hirdetés
hirdetés

Esemény

Az információtechnológia evolúciójáról nyílik kiállítás

Az Óbudai Egyetemen augusztus 2-ától látható tárlaton számos kuriózumot is láthatnak az érdeklődők.

hirdetés

A jövő héten IT Evolúció címmel megnyíló kiállítás Kutor László, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar tanárának több mint 40 évnyi gyűjtő és rendszerező munkájával kifejlődött magánygyűjteményéből jött létre a számolástechnika, az elektronika, az adattárolás és az elektronikus kommunikáció meghatározó elemeit és az elemek evolúcióját bemutatva. A legkorábbi technikáktól a legújabbakig (a körzőtől az iPAD-ig) áttekinti a fejlődést, és e sorban számos meghatározó „elsőt és utolsót”, kuriózumot is bemutat.

Az állandó kiállítás az Óbudai Egyetem Budapest III. kerület, Bécsi út 96/b szám alatti épületében lesz megtekinthető annak nyitva tartási idejében, augusztus 19-ig hétfőtől péntekig 6.00-20.00 óra között, augusztus 19. után 6.00-22.00 óra között.

Íme ízelítőül néhány kincs a gyűjteményből:

Thomas-aritmométer A világ első sorozatban gyártott, kereskedelmi sikert elért számológépe. Az osztrák banki működés egyik kiemelkedő eszköze. Később Curt Herzstark tökéletesítette, és létrehozta a KURTA nevű számológépet, amely az utolsó sorozatgyártott mechanikai típusokhoz tartozott. Külön érdekesség, hogy a tervezést egy koncentrációs táborban végezte el, amelyre felfigyelve a nácik megkímélték az életét. A pilóták és az autóversenyzők navigátorainak kedvelt precíziós kultusztárgya volt

Szentgyörgyi Albert diktafonja A Dictaphone Co. terméke a nagy amerikai márkák egyik jeles képviselője, a századforduló egyik slágerterméke. Hangrögzítésre viaszhengert használt.

A tárlaton látható eszköz különlegessége, hogy Klebelsberg Kuno miniszter ennek felajánlásával – más érvek mellett természetesen – sikeresen meggyőzte a később egyedüli Magyarországon dolgozó hazánk fiaként Nobel-díjat kapott Szentgyörgyi Albertet, hogy térjen vissza Cambridge-ből, és a Szegedi Tudomány Egyetemen folytassa kutatásait tanszékvezetőként.

A Philae szonda vezérlőprocesszora Az Európai Űrügynökség (ESA) 2004. március 2-án indította útnak a Rosetta űrszondát a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökös felszíni vizsgálata céljából. Az üstökösre szállást a Philae leszállóegység sikeresen végrehajtotta. Vezérlőprocesszorát magyar mérnökök tervezték.  A feladat nehézségét jelzi, hogy a 10 évvel korábban útra bocsátott űrjármű olyan messze került a Földtől, hogy a rádióhullámok csak 30 perc alatt értek el hozzá. Ennek ellenére sikeres szoftverfrissítést is végrehajtottak.

A „szupernagy” számítógép Ezt a szuperszámítógépet, az IBM pSeries 690 Regattát a 2000-es évek folyamán időjárás előrejelzési modellek kalkulálásában használtak fel.

Az akkor 200 millió forintért vásárolt gép 5,2 gigaflops teljesítményre volt képes, és 2010-ig segítette az Országos Meteorológiai Szolgálat munkáját. Társa is megtalálható a kiállításon, az SGI Altix 3000-es.

Körzők A high-tech tudomány alapjait a körző használata teremtette meg. Korábban körzővel és vonalzóval tervezték az épületeket és gépeket. A körző kezdetektől a tervezők féltett kincse volt, amelyből a kiállítás széles választékot bemutat. Közöttük Süss Nándor, az egykori Magyar Optikai Művek jogelődje alapítójának körzőjét.

HP 9100-as, az első PC Az 1968-ban gyártott konfiguráció lett a világ első nagysikerű asztali számítógépe. Gyorsasága 20-szorosan meghaladta a versenytársakét, és alkalmazta a matematikai számítások egyszerűsítéséhez szükséges fordított lengyel jelölésmódot.

A típus megbízhatósága legendás: a fennmaradt gépek 30 százaléka még 50 év elteltével is működőképes. A Kandó Kálmán Főiskola leselejtezett eszköze több évtizedes lappangás és több átázás után is „hasít“ 1,21 MHz teljesítményével.

A kiállításon számos további kuriózumot is meg lehet tekinteni többek között közel 3 méteres, táblára akasztható, illetve zsebben hordható logarlécet, római kori kő számológolyót, repülőgépes fekete dobozokat, az egyik első merevlemezt, Jánosi Marcell kazettás floppyját.

(forrás: Óbudai Egyetem/ GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[191911] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés