hirdetés
hirdetés

Energetika

Vezeték nélküli áramszolgáltatás messziről

Egy új-zélandi, Emrod nevű startup kifejlesztett egy megoldást, amellyel akár távoli területeket is biztonságosan lehet kábelek nélkül ellátni villamos energiával.

hirdetés

A lényeg, hogy a rendszer egy adóantennában a megújuló energiaforrások felől érkező áramot elektromágneses hullámokká konvertálja, és ilyen formában, a levegőben küldi el a vevőantenna felé. Az akár sok mérföldes távolságból beérkező jelet a rendszer ismét árammá alakítja, avagy a fogyasztók számára hasznosíthatóvá teszi. A pólusokból kibocsátott sugarak a rádióspektrum nem-ionizáló ipari, tudományos és orvosi sávján (non-ionizing Industrial, Scientific and Medical band) haladnak, és többek között a Wi-Fi és a Bluetooth általánosan használt frekvenciáit veszik igénybe.

Tekintve, hogy ilyen módon az elektromosság kábel nélkül közlekedik, alkalmazása esetén nincs szükség éktelen és költségesen karbantartható vezetékhálózatok fenntartására.

Forrás: Emrod

A technológia nem új, úgy a NASA, mint az amerikai hadsereg különböző drónokat már korábban is megmozgatott vele, ez lehet azonban az első alkalom, hogy a társadalom közvetlen módon is profitálhatna belőle.

Az Emrod jelenleg Új-Zéland második legnagyobb energiaelosztójával, a Powerco nevű céggel együttműködésben dolgozik a rendszer prototípusának létrehozásán. Ez a verzió még csak néhány kilowatt átadására lesz képes, de a metódust állítólag a lakosság áramellátásra alkalmas szintre is bármikor át lehet majd méretezni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: stuff.co.nz, Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[258308] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés