajlanak előadások és kísérletek, amelyek a kémia világába kalauzolják el az embereket. Részletesen megismerhető például a DNS-javító fehérjék szerepe, a környezetgyógyítás, illetve a búza fogyasztásának és felhasználásának különböző formái.

Härtlein Károly: Fizika nem azért van, hogy gyötörjük vele a gyerekeket. Jóléti társadalmunk erre a tudásra, mint alapra épül
Härtlein Károly: Fizika nem azért van, hogy gyötörjük vele a gyerekeket. Jóléti társadalmunk erre a tudásra, mint alapra épül

A Jendrassik György Hőtechnikai Laboratóriumban bemutatják az Audi mérőkonténerét, lesz lángorgona, megmérik a láng terjedési sebességét, és vízrakétát lőnek ki. Az F épületben fizikai, a H épületben interaktív matematikai bemutatókat tartanak, az I épületben a Bosch beágyazott számítástechnikai rendszerek laboratóriumába lehet ellátogatni, ahol a szakértők a mikroszámítógépek, a robottechnológia, a mosolyvezérelt csoki-automata rendszereit mutatják be.

Lesz még alternatív hajtású járműprototípus, repülés szimulátor, Audi TT alapú járműszimulátor bemutató, valamint baleseti rekonstrukció. Este tíz óráig folyamatosan látogatható lesz a Nagyfeszültségű Laboratórium előtere, az elektrotechnika iránt érdeklődőket pedig látványos bemutatókkal és kísérletekkel a V1 épület IV. emeletén várják.

A részletes program innen letölthető.

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[137842] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés