hirdetés
hirdetés

Szabványalkotás

A szervizrobotok jövője a tét az Óbudai Egyetemen

A legújabb emberközpontú robotikai szabványok kialakításán dolgozik 17 ország csaknem száz akkreditált szakértője Budapesten, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ szervezésében zajló ISO/IEC robotikai ülésen. Az esemény utolsó napján rendezik meg az Orvosi Robotikai Workshopot a sebészeti és a rehabilitációs robotika területén zajló fejlesztésekről és a közelgő tudományos eredményekről; az esemény nyilvános.

hirdetés

A szervizrobotok egyre inkább elterjedőben vannak a világban, és ma már nemcsak a porszívórobotok hódítanak, hanem olyan új piacok nyílnak, mint a háztartási robotoké és a személyi asszisztens robotoké. A folyamatosan változó emberi környezetben ugyanakkor a robotok alkalmazása nagyfokú autonómiát igényel, emiatt különösen nagy szerepe van a biztonságot és stabilitást meghatározó szabványoknak. A nemzetközi robotikai szabványosítás egy bonyolult folyamat, amelyben részt vesznek az ipar, a közigazgatás és az akadémia kiválasztott szakértői. Magyarország évek óta aktívan részt vesz ezekben a munkabizottságokban, ahol a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) hivatalosan is tag.

Az ISO (International Organization for Standardization) és az IEC (International Electrotechnical Commission) a világ két legmeghatározóbb szabványügyi testülete, és közösen hozták létre a TC 299 Robotics (robotika) bizottságot, amelynek jelenleg nyolc aktív munkacsoportja dolgozik a modern robotokra vonatkozó szabályok kialakításán. Ezen munkacsoportok felelőssége a nemzetközi ajánlások és szabályozások kialakítása a szervizrobotika olyan új területein, mint a kollaboratív, az otthon ápolási, a rehabilitációs és a sebészeti robotok. Ez utóbbi két területen már az utolsó simításokat végzik a szakemberek az új dokumentumokon, és még idén megjelenhetnek a vadonatúj biztonságtechnikai szabványok.

Az ISO/IEC robotikai ülést az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központja (EKIK) bonyolítja le, amelynek egyik kiemelkedő egysége a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ (BARK). A rendezvényen 17 ország csaknem száz akkreditált szakértője vesz részt tíz napon át.

A hagyományt követve az esemény utolsó napján, július 28-án rendezik meg az Orvosi Robotikai Workshopot az Óbudai Egyetem központi épületében (1034 Budapest, Bécsi út 96/B). A 9-től 14 óráig tartó rendezvényen a meghívott előadók számolnak be a jelenlegi fejlesztésekről és a közelgő tudományos eredményekről a sebészeti és a rehabilitációs robotika területén, és amelyen minden érdeklődő részt vehet.

(forrás: Óbudai Egyetem/ GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés