hirdetés
hirdetés

Energetika

Vízalapú elem a nap- és szélenergia tárolására

Stanfordi tudósok olcsó módszert ötöltek ki a természetes eredetű erőtartalékok elraktározására.

hirdetés

A Stanford Egyetem kutatói kifejlesztettek egy vízalapú akkumulátort, amellyel hatékonyan el lehet raktározni a Nap és a szél energiáját, hogy aztán szükség esetén az elektromos hálózatba vissza lehessen táplálni azt. Kísérleteik során a szakemberek lényegében víz és mangán-szulfát közötti, visszafordítható elektroncserét idéztek elő. Az utóbbi anyag egy olcsó, bőségesen rendelkezésre álló ipari só, amelyet szárazelemek, műtrágya, papír és más termékek előállításához is fel szoktak használni.

A tudósok a nap- és a szélenergia eltárolási folyamatának szemléltetéséhez az elektromos hálózathoz csatlakoztatták az elemet. A vízben oldott mangán-szulfát és a beözönlő elektronok közötti reakció során az elektródákba kapaszkodó mangán-dioxid-részecskék keletkeztek. A maradék elektronok hidrogéngáz formájában távoztak a kölcsönhatásból.

A hidrogén árammá alakításának módját egy ideje már ismeri a tudomány, és így az igazi problémát az elem utántöltése jelentette.

Jelen esetben a kutatók a „kiüresedett” prototípust visszacsatlakoztatták az áramforráshoz, még pedig azért, hogy vízzel kombinálva a mangán-dioxid-részecskéket mangán-szulfát só megteremtésére ösztönözzék. Az anyag „reinkarnációja” után az egész töltési folyamatot újra és újra meg lehetett ismételni.

A prototípus csekély teljesítményének ellenére a tudósok abban bíznak, hogy egyszer majd ipari méretekre is ki tudják terjeszteni a technológiát, és akkor már a töltés/újratöltés ciklust akár 10 000 alkalommal is reprodukálni tudják majd.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Stanford News)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés