hirdetés
hirdetés

Festo-stand a Hannoveri Vásáron

Az ipari 4.0 következő fázisába léptek

Hatalmas szárnyfesztávú repülőkutya élethű mása szelte a levegőt, kerékszerűen összegömbölyödött pókutánzat gurult ide-oda, miközben a szakemberek a szupravezetés vagy az intelligens pneumatika legújabb eredményeit szemlélték a Festo standján a nemrégen rendezett Hannoveri Vásáron.

hirdetés

Milyen új esélyei vannak egy automatizálási nagyvállalatnak és partnereinek a digitalizált termelési környezetben? Másképpen fogunk-e dolgozni a jövő okosgyárában, hogyan fog kinézni a munkahelyünk? Milyen támogatást fog nyújtani a mesterséges intelligencia és a robotika? Elleshetünk-e újabb mintákat a természetből, amelyeket aztán átültethetünk az ipari gyakorlatba? Hasonló kérdésekre igyekezett megadni a választ a német Festo vállalatcsoport az április 23. és 27. között lezajlott Hannoveri Vásáron felépített, tekintélyes méretű standján. A családi tulajdonban lévő, nagy hagyományú cég „Integrated Industry – Connect and Collaborate” mottó alatt mutatta be a teljes termelési láncot érintő automatizálási megoldásait, a Bionic Learning Network hálózat keretében napvilágot látott legújabb bionikai fejlesztéseit, valamint a jövőbe mutató más kutatásainak eredményeit az érdeklődőknek, köztük a nemzetközi szaksajtó képviselőinek.

Digitális utazás az értékteremtési lánc mentén

A korábbi évekhez viszonyítva már a megújult standelrendezés is jelentős változásokra hívta fel a figyelmet. A Festo teljes tevékenysége a köré összpontosul, hogy hogyan kapcsolja a jövő termelési hálózatába az embert, a gépet és az információtechnológiát. A mátrixalakzatban elhelyezett bemutatótárlók hosszanti tengelyén az ipar 4.0-val kapcsolatos első tudások megszerzésétől az okos tervezésen, rendszerépítésen és működtetésen keresztül a karbantartásig lehetett haladni az egymásra épülő folyamatokban, míg a másik dimenzióban a digitalizáció egyre emelkedő foka nyilvánult meg.

A legújabb automatizálási fejlesztések fali tablókon jelentek meg (forrás: Festo)
A legújabb automatizálási fejlesztések fali tablókon jelentek meg (forrás: Festo)

A legújabb termékkínálat bemutatása közben többek között láthattuk, hogy a terepi eszközöktől a legfelső szintig minden téren képesnek kell lenni a kommunikációra, amelyet a vállalata saját felhője, a Festo Cloud is segít. A Handling Guide Online ingyenes netes segédeszköz a gyors rendszertervezést segíti, a szükséges paraméterek bevitelét követően gyorsan közli ár szerinti sorrendben a munkadarab-mozgatási feladatra javasolt ötféle kidolgozott rendszerét. Ha a felhasználó kiválasztotta a számára leginkább alkalmasat, akkor gombnyomásra rendszerazonosítót, CAD-modellt, konfigurációs fájlt és minden szükséges dokumentációt megkap.

A jövő munkahelye ember-robot együttműködésen alapul
A jövő munkahelye ember-robot együttműködésen alapul

Arra is felhívták a Festo szakemberei a figyelmet, hogy az IO-Link kommunikációs szabvány napjainkban már mindenhová beépül a szenzortól a felhőig, és egyfajta közös nyelvvé válik. A tavaly bemutatott intelligens pneumatika, a Motion Terminal pedig a pilotprojektek fázisában van, a jövőt jelentő, számos funkció megvalósítására alkalmas szeleprendszer katalógustermékké válása a következő évre várható.

Inspirálódás és új ötletek egysége

A vásári stand egyik legnépszerűbb szekciója az a terület volt, amelyen Inspire gyűjtőnév alatt a Festo azon újdonságait, kísérleteit mutattak be, amelyek egyrészt a mátrixosan szemléltetett digitalizációs sarokpontok tapasztalataiból, másrészt új mérnöki víziókból táplálkoznak. Itt is legnagyobb tömeget a bionikai fejlesztések vonzották. Két új „állatfajjal” szaporodott a közelmúltban a vállalatcsoportnak a természet modellezésével alkotott modellekből álló készlete. A mesterséges rája, hal, elefántormány, kenguru, madár, szitakötő, összehangolt mozgásra képes hangya- és lepkeraj (hogy csak néhányat említsünk) után most egy könnyűszerkezetes repülőkutyát mutattak be, a BionicFlyingFoxot.

A legnagyobb érdeklődés a BionicFlyingFox bemutatóját kísérte
A legnagyobb érdeklődés a BionicFlyingFox bemutatóját kísérte

A majdnem 2,3 méter vitorlafesztávolságú műlény elektronikájának és kamerarendszerének köszönhetően kvázi autonóm repülésre képes. A nagydenevérek közé tartozó, az indonéz szigetvilágban és Ausztráliában honos emlősállat a természetben valamelyest kisebb mesterséges másánál, amelynek megalkotásában az egyik legnagyobb kihívást a számtalan kiterjesztésből és összecsukásból adódó gyűrögetést bíró, hajszálvékony, rendkívül elasztikus szárny anyaga jelentette. Ezt végül egy speciális, rugalmasan kötött, pontszerűen hegesztett membránfólia formájában sikerült megtalálni.

Ha kell, akkor pókként jár, ha kell, akkor gurul: BionicWheelBot
Ha kell, akkor pókként jár, ha kell, akkor gurul: BionicWheelBot

A bionikus állatkert másik új jövevénye a szaharai kerekes pók modellje, a BionicWheelBot volt, amelynek sajátossága, hogy normál mozgás közben négy pár lábából hármon halad, egyet pedig összecsukva tart. Amikor menekülésre kényszerül, és a talajviszonyok is megengedik, akkor az addig futó hat lábát kerékszerű alakzatba zárja össze, és a korábban pihenő lábpátrral hajtva magát gyorsan gurul. A latin nevén Cebrennus rechenbergi másának bemutatóját a sivatagi pók névadó felfedezője, Ingo Rechenberg berlini botanikaprofesszor személyes jelenléte is színesítette.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés