hirdetés
hirdetés

A Single Pair Ethernet technológia

A párhuzamos adat- és teljesítményátvitel forradalma

Szeptember 22-én és 23-án a Phoenix Contact a Single Pair Ethernet (SPE) Szövetség tagjaként nemzetközi, digitális tudáscserének ad otthont a különböző iparágak és technológiai szektorok szakértői között a SPE témában. Az idén először megrendezésre kerülő Technology Days esemény lehetőséget biztosít számodra, hogy szakértőkkel konzultálj és tájékozódj e kommunikációs technológia hozzáadott értékéről.(x)

hirdetés

 Regisztrációért kattintson ide! 

A 4 és 8 eres kábelezési rendszerek fejlesztése az egyszerű és biztonságos egy érpáras kábelezés felé megkezdődött – ennek eredménye a Single Pair Ethernet.
Az Ethernet már a 80-as évek óta a vezető kommunikációs és hálózati protokoll a LAN-ok terén, és azóta mindig újabb és újabb alkalmazási területeket hódított meg. Lehetővé teszi a zökkenőmentes információátvitelt TCP/IP protokollal és sokan a helyi IoT hálózatok alkalmazássemleges kommunikációs protokollját látják benne. Az új és régi generációk közötti egyedülálló kompatibilitása képezi a jövőbeli Single Pair Ethernet alapját.

Iparágakon és alkalmazási területeken átívelő szövetség az SPE technológiában

A SPE technológia területén a Phoenix Contact és további iparágakat és felhasználási területeket képviselő, a maguk területén vezető szerepet betöltő technológiai cégek között a technológiai partnerség továbbfejlődött, és SPE System Alliance néven iparági szövetséggé alakult. A szervezetet alkotó partnerek célja, hogy az „ipari dolgok internetére” (Industrial Internet of Things – IIoT) fókuszálva, de akár egyéb területek felé is elmozdulva az SPE technológia továbbfejlesztésén dolgozzanak.
A szerteágazó szakterületet átfogó SPE System Alliance tevékenysége már most is különböző alkalmazási módok és felhasználási területek széles körét fedi le.

SPE az autóipar területén – ösztönzés az autóiparból

A gépjárművek jelenlegi generációit egyre növekvő mértékben szerelik fel Ethernet rendszerekkel. A vezérlőeszközök és szenzorok hálózatba kapcsolásán keresztül további innovációk valósulhatnak meg a vezetéstámogató rendszerek terén, például a LiDAR-technológiában, a nagyfelbontású kijelzők, az önvezetés, a 4K kamerák, illetve az infotainment rendszerek körében.

SPE az épületautomatizálásban

A IoT segítségével könnyebben és költséghatékonyabban válhatnak valósággá az okosépületek és gyártóüzemek. Az egyes LED lámpák, kapcsolók, szenzorok, termosztátok, gépvezérlő rendszerek és az árnyékolókat mozgató motorok mind ezen az IP protokollon keresztül kapcsolódnak a helyi adathálózaton és a felhőn keresztül az épületmenedzsment-rendszerhez. A legtöbb esetben nincs szükség magas adatrátára, csak magas csatlakoztatási sűrűségre. Az egy érpáros Ethernet technológia ideálisan egészíti ki a digitális mennyezet koncepciót.

SPE a passzív ipari kábelezés területén

Az SPE technológia konzisztens IP-kommunikációt biztosít a terepi szinttől egészen a nagyvállalati szintig, és ennek megfelelően az egyes szenzoroktól a felhőig. A jelenleg elterjed terepi buszrendszerek alternatívájaként ez a technológia forradalmasítani fogja az ipari adatátvitelt.

SPE a szenzortechnológiában

A klasszikus automatizálási technológiákban való alkalmazásuk mellett a különböző érzékelőket növekvő mértékben használják IIoT alkalmazások intelligens adatforrásaként is Ethernet hálózatokon keresztül. A csatlakozótechnológia SPE által lehetővé tett miniatürizálódásának köszönhetően már kisebb, térben korlátozottabb szenzorok is rákapcsolhatók Ethernet hálózatokra.
További előnyt biztosíthat az SPE és a tápellátás kombinálása az adatvezetéken keresztül. Ez azt jelenti, hogy a továbbiakban nincs szükség külön hálózati tápcsatlakozásokra.

SPE kábelek és vezetékek

Az SPE alkalmazási területein az átviteli csatornákat különféle kábelekből és változó számú dugaszolható csatlakozóból állítják össze. Bár az átviteli csatornákat rendszerszabványokban (pl. az ISO/IEC 11801 szabványcsaládban) meghatározott adatátviteli paraméterek, például a sávszélesség, a csillapítási tényező, a visszaverődési csillapítás, illetve az árnyékolás mérete jellemzik, addig a csatlakozókat és kábeleket a megfelelő csatornákhoz kell illeszteni.
Az IEC46C bizottságban végzett munka ebben vezető szerepet játszik. Elérhetők 20 MHz sávszélességű kábelek rögzített kábelvezetéshez, 10BaseT1 csatornákhoz alkalmas összekötő kábelek, valamint 600 MHz sávszélességű kábelek 100BaseT1, illetve 1000BaseT1 összeköttetésekhez (az IEC 61156-11 szabványcsomag és utódai alapján).
A jelátvitel mellett előnyt jelent, hogy a tápfeszültség átvitele is ugyanazon az egy érpáras kábelen történik, például a kapcsolótól az érzékelőig. Az épületkábelezésben PoE néven ismert egy érpáras megoldást itt PoDL (Power over Data Line)-nek nevezik.

Csatlakozzon a kétnapos webináriumhoz ezen az oldalon!

(x)

(forrás: Phoenix Contact/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés