hirdetés
hirdetés

A+A 2017

Amit a munkavédelem innovációiról tudni kell

„Az ember számít” mottóval rendezik meg október 17. és 20. között Düsseldorfban az egyéni védelem, a munkahelyi biztonság és a foglalkozás-egészségügy világvásárát.

hirdetés

Az A+A 1954-es alapítása óta sok éven át járult hozzá ahhoz, hogy világszerte felkeltse a figyelmet a munkavédelem és a munkahelyi egészségfejlesztés iránt. Az új fejlesztéseket rendszeresen felvették a szakvásár és a kongresszus tematikájába. Az első, még „Munkavédelem+munkaegészségügy” néven rendezett A+A óta sok minden változott: 25 éve fogadták el az Európai Unióban az első munkavédelmi keretirányelvet, és innentől kezdve az Európai Unió a magas követelményszintű szabályozással mindig úttörő szerepet töltött be a munkavállalók egészségügyi és biztonsági kockázatoktól való védelmében. 2008 óta közel negyedével csökkent a halálos munkahelyi balesetek száma, egyúttal pedig közel tíz százalékkal lett kevesebb az Európai Unióban azoknak a munkavállalóknak a száma, akiknek a munkavégzés okozott vagy súlyosbított egészségügyi problémát. Ennek ellenére vannak még kihívások: a becslések szerint évente 160 000 ember hal meg Európában a munkájából eredő megbetegedésben. A magas európai követelményszint megőrzése és frissítése a legfőbb prioritások közé tartozik. Az Európai Bizottság nemrégiben vállalt kötelezettséget további kulcsfontosságú intézkedések foganatosítására, amelyekkel az uniós jogot és az uniós munkavédelmi előírásokat illesztik a változó foglalkoztatási modellekhez és a társadalmi változásokhoz.

Közel kétezer kiállító

2017. október 17–20. között minden az egyéni védőfelszerelések, a munkahelyi biztonság és a foglalkozás-egészségügy körül forog Düsseldorfban: az A+A 2017 átfogó képet nyújt a munkavédelem, a munkahelyi egészségfejlesztés és a vállalati biztonságirányítás területén világszerte megjelenő legújabb irányzatokról és termékekről. A vezető seregszemlén mintegy 1900 kiállító vesz részt, és valamennyi földrészről jelentkeztek vállalatok. A munkahelyi munkavédelem és biztonságirányítás minden szakértőjének, a felelős személyügyi vezetőknek és üzemi tanácstagoknak, ipari beszerzőknek, szakkereskedőknek, üzemorvosoknak, a tűzoltóság, a rendőrség és a műszaki mentés bevetési szakembereinek, a szakmai közösségek és a balesetbiztosító pénztárak munkatársainak, valamint a kisebb vállalatok tulajdonosainak az A+A a legfontosabb szakmai rendezvény.

„A magasan fejlett technológia, a digitalizálás, az elektronizálás a munkavédelem világát sem hagyja érintetlenül. Ehhez járul hozzá, hogy egyre nyomatékosabb súlyt kap az az emberi alapjog, miszerint mindenkinek joga van egészséges körülmények között dolgozni, amelynek biztosítása a munkaadók morális felelőssége is” – húzta alá a vásár időszerűségét Klaus Bornack kiállítói tanácsadó az A+A 2017 nemrégiben Bécsben tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A magasban dolgozóknál kiemelt jelentőségű a munkavédelem (forrás: A+A)
A magasban dolgozóknál kiemelt jelentőségű a munkavédelem (forrás: A+A)

A seregszemlét kétévente, a szakma innovációs ritmusához igazodóan rendezik meg. 2015-ben közel 1900 kiállító érkezett 55 országból Düsseldorfba, a több mint 65 ezer látogató pedig 86 nemzetet képviselt.

Idén a nagyobb érdeklődés a magyar kiállítók vonatkozásában is tapasztalható. A Magyar Nemzeti Kereskedőház által szervezett 52 négyzetméteres közösségi standon hat vállalat állít majd ki, négy cég pedig egyéni kiállítóként utazik ki, ezek közül egy várólistán van, a többiek 77 négyzetméter kiállítási területet kötöttek le.

Kísérőprogramok sora

Az A+A szakvásárral párhuzamosan a Munkavédelem és Munkaegészségügy 35. nemzetközi kongresszusa nyújt átfogó tájékoztatást az ágazatot jelenleg foglalkoztató kérdésekről és kihívásokról. A kongresszust idén is a Basi, a német Szövetségi Biztonsági és Egészségügyi Munkaközösség szervezi. és több mint 50 rendezvénysorozatot kínál, ahol több mint 300 előadó taglalja napjaink szakmai kérdéseit és a problémák lehetséges megoldásait.

A 10. vásárcsarnokban rendezett Biztonság és egészség találkozó a Basi hazai és nemzetközi partnerekkel közösen rendezett különbemutatója. A rendezvényen a munkavédelem és az egészségvédelem szakmai védnökei, a szakmai érdekképviseletek és balesetbiztosító pénztárak, szakszervezetek és munkáltatói szövetségek, minisztériumok és állami intézmények, ágazati és szakmai szövetségek, felsőoktatási intézmények és további szervezetek vesznek részt.

A 11-es csarnokban rendezett Biztonságos működés és védelem trendfórum hat kiemelt témakörben kínál egyszerű és érthető előadásokat a legújabb fejlesztési eredményekről.

A Munkahelyi tűzvédelem és vészhelyzet-kezelés tematikus park a 6-os csarnokban élő bemutatókat és mentési műveleteket kínál, amelyek segítségével megelőzhetők a balesetek és a nagyszabású káresemények.

Élő tűzvédelmi bemutató az idei A+A programjában is szerepel
Élő tűzvédelmi bemutató az idei A+A programjában is szerepel

A minden vásárnapon a 11-es csarnokban megrendezett A+A divatbemutatókon bemutatják, hogy a kimagasló formavilág és a biztonság ma már egyáltalán nem zárja ki egymást, és ezt az intelligens megoldások és új anyagok biztosítják.

A 10-es csarnokban rendezett Munkahelyek kialakítása és munkahelyi egészségvédelem színpadi program az irodai munkahelyek és munkafolyamatok ergonomikus kialakítását, valamint a munkahelyi egészségfejlesztést helyezi előtérbe.

Így lehet szélsőséges helyzetből menteni: a THW Szövetségi Műszaki Mentő Intézet és a DLRG Német Életmentő Társaság együttműködésében mutatják be a 6-os csarnokban a Biztonságos mentést magasból és a mélyből. A bemerülő medence és a fedett mászófal segítségével a balesetet szenvedett emberek gyakorlati mentését láthatjuk – víz felett és alatt egyaránt.

Vendégország: Nagy-Britannia

Az A+A 2017 szakvásár kísérő rendezvényeinek sorát a vendégországhoz, Nagy-Britanniához kapcsolódó kínálat színesíti: német-brit munkavédelmi párbeszéd keretében fontos ágazati szövetségek, intézmények és a politika együttműködésének érdekében. Ennek keretében jelenik meg a szakvásáron és a különbemutatókon, valamint a vásári kongresszuson elhangzó előadásokkal a brit Health and Safety Executive, a brit kormány független szakértő tanácsadó testülete.

A szakvásár tanácsadó testülete a vendégországot ugyan már az A+A 2015 keretében, tehát jóval a Brexit népszavazás előtt választotta ki, de a megváltozott körülmények tükrében még fontosabb a nemzetközi tapasztalatcsere. A jelenlegi politikai helyzet a védőfelszerelések és védőeszközök gyártóinak is számos kérdést vet fel. Meghatározó szakmai platformként az A+A 2017 teret biztosít az üzleti és intézményes kapcsolatok alapos megvitatására, a közel 32 millió munkavállalót jelentő brit piac közelebbi megismerésére.

Kedvező piaci előjelekkel rendezik az A+A szakvásárt
Az egyéni védőfelszerelések piaca bővül lendületesen: volumenét jelenleg mintegy 18 milliárd euróra becsülik. Ennek 38 százalékát jelentik az Európai Unió piacai (5,8 milliárd euróval) és ezen belül csak Németország 1,8 milliárd eurós piacot jelent. A szakértők vélekedése szerint a piac további bővülés előtt áll.
Virágh Judit/A+A
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés