hirdetés
hirdetés

Alternatív energia

Vezérlés az első hordozható hibrid mikrogridhez

Az ABB teljes körű automatizálási megoldást szállít a világ első hordozható, napenergiára és dízel-/gázmotoros energiatermelésre alapozott mikrogridjéhez, a SunShifthez. A moduláris hibrid energetikai rendszert úgy alakították ki, hogy távoli, elszigetelt területeken élő energiafogyasztók igényei függvényében gyorsan lehessen telepíteni, lebontani és áttelepíteni új helyszínekre.  

hirdetés

A 141 kilowatt maximális teljesítményű fotovoltaikus erőműre épülő kísérleti rendszert az ausztráliai Queensland állam egyik távoli, az építőmunkások szálláshelyéül szolgáló falujában telepítették sikeresen. A rendszer gyárból szállított elemeit egy hét alatt kicsomagolták és beüzemelték a gyártól 1000 kilométerre található faluban. A rendszer négy meglévő dízelgenerátor energiatermelését egészítette ki, illetve a későbbiekben hozzájárult a dízelolaj-fogyasztás csökkentéséhez.  A rendszert, amelynek működését az ABB felhőalapú, távoli monitoring rendszerével felügyelték, hat hónap után kevesebb mint 170 munkaóra ráfordítással leszerelték, összepakolták, majd egy új helyszínen ismét telepítették.  

A hibrid mikrogrid energetikai rendszerek különösen azoknak a fogyasztóknak kínálnak előnyöket, akik a villamosenergia-hálózatra nem csatlakozó területeken élnek. Előnyei közé sorolható, hogy csökkenti a függést a dízel-/gázmotoros generátoroktól, amelyek fenntartása költséges, az üzemanyagukat – aminek ára változékony – a helyszínre kell szállítani. Ezzel szemben a villamosenergia-hálózatra nem csatlakozó területeken a nap- és szélerőművekben termelt energia már ma olcsóbb, mint a dízel vagy a gáz.  A nevezett erőművek tartalékrendszerrel vagy tárolási megoldással történő kombinálása a távoli területeken működő vállalkozások, illetve azt ott élő közösségek számára is kézzel fogható közelségbe hozhatja az energiafüggetlenség megteremtését.  

Hidrib microgrid energetikai rendszer (forrás: ABB)
Hidrib microgrid energetikai rendszer (forrás: ABB)

Néhány helyen már a bányászatban is kezdik felismerni, hogy a helyszíni, fosszilis üzemanyagra alapozott energiatermelés megújuló energiával való kiváltásával csökkenteni lehet az üzemeltetési költségeket, illetve javítani lehet az energiabiztonságot és a termelékenységet.  

A napelemmodulokból, hagyományos dízel-/gázmotoros áramfejlesztő generátorokból és opcionális energiatároló rendszerből felépülő SunShoft hordozható hibrid erőmű nagy előnye, hogy a felhasználók anélkül élvezhetik a megújuló napenergia előnyeit, hogy el kellene köteleződniük egy állandó kiépítésű, hagyományos naperőmű megépítése mellett.

A rendszer üzemének irányítását az ABB jól bevált osztott vezérlőrendszere, a Microgrid Plus System végzi, amely az erőmű minden komponensét képes integrálni.  A Microgrid Plus System kifejezetten úgy lett kialakítva, hogy összehangolja a hibrid erőművek üzemelését, illetve a megújuló forrásokra alapozott energiatermelést stabilizálja és beintegrálja a mikrogrid rendszerekbe. 

A hasonló megoldásra épülő hordozható hibrid rendszerek lehetőséget kínálnak rá, hogy gazdaságilag életképes, megújuló energiára alapozott alternatív energiaellátást biztosítsanak a távoli, az energiahálózatra nem csatlakozó ipari vállalatok és lakóközösségek számára, de hasznos, bevethető megoldást kínálnak vészhelyzetek esetén is, így pl. katasztrófa-elhárításban. 

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés