hirdetés
hirdetés

Elektrotechnika

Vegyes frekvenciájú hibaáramok biztonságos kezelése

Az Eaton F típusú hálózati áramvédő kapcsolókat kínál a személyzet és a rendszerek továbbfejlesztett védelme érdekében, összhangban az MSZ EN 62423 szabvány előírásaival.

hirdetés

Az energiaellátási megoldásokkal foglalkozó Eaton vállalat F típusú hálózati áramvédő kapcsolók bevezetésével bővítette kapcsolókészülékekből álló portfólióját. A kifejezetten egyfázisú, változó frekvenciájú hajtási alkalmazásokban, például mosógépekben és hőszivattyúkban történő használatra tervezett megszakítók kitűnő védelmet nyújtanak a kezelőszemélyzet és a rendszerek számára. Lehetővé teszik a villamosmérnököknek, hogy fokozzák berendezésük megbízhatóságát, miközben magas biztonsági szint szavatolható a felhasználó számára.

Az MSZ EN 62423 számú szabvány tartalmazza az F típusú hibaáram-védelmi eszközök (Residual-Current Protection Device, RCD) követelményeihez és teszteléséhez kapcsolódó műszaki adatokat. A szabványelőírások eredményeként módosultak a változó frekvenciájú hajtásokat tartalmazó berendezésekre vonatkozó ajánlások. Ennél az alkalmazástípusnál vegyes frekvenciájú hibaáramok keletkezhetnek, amelyekkel a hagyományos (A típusú) hálózati áramvédő kapcsolók nem tudnak megbirkózni. Egyéb intézkedésekre van szükség azért, hogy megvédjék az embereket az áramütéstől, amelyet a hibás készülékkel való közvetlen vagy közvetett érintkezés során szenvedhetnek el, illetve, hogy minimálisra csökkentsék a földzárlati áram miatt kialakuló tűz kockázatát.

A személyes biztonság és a hibaállóság szempontjából egyaránt ideális, különösen egyfázisú alkalmazások esetén (forrás: Eaton)
A személyes biztonság és a hibaállóság szempontjából egyaránt ideális, különösen egyfázisú alkalmazások esetén (forrás: Eaton)

Az F típusú áramvédő kapcsoló nem csupán biztonságos és megbízható védelmet nyújt a szinuszos hibaáramokkal és a pulzáló egyenáramokkal szemben, hanem a vegyes frekvenciájú hibaáramok kezelésére is képes akár 1 kHz-ig, összhangban az MSZ EN 62423 szabvány előírásaival. A vegyes frekvencia ezen típusa gyakran a belső, változó frekvenciájú hajtás csatlakozóaljzatánál lép fel. Az F típusú áramvédő kapcsolók kezelni tudják az akár 10 mA értékű sima egyenáramokat, rövid késleltetéssel rendelkeznek a kioldás előtt, valamint azzal is kitűnnek a többi eszköz közül, hogy nagy ellenállás jellemző rájuk a túlfeszültséggel szemben: ez gondoskodik a téves kioldások minimális számáról, valamint a magas fokú biztonságról. Két- és négypólusú változatban is elérhetők a 25–100 A értékű névleges áramokhoz. A három, különböző hibaáramoknak megfelelő verziónak köszönhetően (30 mA, 100 mA és 300 mA) az F típusú áramvédő kapcsolók a személyes biztonság és a hibaállóság szempontjából egyaránt ideálisak a tűzmegelőzéshez, különösen egyfázisú alkalmazások esetén.

(forrás: Eaton/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés