hirdetés
hirdetés

EMO Hannover 2019

Az AI mint avantgárd informatika

A mesterséges intelligencia a digitalizálás második hullámát hozza el, az ipar 4.0 keretén belül új, megújító értelmezést nyer az AI és a fémmegmunkálási folyamatok kulcstényezőjévé válik – hangzott el többek között az idei EMO fémmegmunkálási világvásár legfontosabb témáit beharangozó nemzetközi sajtóelőzetesen, július 3-án a rendezvénynek is otthont adó Hannoverben.

hirdetés

A szektor világszerte legnagyobb vására 2017 után idén újra Hannoverben nyitja meg kapuit – a kétéves ciklusban rendezett EMO-nak szokásosan kétszer Alsó-Szászország tartományi székhelye, majd egyszer az északolasz Milánó ad otthont. Szeptember 16. és 21. között Németországban, a világ harmadik legnagyobb szerszámgéppiacán mutatják be a gyártástechnológia képviselői termékeiket és szolgáltatásaikat.

A júniusi adatok szerint több mint 2100 kiállító jelezte részvételét az EMO Hannover 2019-re 178 ezer négyzetméter kiállítási területet lefoglalva. Ezek a számok meghaladják a két évvel ezelőtti rendezvény hasonló időszakra jellemző adatait, és ezzel rekordok felállítását vetítik elő. A kiállítók földrészek szerinti megoszlásában jelentősebb átrendeződés várható, Ázsia részaránya a 2017-es 23 százalékról mostanra mintegy 30 százalékra növekedett az európai kiállítói arány rovására. Amerika 3-4 százalékos részvétele változatlannak látszik.

Szerte a világból érkezett több mint nyolcvan szakújságíró előtt vázolták a jövő gyártástechnológiai trendjeit az EMO sajtóelőzetesén (forrás: VDW)
Szerte a világból érkezett több mint nyolcvan szakújságíró előtt vázolták a jövő gyártástechnológiai trendjeit az EMO sajtóelőzetesén (forrás: VDW)

Az EMO Hannover a világ minden pontjáról vonzza a szakmai érdeklődőket. Két évvel ezelőtt nagyjából 130 000 látogató volt kíváncsi a technológiai trendekre, akiknek majdnem a fele Németországon kívülről érkezett Hannoverbe, és mintegy 160 ország képviseltette magát. A kiállítókat tekintve ez az arány 64 százalékra emelkedett – adott áttekintést a szervezés jelenlegi állásáról és a várható számokról Wilfried Schäfer, a vásár szakmai rendezője Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (VDW) ügyvezetője.

Minden az intelligens technológiák körül forog

Az első hannoveri EMO 1977-es megrendezésétől napjainkig hatalmas utat járt be a világvásár vezértematikája, a fémmegmunkáló ipar. Az idei kiállítás központi témája, „Az intelligens technológiák mozgatják a jövő termelését” az iparág egyik legnagyobb kihívásával foglalkozik. Az okosmódszerek jelentik a produktivitás legfontosabb kulcsát, és ugyanígy a jobb minőségét és a nagyobb rugalmasságát is, ezek pedig a gyártástechnológia további fejlesztéseinek legfontosabb célkitűzései – mutatott rá a szakember.

Az IoT többféle vetületben jelenik majd meg a szakkiállításon. Hogy csak néhányat említsünk, az IoT a gyártásban témára kialakított kiállítóterület a vezérléstechnika, a szoftverek és az automatizálási technológia területéről érkező egyéni kiállítók számára fenntartott szekció lesz. Az Ipar 4.0 – intelligens megoldások az üzlet fellendítésére címmel tartott különbemutatón innovatív cégek és elismert kutatóintézetek mutatják be intelligens megoldásaikat, amelyek legfőbb célja, hogy növeljék az ügyfelek üzleti sikereit a negyedik ipari forradalom korszakában. A VDW a VDMA (Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége) szoftveregyesületével fogott össze, és együtt szervezik az ipar 4.0 koncepcióval és a gépi tanulással kapcsolatos legújabb trendeket bemutató fórumot.

Az infostandok már most bepillantást engedtek az idei EMO újdonságaiba
Az infostandok már most bepillantást engedtek az idei EMO újdonságaiba

Az ipar 4.0 és az automatizáció mellett az additív gyártás a harmadik legtöbbet előkerülő téma az iparban. Az EMO Hannover keretében különbemutató foglalkozik majd a 3D-nyomtatással, és lehetőséget ad arra, hogy a teljes additív gyártási folyamatláncot, beleértve az utófeldolgozást is, össze lehessen hasonlítani a hagyományos megmunkálási folyamatokkal. Az idei EMO kiemelt hangsúlyt fektet a startupokra, és már második alkalommal biztosít nekik saját platformot Young Tech Enterprises elnevezéssel.

Az ipar 4.0 közös nyelve, az Umati – azaz a szerszámgépek felhasználói felületéhez kapcsolódó, az OPC egységes struktúráján alapuló szabvány – valamennyi funkciójával együtt szintén bemutatásra kerül az EMO Hannover 2019 kiállításon.

Új értelmezést nyer az AI és az autonómia

A beharangozó rendezvényre több mint harminc országból, három kontinensről érkezett mintegy nyolcvan szakújságíró előtt Anselm Blocher a mesterséges intelligencia saarbrückeni kutatóhelye (DGKI) részéről tartott előadást az AI (artificial intelligence) szerepéről az ipar 4.0 trendjében. Felvázolta a jelenlegi akadályokat és az esélyeket a valós gyártási körülmények között, és arra a következtetésre jutott, hogy a géppel értelmezhető adatokon alapuló új gazdaságban a mesterséges intelligencia kikerülhetetlen, az avantgárddal összehasonlítható megújító szerepet fog betölteni (avantgarde intelligence), és az ipar 4.0 kulcstényezőjeként kell tekintetünk rá. A gépi tanulás és annak alkalmazása fogja a prémium termékeket okos termékekké és szolgáltatásokká konvertálni. A komplex AI-rendszerek egyik fő ismérve lesz, hogy azokat blokkokból, az egyedi igények szerint lehet majd felépíteni.

Az autonóm szerszámgépek felé vezető út gyakorlati bemutatója a Hannoveri Gyártástechnológiai Központban
Az autonóm szerszámgépek felé vezető út gyakorlati bemutatója a Hannoveri Gyártástechnológiai Központban

Az EMO szakvásár tematikájával összefüggésben a jelenlegi kutatások egy másik fő irányáról, az autonóm szerszámgépekről a Hannoveri Leibnitz Egyetem berkein belül működő PZH Produktionstechnisches Zentrum Hannover gyártástechnológiai központban Marc-André Dittrich beszélt. Amíg 10-15 évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlennek tűnt az önvezető autók megjelenése a közlekedésben, addig mára ez küszöbön álló valósággá vált. Ehhez nagyon hasonlatos vízió az autonóm gyár, amelyben a gépek és a berendezések maguk döntenek, maguk alakítják ki az optimális termelési folyamatokat, navigációs rendszer segítségével önállóan irányítják a munkaállomások között a megmunkálandó darabokat. Az autonóm közlekedéshez hasonlóan ennek néhány eleme már ma is rendelkezésre áll, és a következő 3-5 év fejlesztéseivel eljuthatunk a részben autonóm gyártás szintjéig, majd 10-15 éves időtávban a teljes autonómia is elképzelhető.

Infostandokon a vásári újdonságok

A technológia jelenlegi fejlettségébe és a szeptemberi EMO vásáron megjelenő újdonságokba betekintést adott közel negyven kiállító a sajtóesemény keretében tartott két-két perccel bemutatkozással, valamint az előtérben felállított infostandokon. Ezekből már most is látszott, miszerint a kiállítók több mint 70 százaléka az EMO világvásárra időzíti a legfrissebb innovációinak premierjét.

A német Alphalaser cég például olyan mobil lézeres hegesztési megoldással készül, amely a legkisebbektől a legnagyobb munkadarabokig, az orvostechnikától a repülőgépiparig bevethető. A prezentáción a vállalat szakembere a lehetőségek szemléltetésére egy, az emberi haj vastagságával összemérhető, 0,2 mm átmérőjű platinahuzalból a berendezéssel készített gömbalakzatot mutatott be. A hagyományosan megmunkálógépeiről ismert Trumpf már a hálózatos ipar vezető szereplőjeként definiálja magát, és a 3D-s nyomtatás területéről hozott fel egy koponyaimplantátum formájában példát a szakértelmére. A DMG Mori elsősorban az automatizálásra és a digitalizálásra összpontosít, az EMO-n 27 automatizálási megoldással és több mint harminc digitális innovációval jelenik majd meg. A Chiron-csoport öt világújdonsága közül az egyik a 16-os sorozat továbbfejlesztése, a bonyolult darabok nagy pontosságú és nagy sorozatban történő előállítására alkalmas öttengelyes DZ 16 W megmunkálóközpont lesz.

A 3D-nyomtatás egyik fő alkalmazója az orvostechnika, többek között koponyaimplantátum készítésére
A 3D-nyomtatás egyik fő alkalmazója az orvostechnika, többek között koponyaimplantátum készítésére

A spanyol Solaruce családi vállalakozás megmunkálógépeivel a felhasználók azon problémáját kívánja orvosolni, hogy 80 százalékuk túl bonyolultnak találja a gépkezelést. Ezért egyszerű, nagy tapasztalatot nem igénylő berendezésekkel jelentkeznek, amelyekhez számos szolgáltatást és kiterjedt vevőtámogatást kínálnak. A francia acélipari Erasteel a porkohászati technológiák szakértője, és az első porszórási eljárás megjelenésének 50. évfordulóját ünnepli, amely egybe esik az ember Holdra lépésének fél évszázados jubileumával.

A német Matec a szerszámgépekhez kínált lengőasztaljaival a hagyományos folyamatokat gyorsabbá és hatékonyabbé teszi, 90 fokban lehajtható gépasztalával az új munkadarabra való átállás ideje másodpercekre rövidíthető. A Gefertec újdonságai az akár 1100 mm×1400 mm×1720 mm-es munkadarabok generatív előállítására alkalmas berendezések, amelyek egy kisebb változatával például a német vasút számára készítenek az öntvények alternatívájaként 3D-nyomtatott mozdonyalkatrészeket.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés