hirdetés
hirdetés

Intelligens gyártás összekapcsolt rendszerekkel

Több mint kétezer kiállítót és százezres nagyságrendű látogatót várnak szeptemberben az idén úja Hannoverben megrendezendő EMO nemzetközi fémmegmunkálási szakvásárra.

hirdetés

Az elmúlt pénteken utolsó állomásához Budapestre érkezett a szeptember 18. és 23. közötti EMO Hannover 2017 beharangozó sajtótájékoztatóinak sorozata. Az, hogy ez volt kereken az ötvenedik állomása a „roadshownak”, azaz az egész világon nem kevesebb mint félszáz helyszínen mutatták be a vásárszervezők a gyártástechnika trendfórumának központi témáit, kínálati spektrumát, kísérőrendezvényeit, és nem utolsósorban a várt sarokszámait, teljesen összehangban van a EMO jelentőségével, méretével. A világ legnagyobb vásárhelyszínén kétéves szünettel kétszer rendezik meg egymás után a világ legnagyobb fémmegmunkálási szakvásárát, majd a következő kétéves ciklusban rendre Milánó ad otthont a seregszemlének. Idén 2013 után – olaszországi kitérőjét követően – újra a Hannoveri Vásárközpontba érkezik az EMO, hogy jó eséllyel felülmúlja a négy évvel ezelőtti 2130-as kiállító- és 143 ezres látogatószámot. Christop Miller, a vásárrendező Német Szerszámgépgyártók Egyesületének (VDW) vásárigazgatója május közepéig mintegy 2000 kiállító jelentkezéséről számolt be, amely cégek 44 országból érkeznek, és eddig 175 ezer négyzetméter kiállítási területet kötöttek le.

Középpontban a digitalizálás

Az ipar 4.0 térhódításával párhuzamosan a gyártástechnológia szakvására a hatékonyság növeléséhez, a versenyben maradáshoz elkerülhetetlen digitalizációt állítja a fókuszába. Ezt tükrözi mottója is, a „Connecting systems for intelligent production”, amely szerint a világ valamennyi szegletéből érkező, gyártástechnikával foglalkozó cégek azon megoldásaikat fogják ismertetni, amelyek a felhasználók számára a digitalizálást és a termelési folyamatok hálózatba kapcsolását a lehető legmagasabb fokú kihasználhatósággal biztosítják. Az EMO Hannover a gyártástechnika innovációs kirakataként jellemezhető. A gyártók gyakran igazítják új fejlesztéseik megjelenését az EMO időpontjára azzal a céllal, hogy újdonságaikat a vásáron mutathassák be a nemzetközi szakközönség számára.

2013-ban is kiemelkedő számokat produkáltak, idén pedig újabb rekordokat várnak az EMO-n (forrás: Deutsche Messe)
2013-ban is kiemelkedő számokat produkáltak, idén pedig újabb rekordokat várnak az EMO-n (forrás: Deutsche Messe)

A klasszikustól az új eljárásokig

Az EMO vásáron a különböző gépek széles spektrumát fogják bemutatni. Az ajánlatban megtalálhatók az olcsó, standard megmunkálógépek. A robusztus kivitelű, az adott elvárásoknak megfelelő, könnyen kezelhető sztenderd komponensek olyan teljesítményt nyújtanak, amelyet a vevők az ár-érzékeny piacokon keresnek.

Egy további nagy csoportot alkotnak a szerszámgyártásnál, formázásnál használt gépek. Ezek különleges támogatást adnak a komplex szabad felületek megmunkálásához, és kezelő nélkül, hosszú ideig működhetnek. A drága szerszámok javításához az additív gyártásból kiegészítő folyamatok integrálódnak. Az új vevői igényeknek megfelelő különleges tapintású felületek elérésére lézer- és ultrahangos rendszereket alkalmaznak.

A kínálati spektrum egy további területét képezik a nagyszériás- és a tömeggyártásban a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelő, univerzális és speciális gépek. Ezek sokoldalú automatizálási megoldásokat integrálnak, kezdve az egyszerű palettacserétől, egészen a teljesem automatizált kezelőrendszerekig. A komplett megmunkálással és a technológiák integrálásával biztosítják a kedvező darabköltséget.

A legkülönfélébb iparágak innovációi mutatkoznak majd be a hannoveri EMO-n
A legkülönfélébb iparágak innovációi mutatkoznak majd be a hannoveri EMO-n

A „big data” az egyik azon témáknak, amelyek napjainkban intenzív vitát generálnak. A termelés fenntartásához szükség van az észlelt nagy mennyiségű, a gép állapotát jelző mérési- és szenzoradat elemzéséhez. A nagy adattömeg részletes analizálása hozzájárul, hogy a kezdeti (például a főorsóknál vagy tengelyeknél keletkező) hibákat időben észleljék, és a szükséges karbantartás idejét precízen előre jelezzék.

Számtalan kísérőrendezvény egy fedél alatt

„Az EMO Hannover nemcsak a fémfeldolgozás minden szereplőjének legfontosabb találkozóhelye, de tradicionálisan innovációs fórum, és a trendek meghatározásának színhelye – mondja Christop Miller. – A vásári programot kísérő keretprogramok számos műszaki és gazdasági témát dolgoznak fel.”

Csak címszavakban a szeptemberi EMO-val egy időben és helyszínen szervezett főbb kísérőrendszervények listája:

Ipar 4.0 különbemutató Az Ipar 4.0. Area magát a szakemberek véleménycseréjének fórumaként pozicionálja, amely hidat ver a tudomány és a gyakorlat közé.

Szeptember a központi téma a gyártástechnológia digitalizációja lesz
Szeptember a központi téma a gyártástechnológia digitalizációja lesz

Az additív folyamatok erősödő jelenléte a termelésben Nemcsak az ipar 4.0, hanem az additive manufacturing (AM) is a nemzetközi termelési specialisták mindennapi témája. Az EMO Hannover 2017 bemutatja az additív eljárások legújabb fejlesztéseit a fémfeldolgozó iparban, és ötleteket ad a látogatóknak, hogy az AM segítségével mely alkalmazásokat lehet kedvezően bevezetni.

Forgácsolástechnikai trendek – WGP-szimpózium „Production for tomorrow“ A Gyártástechnikai Tudományos Egyesület (WGP) szeptember 21-én az EMO Hannover keretében szimpóziumot szervez „Production for tomorrow“ címmel. A szimpózium keretében hat iránymutató innovációs projektet mutatnak be különböző gyártástechnikai témákban.

A légi- és űrtechnika külön standja forgácsolási eljárásláncokkal A Machining Innovations Network olyan cégek és kutatóintézetek összefogása, amelyek közös integrációs és innovációs partnerplatformot hoztak létre a forgácsolástechnika területén. Az EMO Hannover 2017 egy külön standot szervez számukra, a légi- és űrtechnika alkatrészgyártási folyamatainak bemutatására.

Biztonsági szeminárium A szerszámgépek biztonságos használatának kérdése folyamatosan a szakma figyelmének középpontjában áll. Az „EMO Safety Day for Machine Tools“ keretében bemuatják a fejlődés jelenlegi állapotát, és beszámolnak be a legújabb változásokról.

India napja Szeptember 20-án az „ India Napja“ keretében kizárólag indiai szakembereké lesz a főszerep, akik gazdasági és műszaki trendeket mutatnak be az autóipar és a légiközlekedési ipar területéről.

Verseny az utánpótlás számára: „Kezdj valamit a jövőddel! A lehetőség a gépiparban vár!” Megszólítja a tanárokat és a tanulókat egyaránt. A cél az, hogy ezeket a csoportokat egyéni tanácsadás keretében és konkrét ajánlatokkal tegyék érdekeltté, hogy a gyártástechnika innovációs sebességével lépést tartsanak.

„Start-ups for intelligent production”  Nyitva áll az újonnan alapított vállalkozások előtt, amelyek innovatív környezetben mutatkozhatnak be a nemzetközi piacon.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés