hirdetés
hirdetés

Energetika

Végre a láthatatlan fény is „betakarítható” lesz!

Egy amerikai és ausztrál tudósokból álló csapat rájött, miként lehetne az infravörös sugárzást is bevonni a villamosenergia-termelésbe.

hirdetés

Amerikai és ausztrál tudósok először tudták az infravörös sugárzást a napelemek által is feldolgozható állapotba hozni.

A napelemek mindmáig jobbára szilíciumból készülnek, már pedig ez az anyag a közel infravörös fénynél kevésbé energikus sugárzást (az infravörös sugárzást) már képtelen befogadni. Az új projekten dolgozó kutatóknak egy fotokémiai átalakítás nevű módszeren keresztül sikerült a láthatatlan infravörös fényt „energikusabb, látható fénnyé” konvertálni.

Molekuláris Fotonika Laboratórium az Új-Dél-Walesi Egyetemen (Forrás: Új-Dél-Walesi Egyetem)

A kutatók félvezető kvantumpontokat (nanoméretű ember alkotta kristályok) használtak az alacsony energiájú fény elnyelésére, hogy aztán molekuláris oxigén közbenjárásával ezt a fény szerves molekulákba továbbítsák. Ezek a szerves molekulák már képesek a szilíciumtáblák által is „értelmezhető” látható fénnyé alakítani a sugárzást.

Tekintve, hogy az új technológiával a fény spektrumának sokkal szélesebb szeletét lehet befogni, hatékonyság vonatkozásában a módszer állítólag komoly áttöréshez vezethet a napenergia-termelésben.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Euronews)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés