hirdetés
hirdetés

VS3

Zöldhidrogén-termelés árapály-energiával

Egy különleges zöldhidrogén-projekthez vásárolt vanádium redox folyadékáramos akkumulátortelepet az Európai Tengeri Energetikai Központ.

hirdetés

1,8 megawattórás vanádium redox folyadékáramos akkumulátortelepet vásárolt egy Invinity Energy Systems nevű cégtől az Európai Tengeri Energetikai Központ (EMEC). A berendezéseket Skócia Eday nevű szigetén, saját árapályenergia-termelő megoldásokkal kísérletezgető teszthelyszínén fogja installálni a szervezet.

A világon az EMEC új projektje lesz az első, amely az árapály-energia leszüretelését és a folyadékáramos akkumulátorok technológiáját ötvözi a „zöld hidrogén” folyamatos előállításához.

A skót kormány 1,8 millió fonttal támogatja a projektet.

A megvásárolt rendszert nyolc összekapcsolt Invinity VS3 akkumulátormodul alkotja.

VS3 akkumulátorok (Forrás: Invinity)

A folyadékáramos akkumulátorkomplexum feladata az lesz, hogy az árapály alapú áramtermelés egyenetlenségeit „elsimítsa”, és megbízható módon biztosítson hajtóerőt az EMEC hidrogéntermelő üzeméhez. Az árapály-energiát, energiatárolást és elektrolizátorokat ötvöző szisztéma legnagyobb előnye az lesz, hogy káros anyagok kibocsátása nélkül fogja lehetővé tenni a „zöld hidrogén” előállítását.

Az EMEC és az Invinity szerint 2021-ben fogják üzembe helyezni a komplexumot.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Offshore Energy)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés