hirdetés
hirdetés

Digitális gazdaság

Megnyitott a CeBIT – mik az újdonságok?

Számítási felhő, dolgok internete, mobilitás, analitika és automatizálás – hetven ország több mint háromezer kiállítója hozta el innovatív megoldásait Hannoverbe, a héten zajló CeBIT 2015-re. 

hirdetés

Több mint ötezer innovatív terméket és szolgáltatást felvonultató, idei kiállításunk és konferenciánk a mélyreható változást állítja a figyelem középpontjába, amelyet a digitalizáció trendje, a digitális technológiák fejlődése és széles körű térhódítása idéz elő az üzlet világában és a társadalom egészében – mondta Oliver Frese, a CeBIT-et szervező, hannoveri Deutsche Messe igazgatótanácsának tagja az idei rendezvény előestéjén. – A digitalizáció radikálisan átformálja az üzleti modelleket és az értékláncokat, az infokommunikációs technológiák, a rájuk épülő megoldások alkalmazása stratégiai jelentőségűvé válik mind a köz-, mind a versenyszférában.

Hogyan erősíthető a versenyképesség?

A gazdasági válságot követő években kimondottan B2B jelleget öltő CeBIT idén is a különböző vertikumokban tevékenykedő üzleti vezetőknek, az IT, a marketing, a pénzügy, a HR, a gyártás, az értékesítés és a beszerzés területéről érkező szakembereknek ad információt és ötleteket arra nézve, hogy vállalatuk, intézményük miként őrizheti meg, erősítheti tovább versenyképességét hosszú távon.

Különösen gazdag kínálat várja idén az 5-ös csarnokban a kis- és középvállalatokat, amelyek Magyarországon is a nyilvános felhőszolgáltatások leglelkesebb felhasználói közé tartoznak, a dolgok internete (Internet of Things, IoT) pedig a kiállítás 23 pavilonjában és gazdag konferenciaprogramjában is kiemelt szerephez jut.

 – A dolgok internete új üzleti modelleket hív életre, és számos tanulmány már ma is alátámasztja, hogy a vállalatok IoT-beruházásai gyorsan megtérülnek – mondta Frese. – A dolgok internete azonban nem működhet rendkívül megbízható, robusztus és biztonságos digitális értékláncok nélkül, ezért az idei CeBIT egyik fókusztémája az üzlet védelme, az IT-biztonsági cégek standjai megtöltik a 6-os csarnokot.

Nagy nevek a konferencián

Tetten érhető a biztonsági fókusz a CeBIT 200-nál több előadót felvonultató konferenciaprogramjában is. Pódiumra lép többek között Jamie Shea, a NATO új biztonsági kihívásokkal foglalkozó főtitkár-helyettese, Kevin Mitnick, a világ legismertebb hackere és Edward Snowden, aki az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége és más titkosszolgálatok gyakorlatát leleplező, titkos dokumentumok nyilvánosságra hozatalával a világ legnagyobb lehallgatási botrányát robbantotta ki – ő Oroszországból, élő videokapcsolaton keresztül fog szólni a hannoveri közönséghez.

A digitális technológiák lehetőségeit kiaknázó, új üzleti modelleket, ötleteket és fejlesztéseket több mint 350 feltörekvő cég mutatja be a CeBIT három csarnokában. A kiállítás idei partnerországa Kína, amely több mint 600 kiállítóval érkezett Hannoverbe, közöttük olyan vállalatokkal, mint az Alibaba, a Huawei, a Xiaomi és a ZTE. Angela Merkel, német kancellár és  Ma Kai, kínai miniszerelnök-helyettes mellett Jack Ma, az Alibaba alapítója is beszédet mondott az idei CeBIT hivatalos megnyitóján.

Sigmar Gabriel, német gazdasági miniszter a CeBIT 2015 első napján az SAP standján (forrás: CeBIT)
Sigmar Gabriel, német gazdasági miniszter a CeBIT 2015 első napján az SAP standján (forrás: CeBIT)

Nem utolsósorban a CeBIT szervezői örömmel nyugtázták, hogy a kiállító cégek száma nem csökkent a tavalyi évhez képest, a kiállítási terület pedig még nőtt is 5 százalékkal – erre 2001 óta nem volt példa. A hannoveri megarendezvényt az IT iparág ezredforduló utáni mélyrepülése – a dotkom lufi kipukkanása –, majd a 2008-tól kibontakozó pénzügyi-gazdasági válság egyaránt megviselte. Nem használt az sem, hogy a saját rendezvényeiket hatékonyabbnak látó, nagy kiállítók kezdtek elmaradni, és komoly versenytárssá vált maga a széles sávú internet is, amelyen bárhol és bármikor elérhetők a legfrissebb termékinformációk.

Idén viszont több kiállító – közöttük a HP, a Huawei, az Intel a Samsung és a ZTE – növelte standja alapterületét, és a kiállítás történetében először az Amazon Webservices, a Dropbox, a Tesla és a Xiaomi is standot épített, ami figyelemre méltó, különösen a felhőszolgáltatók részéről.

A CeBIT 2015 péntekig, március 20-ig várja látogatóit Hannoverbe.

Kis Endre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés